search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:50
MENU CLOSE

Τριβές και τριγμοί από τη δίμηνη ΤV-κόντρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1941
03-11-2016
04.11.2016 04:00
skitso-13.jpg

 

Παράλυση και εσωστρέφεια λόγω του σίριαλ των αδειών

Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών η οποία ανέβηκε στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από τα μέσα Αυγούστου, καθώς έμπαινε στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό, όχι μόνο δεν εξελίχθηκε στον θρίαμβο που υπολόγιζε η κυβέρνηση, αλλά την εγκλώβισε και ανέδειξε μια σειρά αμφιλεγόμενων χειρισμών σε αρκετά ζητήματα. 
 
Η προσδοκία ότι η αδειοδότηση των καναλιών θα αποδεικνυόταν το επιτυχημένο στοίχημα που θα επιβεβαίωνε το κυβερνητικό αφήγημα «μπορεί στην οικονομία να μην υπάρχουν περιθώρια κινήσεων αυτήν τη στιγμή, αλλά στο μέτωπο της μάχης με τη διαπλοκή δίνουμε νικηφόρες μάχες» δεν ευοδώθηκε. 
 
Και αντί να δώσει την επιδιωκόμενη ώθηση στην κυβέρνηση, που θα αντιστάθμιζε την κοινωνική δυσαρέσκεια ως προς τους φόρους, το ασφαλιστικό και τις λοιπές συνέπειες της υλοποίησης του μνημονίου, προκάλεσε τριβές και στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος και του κόμματος. Δημιούργησε την εικόνα ότι όλα είναι «κολλημένα» και περιστρέφονται γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα των εντυπώσεων και να επενδύει δυνάμεις και πολιτικό κεφάλαιο σε κάτι που στα μάτια πολλών υπουργών και κομματικών στελεχών άρχιζε να φαντάζει το λιγότερο χαμένη υπόθεση.
 
Το κλίμα αυτό καλλιέργησε περαιτέρω το έδαφος για γκρίνια και εσωτερικές κόντρες που είτε σοβούσαν από πριν (π.χ. Σκουρλέτης – Πιτσιόρλας, κόμμα κατά Τόσκα κ.λπ.) είτε προέκυψαν εξ αφορμής των επιλογών και των χειρισμών περί τον διαγωνισμό, με κυβερνητικά στελέχη να ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι η υπόθεση αυτή εξελίσσεται σε τραγωδία και να εκδηλώνουν την ανησυχία τους για το μέλλον της κυβέρνησης.
Η κριτική που διατυπώνεται κυρίως στο παρασκήνιο, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, και προέρχεται ακόμη και από το ευρύτερο περιβάλλον του πρωθυπουργού θέτει στο στόχαστρο κατά κανόνα τους χειρισμούς του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Κάτι που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να τον υπερασπιστεί δημόσια στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή λέγοντας ότι η υπόθεση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι μάχη ενός υπουργού αλλά του κόμματος και της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ψήφισε στη Βουλή τον Ν.4339/2015.
 
Η απόφαση του ΣτΕ, ήταν η χαριστική βολή που οδήγησε σε νέες παλινωδίες με την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόταση της κυβέρνησης για υποψήφιο πρόεδρο του ΕΣΡ. 
 
Με την πρόταση αυτήν η κυβέρνηση επιδίωκε:
 Να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην προσπάθεια για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
 Να τηρήσει τα προσχήματα προβάλλοντάς την ως πρόταση συναίνεσης και πάνω απ’ όλα «μη κομματική», αφού ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από το δεξιό, «καραμανλικό» στρατόπεδο.
 Να καταδείξει ότι ακόμη και με μια τέτοια πρόταση τυπικά «κοινής αποδοχής» η Ν.Δ. δεν συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεπληρώνει γραμμάτια» στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ωστόσο η πρόταση αυτή καταγράφηκε ως εκδήλωση πανικού και αδειάστηκε και από την αντιπολίτευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απείλησε δε σοβαρά με εσωστρέφεια κυβέρνηση και κόμμα, την οποία ανέκοψε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα όπου φάνηκε πως το κλίμα αλλάζει και αναδείχθηκαν τάσεις συναίνεσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
 
Καταρχάς σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση πρώτα και κύρια στην οποία στόχευε η πρόταση, επικρίθηκε ως κίνηση που επιχειρούσε όχι να διασφαλίσει αλλά να εκβιάσει συναίνεση δημιουργώντας εσωκομματικό ζήτημα μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών και απορρίφθηκε πάραυτα δεδομένου ότι ο Βύρων Πολύδωρας έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα από το 2013 και πλέον είναι επικεφαλής άλλου πολιτικού φορέα.
Η υποψηφιότητα Πολύδωρα έτυχε ελάχιστης και πάντως όχι θερμής υπεράσπισης από κορυφαία στελέχη – εκ των «τολμηρών» που βγήκαν μπροστά να προσφέρουν στήριξη στην πρωθυπουργική πρόταση ήταν οι Παπαδημούλης και Φίλης. Στην αντίθετη κατεύθυνση, για υποψηφιότητα «εξευτελιστική» για τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο οι βουλευτές Αννέτα Καββαδία και Χρήστος Καραγιαννίδης, ενώ η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου τον χαρακτήρισε «γελοίο» και διερωτήθηκε «πώς παίρνονται τέτοιες αποφάσεις». 
 
Η εσωκομματική – ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια άγγιξε τα όρια της κατακραυγής αν και οι δημόσιες εκδηλώσεις που υπήρξαν φαίνεται πως ήταν πολύ λιγότερες της έκτασης που έλαβαν οι αντιδράσεις εσωτερικά. 
Οι αντιδράσεις εστιάστηκαν τόσο στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου με δεδομένα τα έργα και τις ημέρες του κατά το παρελθόν («ζαρντινιέρα», «πραίτορες», συκοφάντηση του ΣΥΝ ως «φωλιάς της βίας») όσο και στο γεγονός ότι κανείς δεν είχε ενημερωθεί αφού το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σε κανένα όργανο, και μάλιστα λίγες μέρες μετά το συνέδριο όπου τόσος λόγος έγινε για το «ενιαίο πολιτικό κέντρο». 
Το Μαξίμου κινητοποιήθηκε προκειμένου να μαζέψει τις αντιδράσεις, συγκαλώντας «μυστική» σύσκεψη του πολιτικού οργάνου το απόγευμα της Κυριακής, αποτρέποντας έτσι – εν αναμονή της συνεδρίασης – τη δημοσιοποίηση «σκληρού», επικριτικού κειμένου των «53», ενώ έντονη φέρεται πώς ήταν και η αντίδραση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, δημιουργώντας ερωτήματα για τη στάση της στη Διάσκεψη των Προέδρων. 
 
Το Πολιτικό Συμβούλιο τελικώς εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την κυβερνητική γραμμή, που αιτιολογούσε την επιλογή Πολύδωρα ως «συναινετική» και «μη κομματική» αλλά οι «53» εξέδωσαν δυο μέρες μετά μια πιο ήπια εκδοχή του δικού τους κειμένου: εκεί γίνεται λόγος για σαφή παράκαμψη των «συλλογικών διαδικασιών» που αποφάσισε το συνέδριο, ενώ σημειώνεται πως η πρόταση για τον Β. Πολύδωρα «αιφνιδίασε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και συνάντησε την εκτεταμένη διαφωνία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:49