search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:12
MENU CLOSE

Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ και συντάκτης του Άρθρου 50: Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit

03.11.2016 08:36
Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ και συντάκτης του Άρθρου 50: Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit - Media

 

Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit ακόμη και μετά την επίκληση του Άρθρου 50 που ενεργοποιεί και επίσημα τη διαδικασία διαζυγίου με την ΕΕ, είπε στο BBC ο άνθρωπος που σχεδίασε το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016 και θα ξεκινήσει τις διετείς διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, «μπορεί όμως να αλλάξει γνώμη ακόμη και όταν εξελίσσεται η διαδικασία» είπε ο John Ker, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο οποίος συνέταξε το Άρθρο 50, γράφει σε τηλεγράφημά του το Reuters.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλει να φύγει, όλοι θα είναι αρκετά ενοχλημένοι για αυτή την σπατάλη χρόνου» είπε και πρόσθεσε ότι «μία τέτοια απόφαση μπορεί να έχει πολιτικό κόστος αλλά νομικά κανείς δεν μπορεί να επιμείνει ότι πρέπει να φύγεις».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει την Πέμπτη εάν η Μέι πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, για το οποίο τόσο οι ενάγοντες όσο και η κυβέρνηση έχουν πει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.

Ο ανώτατος δικηγόρος της κυβέρνησης, είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50, η οποία πιθανώς θα γίνει με επιστολή της πρωθυπουργού- είναι μία αμετάκλητη διαδικασία. «Εάν το Άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μπορεί να ακολουθήσουν μία τελείως διαφορετική πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kerr και σύμφωνα με το BBC, είπε ότι θέλει είτε από την κυβέρνηση είτε από τους πολίτες, μέσα από εκλογές ή από ένα δεύτερο δημοψήφισμα, να αναθεωρήσουν την απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες.

Επίσης πρόσθεσε ότι εάν η Σκωτία αποφασίσει να ψηφίσει για την ανεξαρτησία της, είναι πιθανό να ενταχθεί στην ΕΕ πολύ γρήγορα. 

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11