search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:21
MENU CLOSE

Η Μέι επιμένει στο χρονοδιάγραμμα του Brexit – «Το κοινοβούλιο είναι το θεμέλιο του Συνταγματος», λέει το δικαστήριο

03.11.2016 12:35
Η Μέι επιμένει στο χρονοδιάγραμμα του Brexit - «Το κοινοβούλιο είναι το θεμέλιο του Συνταγματος», λέει το δικαστήριο - Media

 

«Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως στόχο η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ να εκκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου και δεν πιστεύει ότι η δικαστική απόφαση που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου θα διαταράξει αυτό το χρονοδιάγραμμα». Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε δημοσιογράφους, λέγοντας πως η κυβέρνηση υπήρξε σαφής ότι έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν συνομιλίες διάρκειας έως δύο ετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Το σχέδιό μας παραμένει να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου, πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα το επιτρέψει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας ήταν σαφές αναφορικά με τις δικαιοδοσίες του κοινοβουλίου:

 «Ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Λόρδος Τόμας Κούμγκιντ κατά την ανάγνωση της απόφασης.

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προέβαλε η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τίποτε στην Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 που να το υποστηρίζει. Στην απόφαση του δικαστηρίου το επιχείρημα αντιβαίνει τόσο προς το γράμμα που χρησιμοποιείται από το Κοινοβούλιο στην Πράξη του 1972, όσο και προς τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας του κοινοβουλίου και την απουσία οποιασδήποτε εξουσίας εκ μέρους του στέμματος να μεταβάλει εσωτερικό νόμο μέσω της άσκησης των προνομιών του».

Εάν δεν ανατραπεί κατά την εξέταση της έφεσης που υπέβαλε η κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας , η απόφαση απειλεί να ανατρέψει τη διαδικασία εξόδου που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το επιχείρημα της κυβέρνησης, «η εξουσία της κυβέρνησης νομιμοποιείται να εφαρμόσει τη βούληση του λαού», που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσία στο πλαίσιο των προνομιών του στέμματος να προβεί σε επίκληση του Άρθρου 50 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Με τη μεταβίβαση της ευθύνης για την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit στο Κοινοβούλιο, οι δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αγγλίας μεταφέρουν την υπόθεση σε συνταγματικώς μη δοκιμασμένο έδαφος, σχολιάζει η εφημερίδα The Guardian. Η νομική διαμάχη αφορά το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας το οποίο προβλέπει ότι οποιαδήποτε χώρα μέλος έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει «σύμφωνα με τις δικές της συνταγματικές ρυθμίσεις», σε μία αόριστη φρασεολογία που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να προωθούν τις δικές τους ερμηνείες.

Η απόφαση είναι πιθανόν ότι θα αποδυναμώσει την εξουσία της πρωθυπουργού να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στην πορεία προς την έξοδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:21