21/10/2020 07:26:49

Καμπανάκι της ΕΕ στην Τουρκία για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του τύπου

Καμπανάκι της ΕΕ στην Τουρκία για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του τύπου - Media

 

Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει με την ετήσια προενταξιακή έκθεσή της για την Τουρκία πως υπάρχει «σημαντική υποχώρηση» στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα, αλλά και ότι οι νομικές αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλονται «επιλεκτικά και τυχαία».

Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση, που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, επισημαίνει πως υπάρχει «σημαντική υποχώρηση» στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, αλλά και ότι οι νομικές αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλονται «επιλεκτικά και τυχαία».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τους πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί και για τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους για τις διώξεις που υφίστανται από τις τουρκικές αρχές όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση.

Περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Παράλληλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι το ένα πέμπτο των δικαστών και των εισαγγελέων έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους μετά το πραξικόπημα.

Εξάλλου κάποιοι από τους συλληφθέντες κρατήθηκαν έως και 30 ημέρες προτού βρεθούν ενώπιον δικαστή στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην Τουρκία.

«Πολύ σοβαρά ερωτήματα» τίθενται επίσης και για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον όσων θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

 

Πηγή: SKAI
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.