search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:16
MENU CLOSE

Ο Τραμπ νέος πλανητάρχης – H Kλίντον πέτυχε περισσότερες ψήφους αλλά λιγότερους εκλέκτορες

08.11.2016 08:44
Ο Τραμπ νέος πλανητάρχης - H Kλίντον πέτυχε περισσότερες ψήφους αλλά λιγότερους εκλέκτορες - Media

 

 

 

 

Με μικρότερο ποσοστό και λιγότερες ψήφους από την Χίλαρι Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαθέτοντας περισσότερους εκλέκτορες.

Η Χίλαρι Κλίντον πήρε 47,6% έναντι 47,5% του Τραμπ και 135.493 περισσότερες ψήφους (59.163.539 έναντι 59.027.749), αλλά ο Τραμπ εξασφάλισε 279 εκλέκτορες, έναντι 218 της Κλίντον.

«Τώρα ήρθε η ώρα για την Αμερική να θεραπεύσει τις πληγές του διχασμού. Λέω σε όλους ότι πρέπει να συσπειρωθούμε, ένας ενωμένος λαός. Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δέχθηκε και το καθιερωμένο τηλεφώνημα από την αντίπαλό του, σφραγίζοντας το τέλος μιας ιδιαίτερα πολωτικής προεκλογικής περιόδου.. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

 

20:50 Επιστολή Τσίπρα στον Τραμπ

Τα συγχαρητήριά του έστειλε μέσω επιστολής στο Ντόναλντ Τραμπ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, τη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.

19:07 «Ενθουσιασμένος με την ιδέα της συνεργασίας» δηλώνει ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν

Ο Πολ Ράιαν, ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η σχέση του οποίου με τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα από εντάσεις, δήλωσε «ενθουσιασμένος με την ιδέα της συνεργασίας» με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Είχαμε εξαίρετες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούμε μαζί για τη μετάβαση», τόνισε ο Ράιαν στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την απροσδόκητη νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Ράιαν προέβλεψε ότι ο πολιτικός σχεδιάζει να «παραμείνει στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στις χθεσινές εκλογές.

19:03 Η Χίλαρι αναγνώρισε την εκλογική της ήττα

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε την εκλογική της ήττα από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι προσφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

«Χθες την νύχτα συνεχάρην τον Ντόναλντ Τραμπ και προσφέρθηκα να εργαστώ μαζί του για το καλό της χώρας μας. Ελπίζω ότι θα είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε υποστηρικτές της και στελέχη του επιτελείου της σε ένα ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Η ίδια ωστόσο τόνισε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι «πιο διχασμένες απ’ όσο πιστεύαμε».

18:45 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι θα φροντίσει η μετάβαση στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να είναι ομαλή

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα φροντίσει η μετάβαση στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να είναι ομαλή και ευχαρίστησε το προσωπικό του αμερικανικού Πενταγώνου διότι φρόντισε να μην παρέμβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πολιτική σύγκρουση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ή μπορεί να ενσκήψουν σε αυτή την περίοδο», τόνισε ο Κάρτερ σε έγγραφό του προς τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

18:36 «Έτοιμος να συνεργαστεί» με τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος του Μεξικού

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε σήμερα «έτοιμος να συνεργαστεί» με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι οι δύο χώρες είναι «φίλες» παρά τις εντάσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα.

Επιδεικνύοντας πολύ λιγότερη αυτοπεποίθηση, το χρηματιστήριο του Μεξικού έπεφτε λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών κατά 3,18%, με τους επενδυτές να φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη για τη μεξικανική οικονομία.

18:20 Κάθε επιτυχία, «σε μια περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων», εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

17:59 Μπαν Κι Μουν: Ελπίδα ότι η κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα «ενισχύσει τους δεσμούς της διεθνούς συνεργασίας»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα «ενισχύσει τους δεσμούς της διεθνούς συνεργασίας», ενώ χαρακτήρισε την Χίλαρι Κλίντον «ένα ισχυρό σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών».

«Την επομένη μιας σκληρής και πολύ συχνά διχαστικής εκστρατείας, αξίζει να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι η ενότητα στη διαφορετικότητα των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας. Ενθαρρύνω όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν αληθινοί σε αυτό το πνεύμα» δήλωσε ο Μπαν μετά την εκλογική νίκη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν τις ΗΠΑ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την απίστευτη δύναμή τους ώστε να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ξανασταθεί στα πόδια της και να εργαστούν για το κοινό καλό» είπε ο Μπαν σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι βασίζεται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συμβάλλει στην μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε σήμερα ο γ.γ των ΗΕ.

«Ο ΟΗΕ βασίζεται στη νέα διοίκηση για να ενισχύσει την διεθνή συνεργασία τη στιγμή που εμείς εργαζόμαστε όλοι μαζί για να στηρίξουμε τις κοινές αξίες, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή (και) να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» επιβεβαίωσε.

17:20 Διεθνής Αμνηστία: Οι ΗΠΑ υπήρξαν μάρτυρες της δηλητηριώδους ρητορικής του προέδρου Τραμπ

Η «δηλητηριώδης» ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να υπαγορεύει την πολιτική της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε σήμερα η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία μετά την εκλογή του αμφιλεγόμενου δισεκατομμυριούχου στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ υπήρξαν μάρτυρες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της ανησυχητικής και πολλές φορές δηλητηριώδους ρητορικής του προέδρου Τραμπ και άλλων προσώπων. Η ρητορική αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπαγορεύει την πολιτική της κυβέρνησης» επισήμανε η Μάργκαρετ Χουάνγκ, γενική διευθύντρια του παραρτήματος στις ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι ξενοφοβικές, σεξιστικές και γεμάτες μίσος τοποθετήσεις στις οποίες προέβη ο Τραμπ δεν έχουν καμία θέση στην κυβέρνηση» πρόσθεσε σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να δεσμευτεί δημοσίως προκειμένου να εγγυηθεί τα δικαιώματα κάθε πολίτη χωρίς καμία διάκριση. Είτε μέσω των στρατοπέδων εγκλεισμού είτε μέσω της διάπραξης βασανιστηρίων, είδαμε τις καταστροφικές επιπτώσεις όταν εκείνοι που επιλέξαμε για να μας εκπροσωπήσουν περιφρόνησαν τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ στο θέμα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» σημείωσε.

16:47 Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ευχήθηκε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να φέρει τη “σταθερότητα” στη Μέση Ανατολή, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Ευχόμαστε στην εξοχότητά σας επιτυχία στην αποστολή σας για να κάνετε πραγματικότητα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον κόσμο”, γράφει ο 80χρονος μονάρχης στην πρώτη αντίδραση του Ριάντ μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ρεπουμπλικανού Τραμπ. Ο βασιλιάς εξήρε τις “ιστορικές και στενές σχέσεις μεταξύ των δυο φίλων χωρών που όλες οι πλευρές φιλοδοξούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σε όλους τους τομείς προς όφελος των δύο χωρών”.

Επί προεδρίας Ομπάμα οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον ψυχράνθηκαν όταν οι ΗΠΑ στράφηκαν προς την Τεχεράνη –περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ– και τάχθηκαν υπέρ της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το σαουδαραβικό βασίλειο και οι άλλες μοναρχίες του Κόλπου δυσαρεστήθηκαν επίσης από τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία.

16:06 Ιράν: Η εκλογή Τραμπ δεν επηρεάζει την πολιτική της Τεχεράνης, δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί

  Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να υπαναχωρήσει στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων καθώς η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Η πυρηνική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε με μια μόνο χώρα ή μια μόνο κυβέρνηση, αλλά επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αλλάξει με την απόφαση μιας μόνο κυβέρνησης”, δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση. “Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ουδεμία επίδραση έχει στην πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν”.

“Η πολιτική του Ιράν για μια εποικοδομητική συμφωνία με τον κόσμο και την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού προγράμματος συνετέλεσαν ώστε οι οικονομικές μας σχέσεις με όλες τις χώρες να επεκταθούν και είναι μη αναστρέψιμες”, δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί.

Η θέση της Ουάσινγκτον “αποδυναμώθηκε στον κόσμο εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών” και “σήμερα οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να επιτύχουν μια συναίνεση εναντίον του Ιράν”, πρόσθεσε.

Στο Παρίσι, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις του ομίλου στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του ομίλου Φιλίπ Σοκέ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη γαλλική πρωτεύουσα, στο περιθώριο συνόδου κορυφής για την ενέργεια, ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας από την Total δεν θα επηρεαστεί από την εκλογή του Τραμπ. “Πάντα λέγαμε ότι ενδιαφερόμαστε να επιστρέψουμε στο Ιράν με την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις που μας προτείνονται είναι αρκετά ελκυστικές και γνωρίζοντας ότι για εμάς είναι εκτός συζήτησης οτιδήποτε θα αθετούσε τους διεθνείς κανόνες”, είπε ο Σοκέ.

Η Total έγινε χθες η πρώτη δυτική εταιρία που υπέγραψε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Τεχεράνη μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων στις αρχές του έτους.

 

16:01 Καναδάς: Ο Τριντό συνεχάρη τον Τραμπ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εκφράζοντας την “ανυπομονησία του να εργαστεί πολύ στενά” μαζί του.

“Ο Καναδάς δεν έχει φίλο, εταίρο ή σύμμαχο πιο κοντινό από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, υπογράμμισε ο φιλελεύθερος ηγέτης σε ανακοίνωσή του.

“Ανυπομονούμε να εργαστούμε πολύ στενά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, τον κ. Τραμπ, και με την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τα επόμενα έτη, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, δήλωσε ο Τριντό.

“Οι κοινές μας αξίες, οι εις βάθος πολιτιστικοί δεσμοί μας καθώς και οι ισχυρές και ολοκληρωμένες οικονομίες μας θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση για την προώθηση της στέρεης και ακμάζουσας εταιρικής σχέσης μας”, εκτίμησε ο καναδός πρωθυπουργός.

 

15:41 Το επιτελείο του Τραμπ δεν αποκλείει να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για τη Χίλαρι Κλίντον              

Η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τη Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζοντας όμως δεν έχει συζητήσει πρόσφατα το συγκεκριμένο θέμα με τον εκλεγμένο πρόεδρο και ότι αυτό θα γίνει “στην ώρα του”.

Ο Τραμπ και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς “επιδιώκουν να ενώσουν τη χώρα, αλλά δεν το έχουμε συζητήσει (σ.σ. τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων της Χίλαρι Κλίντον) τις τελευταίες ημέρες και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή” είπε η Κελιάν Κόνγουεΐ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Σε άλλη συνέντευξη, στο ABC, η Κόνγουεϊ διευκρίνισε ότι ο Τραμπ δεν συζήτησε το θέμα αυτό με την Κλίντον στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

 

15:39 Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Κυριακή

 Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως αυτήν την Κυριακή, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

“Ο υπουργός Εξωτερικών (της Γερμανίας) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαιρετίζει τη διεξαγωγή την Κυριακή μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ” ανέφερε το υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

 

14:52 Σι Τζινπίνγκ: Ελπίδες για ενίσχυση των σινοαμερικανικών σχέσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις επ’ ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του, ο Σι ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Σι.

«Θεωρώ πολύ σημαντικές τις σινοαμερικανικές σχέσεις και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για να επεκτείνουμε τη σινοαμερικανική συνεργασία σε κάθε τομέα, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τον εποικοδομητικό έλεγχο των διαφορών προκειμένου να ωθήσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις πιο μπροστά από ένα νέο σημείο εκκίνησης, επ’ ωφελεία των λαών των δύο χωρών και άλλων κρατών», δήλωσε ο Σι.

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Γιουαντσάο απέστειλε μήνυμα στον Μάικ Πενς, συγχαίροντάς τον για την εκλογή του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

 

14:50 Νετανιάχου: Συγχαρητήρια σε “έναν πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ”

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, “έναν πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ”.

“Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ούτε στην επίμαχη δέσμευση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου επικαλείται την “αναλλοίωτη” σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που βασίζεται σε “αμοιβαία συμφέροντα”. “Είμαι βέβαιος ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει ισχυρότερη τη συμμαχία αυτή μεταξύ των δύο χωρών μας και την προαγάγει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε επί οκτώ χρόνια τεταμένες σχέσεις με τον νυν προέδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

 

14:40 Ο Αλ Σίσι ο πρώτος Άραβας ηγέτης που συνεχάρη τηλεφωνικά το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι συνεχάρη τηλεφωνικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη αραβικού κράτους που συνεχάρη τον νεοεκλεγμένο 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε στον Τραμπ ότι «η Αίγυπτος προσβλέπει στο πλαίσιο της θητείας του νέου Αμερικανού  προέδρου να υπάρξει ένα νέο πνεύμα στις σχέσεις των δύο χωρών, με γνώμονα τη συνεργασία και τον συντονισμό των κοινών τους προσπαθειών προς ώφελος του αμερικανικού και αιγυπτιακού λαού». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι πρόσθεσε ότι η χώρα του προσδοκά την ενίσχυση της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης που είχε φροντίσει να συναντήσει τον κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

14:20 Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Τραμπ

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μpαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.”Η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της εξουσίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες που καθόρισε ο πρόεδρος κατά την έναρξη του έτους και μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι το επόμενο βήμα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου.Ο Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε επίσης στην ηττηθείσα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον θα κάνει μια δήλωση για τα εκλογικά αποτελέσματα αργότερα σήμερα.Νωρίτερα η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ είχε δηλώσει ότι ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχαν “μια πολύ ζεστή συνομιλία”.”Του έδωσε συγχαρητήρια και νομίζω ότι αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού”, δήλωσε ο Κόνγουεϊ σε συνέντευξή της στην εκπομπή του NBC (“Today”)

14:05 Η Μέρκελ προτείνει στον Τραμπ «στενή συνεργασία» στη βάση κοινών αξιών            

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρότεινε σήμερα στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “μια στενή συνεργασία” βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον.

“Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ”, δήλωσε η καγκελάριος στο Βερολίνο.

 

14:00 Σοκ στον μουσουλμανικό κόσμο μετά τη νίκη Τραμπ 

“Φοβάμαι πολύ. Θα έχουμε κι άλλους πολέμους; Η Αμερική θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων;” διερωτάται η ινδονήσια ακτιβίστρια Αλίτζα Ντιέτε μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, δηλώσεις που αντανακλούν την ανησυχία στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι μουσουλμάνοι της Ασίας δυσκολεύτηκαν να δεχτούν σήμερα τη νίκη του λαϊκιστή μεγιστάνα των ακινήτων και την αντι-ισλαμική ρητορική του. Ο Τραμπ είχε προκαλέσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων δηλώνοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει να απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, έπειτα από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια.

“Οι Αμερικανοί διαταράσσουν εκ νέου τον κόσμο”, εκτιμά ο Σιέντ Τασφίν Τσουντχούρι από το Μπανγκλαντές του οποίου αρκετοί φίλοι ζουν στις ΗΠΑ. Χιλιάδες άνθρωποι στο Μπανγκλαντές παρακολουθούσαν κατάπληκτοι την εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα προανήγγειλαν νίκη του ρεπουμπλικανού υποψηφίου επί της δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

Στην Ινδονησία, η 47χρονη Ντιέτε είναι βαθιά απογοητευμένη. “Πίστευα ότι οι Αμερικανοί είναι ευφυείς ώριμοι. Πώς είναι δυνατόν να επικράτησε ο Τραμπ;”.

Η είδηση αυτή είναι “απόλυτα φρικτή και τρομακτική”, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Πακιστάν που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ άλλοι συμπατριώτες του στην ισλαμική αυτή δημοκρατία διαμαρτύρονταν επίσης για το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Απογοητεύτηκα που είδα να κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ γιατί η Χίλαρι Κλίντον είναι μια καλή γυναίκα. Είναι καλή για το Πακιστάν και τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο 32χρονος Ισάκ Χαν. “Μιλούσε για ειρήνη στον κόσμο, ενώ ο Τραμπ μιλούσε για καταπολέμηση των μουσουλμάνων”, πρόσθεσε ο άνδρας αυτός σε μια αγορά του Ισλαμαμπάντ.

Η νίκη του Τραμπ προκάλεσε επίσης σοκ στην Ινδονησία, χώρα της οποίας σχεδόν το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

“Φοβάμαι πράγματι ότι θα υπάρξει εκ νέου ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών χωρών”, πρόσθεσε η Ντιέτε.

“Ο Τραμπ θα εμποδίσει τους μουσουλμάνους να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Είναι πολύ απλά άδικο”, προβλέπει ο Νίκεν Σουαρντίνι που εργάζεται σε δικηγορική εταιρία στη Τζακάρτα.

Οι μουσουλμάνοι είναι “ξένοι γι αυτόν”

Ορισμένοι φοβούνται ότι θα ληφθούν αντι-ισλαμικά μέτρα από τη μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ που μπορεί να βλάψουν τον πόλεμο κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού ανά τον κόσμο.

“Όταν οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε ισχυρά μέτρα, οι εξτρεμιστές ενισχύονται”, δηλώνει ο Ζουχάιρι Μισράουι, μουσουλμάνος πανεπιστημιακός της μετριοπαθούς ινδονησιακής οργάνωσης Nahdlatul Ulama. “Αυτοί που χάρηκαν περισσότερο για τη νίκη Τραμπ είναι (οι συμπαθούντες) το Ισλαμικό Κράτος”, της εξτρεμιστικής οργάνωσης που πολεμά τον διεθνή συνασπισμό για να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Ορισμένοι παρατηρητές ελπίζουν ότι η αντι-ισλαμική ρητορική του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν παρά μια προεκλογική τακτική για την απόσπαση ψήφων. “Ελπίζουμε οι δηλώσεις του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων να χρησίμευσαν μόνο για την ενίσχυση της εκστρατείας του και ότι ο ίδιος θα συνειδητοποιήσει πως οι μουσουλμάνοι αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο πακιστανός θρησκευτικός αξιωματούχος Ταχίρ Ασράφι.

Αντίθετα, άλλοι φοβούνται ότι η πολιτική του Τραμπ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ομπάμα τον Ιανουάριο, θα βλάψει τους μουσουλμάνους. “Τα μέτρα του κατά των μουσουλμάνων θα στηρίζονται στις διακρίσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος του Μετώπου υποστηρικτών του Ισλάμ, μιας σκληροπυρηνικής ινδονησιακής οργάνωσης. “Οι μουσουλμάνοι είναι ξένοι γι αυτόν”.

 

13:45 Ανησυχία στην ΕΕ

Όσο και αν δεν ομολογείται δημοσίως, η ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών που έφεραν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγάλη.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εν πολλοίς άγνωστος στην Ευρώπη, οι δε δημόσιες τοποθετήσεις του κάθε άλλο παρά συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ήθη, έθιμα και συμφέροντα. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι πρόεδροι της ΕΕ Τουσκ και Γιουνκερ έσπευσαν, πριν ακόμη κοπάσουν τα επινίκια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να προσκαλέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια συνάντηση κορυφής το ταχύτερο δυνατό.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι διεθνείς εμπορικές και περιβαλλοντικές συμφωνίες, η κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι μερικά από τα θέματα στα οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Ενδεικτικές των ανησυχιών είναι οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις απο το Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ ο Επιτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ο Ντόναλντ Τραμπ να ειναι “διαφορετικός” από αυτόν που εμφανίστηκε κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν ανησυχίες για την επικράτηση Τραμπ στις εκλογές και υπογράμμισε ότι σήμερα η ενωμένη Ευρώπη είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

12:10 «Θρήνος» από την Daily News, την εφημερίδα της Νέας Υόρκης, η οποία στο πρωτοσέλιδό της με την αμερικανική σημαία ανάποδα κάνει λόγο για εθνικό εφιάλτη.

12:01 Οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη σήμερα ότι η στενή συνεργασία τους θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

11:56 Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe. «Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

 

11:50 Πτώση σημείωσαν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που προκάλεσε αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές. Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε πριν από λίγο πτώση κατά 1,1%, περιορίζοντας, ωστόσο, τις απώλειες που κατέγραψε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική του Τραμπ καθώς και επιφυλακτικότητα στην αγορά για τις θέσεις του σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο. Λίγο πριν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο Τραμπ απευθύνθηκε στους Αμερικανούς, λέγοντας στην επινίκια ομιλία του ότι θα επιδιώξει συναινέσεις και όχι εχθρότητα. Άνοδο κατέγραφαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», που συνήθως υπεραποδίδουν σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι ελβετικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας, που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον, σημείωσαν άνοδο κατά 2,6%. Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις, σήμερα καθώς η τιμή του χρυσού καταγράφει την καλύτερη ημέρα του από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

11:46 «Πάρτι» των ακροδεξιών σε όλο τον κόσμο μετά τη νίκη Τράμπ

11:14 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πούτιν ελπίζει, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ότι θα γίνουν αμοιβαίες προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Ρωσία κατηγορήθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ότι στήριξε τον Τραμπ, σύμφωνα με Ρώσο πολιτικό αναλυτή ο Τραμπ θα συμφωνήσει με τη Ρωσία στο θέμα της Συρίας και θα μειώσει τη στήριξη στο «χουντικό καθεστώς της Ουκρανίας».

10:55 Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως φοιτητές, έχουν βγει στους δρόμους μιας σειράς πόλεων των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, το Πόρτλαντ και η Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Guardian εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

 

09:57 Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς απευθυνόμενος στους ψηφοφόρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική νύχτα. Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός μίλησε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ θα ξανακάνουν μεγάλη την Αμερική. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πενς είπε ότι αντιμετωπίζει με ταπεινότητα την απόφαση του αμερικανικού λαού.

09:39 Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Πολιτεία-κλειδί του Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες), μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και το Associated Press μετέδωσε πως είναι σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

09:14 Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα υποστήριξε πως το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο. Ο Ποντέστα δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Κλίντον που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας της πως «αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε» και «θα περιμένουμε την καταμέτρηση των ψήφων».

08:56 Η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία έρχεται από την υπουργό Άμυνας της χώρας, η οποία χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ ως μεγάλο σοκ. Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμπ.

08:42 Ο Τραμπ κέρδισε και την Πενσιλβάνια μία από τις τελευταίες πολιτείες που έδιναν ελπίδες στην Κλίντον με τους 20 εκλέκτορες της Πολιτείας έχει κερδίζει 264 εκλέκτορες και χρειάζονται μόλις έξι για να αναδειχθεί πρόεδρος. Επίσης είναι μπροστά στην καταμέτρηση στο Ουινσκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Αριζόνα.

08:39 Ο Τραμπ κερδίζει και την Πενσιλβάνια αναφέρει πρόβλεψη του Bloomberg

08:31 Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, μεταδίδει το Associated Press.

07:57 Τα αποτελέσματα από κάποιες σημαντικές πολιτείες αναμένονται μέχρι αυτή την ώρα και η πιθανή νίκη της Κλίντον μπορεί να αναπτερώσει τις ελάχιστες ελπίδες της για να «γυρίσει» την αναμέτρηση, γράφει ο Guardian. Τα αποτελέσματα στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουινσκόνσιν και το Νιου Χαμσάιρ, μπορεί εάν κερδηθούν από την Κλίντον να ανατρέψουν την διαφαινόμενη νίκη Τραμπ. Αλλά οι ενδείξεις από την Πενσιλβάνια δεν είναι ικανοποιητικές για την Κλίντον, σε μία πολιτεία όπου οι Δημοκρατικοί κερδίσουν συνεχόμενα τις τελευταίες έξι εκλογικές αναμετρήσεις. 

07:28 Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μοιάζουν να απομακρύνονται, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν έδρες-κλειδιά στις Πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Βόρειας Καρολίνας, της Ιντιάνα και της Φλόριντα. Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπου ο Μαρκ Κερκ ηττήθηκε, όμως το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν εξέπληξε τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, καθώς αναμενόταν επικράτηση των Δημοκρατικών. Παρ’ όλ’ αυτά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επικράτησε του Ρας Φάινγκολντ, γεγονός που προεικόνισε μια άσχημη βραδιά για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους πρόβαλε το φάσμα της ήττας και της παραμονής τους στη μειοψηφία στο Καπιτώλιο για χρόνια ακόμη. Στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν και στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο επικράτησαν σε σκληρές μάχες με τους αντιπάλους τους των Δημοκρατικών. Οι αναμετρήσεις στην Πενσιλβάνια, στο Νιού Χάμσιρ και στο Μισούρι παρέμεναν αμφίρροπες. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μια μικρή πλειοψηφία (54-46) στη Γερουσία. Για να επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να κερδίσουν σε όλες αυτές τις πολιτείες και να διατηρήσουν τη Νεβάδα, ώστε η ισορροπία να διαμορφωθεί στο 50-50 και να αποκτήσουν την πλειοψηφία σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον, αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί την προεδρία αυτού του σώματος του Κογκρέσου. Στην Αριζόνα ο Τζον Μακέιν—στα 80 του χρόνια—κέρδισε την αναμέτρηση και θα υπηρετήσει για έκτη και μάλλον τελευταία θητεία στη Γερουσία.

Στη Νέα Υόρκη ο Τσακ Σούμερ, που ήλπιζε να γίνει ο επόμενος κοινοβουλευτικός ηγέτης των Δημοκρατικών, κέρδισε με ευκολία, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μάλλον θα ηγηθεί της μειοψηφίας, αντικαθιστώντας τον Χάρι Ριντ.

 

07:20 Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα. Με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, η Κλίντον έχει κερδίσει το 51% και ο Τραμπ το 44%, όπως μεταδίδει το CNN. Παράλληλα η Κλίντον έχει κερδίσει και την Πολιτεία του Όρεγκον, σύμφωνα με το CNN. Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει το 53% των ψήφων στην Πολιτεία αυτή, που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψήφιων, και ο Τραμπ το 40,7%.

07:06 Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

07:01 Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε και την Γιούτα, ακόμη μία πολιτεία που αναμενόταν να γίνει μάχη. Σύμφωνα με τα προγνωστικά η πολιτεία των Μορμόνων και των συντηρητικών που δεν μπορούσαν να ανεχθούν τον Τραμπ θα έδιναν την νίκη στην Κλίντον και εδώ όμως τα προγνωστικά ανατράπηκαν.

06:52 Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την Πολιτεία της Ουάσινγκτον και τις 12 εκλεκτορικές της ψήφους. Πλέον η πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει 209 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 232.

06:41 Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στη Τζόρτζια, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και την Αϊόβα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων ο Τραμπ συγκεντρώνει στη Τζόρτζια σχεδόν το 54% των ψήφων, έναντι 43% της αντιπάλου του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Εξάλλου ο Τραμπ εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία κλειδί, όπως αναφέρει η τοπική εκλογική επιτροπή. Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, ο Τραμπ κερδίζει το 48,43%, έναντι 48,11% της Κλίντον.

06:28 Ο Τζο Αρπάιο, ο σερίφης της κομητείας Μαρικόπα, η αστυνομική δύναμη του οποίου διαπιστώθηκε επανειλημμένα ότι επιδιδόταν σε φυλετικές διακρίσεις, ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές. Ο Αρπάιο, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για τις πρακτικές αυτές. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συνεχιστεί η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος του Αρπάιο, εάν επικρατήσει στις εκλογές ο Τραμπ.

06:26 Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την Πολιτεία της Γιούτα (6 εκλέκτορες), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

06:23 Ο Τραμπ κερδίζει τη Βόρεια Καρολίνα, μία πολιτεία που θεωρούνταν ότι θα πάει στους Δημοκρατικούς και την Κλίντον καθώς είναι μία πολιτεία με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και λευκούς μορφωμένους ψηφοφόρους που υποτίθεται ότι θα έδιναν τη νίκη στην Κλίντον. Αλλά όλα αυτά ακυρώθηκαν από τους ψηφοφόρους και η Πολιτεία πέρασε στον Τράμπ.

06:17 Η μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή είναι καθαρή η Κλίντον έχει σοβαρό πρόβλημα, γράφει ο Guardian. Εάν χαθεί κάποια από τις μεγάλες πολιτείες, Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες, Μίτσιγκαν με 16 και Ουινσκόνσιν με 10 τότε οι εκλογές τελείωσαν.

06:06 Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στη Φλόριντα, εξασφαλίζοντας 29 ακόμη εκλέκτορες, προβλέπει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αλλά και στη Βόρεια Καρολίνα, όπου κρίνονταν 15 εκλεκτορικές ψήφοι, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

06:04 Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημειώνει πτώση άνω του 5% εξαιτίας των φόβων για ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το γεν και το ευρώ έκαναν κούρσα σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Τόκιο, καθώς η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αβέβαιη και οι χρηματομεσίτες φοβούνται ενδεχόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Το δολάριο έπεσε στα 101,46 γεν όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Τραμπ την Πολιτεία κλειδί της Φλόριντα, έναντι 105,47 γεν μερικά λεπτά νωρίτερα. Το ευρώ ανέβηκε στο 1,1222 δολάριο, έναντι 1,0989 προηγουμένως.

05:52 Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στη Φλόριντα εξακολουθεί να προηγείται ο Τραμπ με 49,2%, με την Κλίντον στο 47.7%.  

05:50 Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, ο Τραμπ συγκεντρώνει 2 εκατ. περισσότερες ψήφους από την Κλίντον σε όλη την επικράτεια με ποσοστό 49.2% έναντι 46,5%..

05:49 Στη Χίλαρι το Κολοράντο. 

05:41 Στους 167-122 οι εκλέκτορες υπέρ Τραμπ. 

05:40 Φλόριντα, Οχάιο, Τζόρτζια, Ν. Καρολίνα πάνε στον Τραμπ, όπως όλα δείχνουν. Προηγείται με 3% διαφορά και στο Μίσιγκαν. Αμφίρροπη η μάχη σε αρκετά προπύργια των Δημοκρατικών. 

05:28 Στους 167-109 ανοίγει την ψαλίδα στους εκλέκτορες ο Τραμπ. 

05:27 Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το μεξικάνικο πέσο με πτώση που ξεπερνάει το 8.5%.

05:15 Στους 149-109 υπέρ Τραμπ τώρα οι εκλέκτορες. 

05:07 Προηγείται πλέον στη Βιρτζίνα η Κλίντον.

05:06 Σε πτώση όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την αρχική άνοδο.

04:50 Οι New York Times “ρίχνουν” την πρόβλεψή τους για νίκη της Χίλαρι Κλίντον από το 90% που ήταν αρχικά στο 57%! 

04:47 Διατηρεί προβάδισμα 110.000 ψήφων με καταμετρημένο το 95% ο Τραμπ στη Φλόριντα. 

04:46 Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2016, επανεξελέγη στη νότια πολιτεία της Φλόριντα.

04:41 Με 136-104 προηγείται ο Τραμπ στους εκλέκτορες. Η Κλίντον πήρε τη νίκη στο Κονέκτικατ. 

04:21 Οι κρίσιμες μάχες δίνονται στις Πολιτείες – κλειδιά της Φλόριντα, του Οχάιο, της Βόρειας Καρολίνας, όπου αυτή τη στιγμή προηγείται ο Τραμπ. 

04:18 Για πρώτη φορά προβάδισμα Τραμπ στους Εκλέκτορες με 128 έναντι 97 έναντι της Κλίντον, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση. Οι 270 Εκλέκτορες είναι ο «μαγικός» αριθμός για τον Λευκό Οίκο.

04:12 Ένοπλη γυναίκα έκανε την επίθεση στα δυο εκλογικά τμήματα του Λος Άντζελες νωρίτερα, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Ένας νεκρός, τρεις οι τραυματίες όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. 

04:07 Η υποψήφια των Δημοκρατικών επικρατεί στη Νέα Υόρκη και εξασφαλίζει τους 29 εκλέκτορες, προβλέπουν τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC και CBS.

04:04 Με 97-84 προηγείται η Κλίντον στους εκλέκτορες. 

04:02 Σύμφωνα με πρόβλεψη του NBC οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

04:00 Συνολικά σε όλη τη χώρα, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα το 50,6% των ψήφων (1.5 εκατ.η διαφορά ψήφων από την αντίπαλό του), όμως η Κλίντον προηγείται στους εκλέκτορες. 

03:58 Έκλεισαν οι κάλπες και στο Άρκανσο.

03:53 Με 110.000 ψήφους προηγείται ο Τραμπ στη Φλόριντα. 

03:50 Με 68-66 τώρα μπροστά η Κλίντον στους εκλέκτορες, από 68-48 νωρίτερα. 

03:33 Η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσει στο Ντέλαγουερ, το Ιλινόι, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το Νιού Τζέρσεϊ, το Ρόουντ Άιλαντ και την Περιφέρεια της Κολούμπια, σύμφωνα με τις προβολές του CNN, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει την Οκλαχόμα, το Μισισίπι και το Τενεσί.

03:32: Συνελήφθη ψηφοφόρος του Τραμπ που προσπάθησε να ψηφίσει δυο φορές.

03:30: Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Οι επενδυτές δείχνουν να αναμένουν νίκη της Χίλαρι Κλίντον.

03:29 Στον Τραμπ η Αλαμπάμα σύμφωνα με την ανάλυση των exit poll 

03:22: Θρίλερ στη Φλόριντα. Με 8.000 ψήφους τώρα μπροστά ο Τραμπ. 

03:12 Μέρκελ: Αν κερδίσει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, θα πρόκειται για ένα βήμα προς μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στις τάξεις των ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

03:09: Με 20 εκλέκτορες προηγείται η Κλίντον, η οποία ως τώρα “κλειδώνει” 7 Πολιτείες, έναντι 6 που κερδίζει ο Τραμπ (CNN).

02:54 Μπροστά με 200.000 ψήφους η Χίλαρι στη Φλόρντα, με το ποσοστό της στο 50.1% (καταμέτρηση στο 70%).

02:49 Associated Press: Ο Τραμπ κερδίζει στη Δυτική Βιρτζίνια    

02:38 Σύμβουλος Κλίντον στην ΕΡΤ: Κλείδωσε το αποτέλεσμα υπέρ Χίλαρι.

02:25 Oι δύο υποψήφιοι στα πρώτα τμήματα που καταμετρήθηκαν στη Φλόριντα, όπου θα δοθεί και η μεγάλη μάχη, παλεύουν στήθος με στήθος για την πρωτιά, με την Χίλαρι Κλίντον να έχει το προβάδισμα.

02:13 Σύμφωνα με προβολές αποτελεσμάτων του CNN και του Associated Press, Ιντιάνα και Κεντάκι «ανήκουν» στον Τραμπ και το Βερμόντ στην Χίλαρι Κλίντον.

Προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για την Βιρτζίνια, την Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα. Έκλεισαν οι κάλπες στις πολιτείες-κλειδιά της Φλόριντα (29) και της Βιρτζίνια (13), καθώς και στην Τζόρτζια (16), Νότια Καρολίνα (9) και Βερμόντ (3).

01:59 Ξεκίνησε η καταμέτρηση ψήφων στις πρώτες Πολιτείες: Στην Ιντιάνα, στο Κεντάκι και το Νιου Χάμπσαϊρ. Δίνουν 23 συνολικά εκλέκτορες που φαίνεται ακόμα και από το 1% της ενσωμάτωσης πως θα καταλήξουν όπως αναμενόταν στον Ντόναλντ Τραμπ.

01:52 Σύμφωνα με το CNN υπάρχουν αναφορές για έναν νεκρό και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από τους πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό κέντρο της περιοχής Αζούσα.

01:46 Το CNN έχει αρχίσει να μεταδίδει αποτελέσματα exit poll από το Κεντάκι και την Ιντιάνα. Ο Τραμπ προηγείται με μεγάλη διαφορά στα πρώτα εκλογικά τμήματα.

01:36 Έκλεισαν οι κάλπες σε Κεντάκι και Ιντιάνα 

01:35 Νεώτερο exit poll για το Κεντάκι δείχνει υπεροχή Τραμπ, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί έκπληξη για ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα για την ίδια πολιτεία δίνει ποσοστό 81% για τον Τραμπ – τόσο είχε λάβει και ο Ρόμνεϊ το 2016.

01:34 Τραμπ νικητή με 49% «δίνει» το exit poll του Fox

01:12 Ο Τζορτζ Μπους όπως και η σύζυγός του ψήφισαν λευκό στις προεδρικές εκλογές.

01:06 Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε από το Twitter έκκληση της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους να πάνε να τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που τον φέρνουν αντιμέτωπο με την Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον.

«Μην χαλαρώνετε, συνεχίστε να ενθαρρύνετε τον κοσμο να πάει να ψηφίσει. Η εκλογή αυτή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ! Τα πράγματα πάνε καλά για εμάς, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος. ΕΜΠΡΟΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ!», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος με το αμίμητο στυλ του στο Twitter.

00:56 Exit poll του MSNBC: 87% των μαύρων ψηφοφόρων επιλέγουν Κλίντον

23:38 Δικαστής από την Νεβάδα απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε η προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ για έκδοση άμεσης δικαστικής εντολής για την αγωγή που υπέβαλε εναντίον των εκλογικών αξιωματούχων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας.

21:47 Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να «δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προτού αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, επικαλούμενος πιθανές παρατυπίες, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε» σημείωσε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

20:32 Για όσους είχαν αμφιβολίες σχετικά με το τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ιδού το πρωτοσέλιδο της Morgen Post του Αμβούργου: «Παρακαλούμε, όχι τον Κλόουν του Τρόμου!».

20:20 Τελικά, φαίνεται ότι η οικογένεια Τραμπ το έχει συνήθεια να κρυφοκοιτάζει τι ψηφίζουν οι σύντροφοί της, δεν εξηγείται αλλιώς…

19:38 Στα γραφεία στοιχημάτων της Βρετανίας τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αύξηση των στοιχημάτων υπέρ της νίκης του Τραμπ στις σημερινές εκλογές, μειώνοντας τον αριθμό των πιθανών εκλεκτόρων της Κλίντον από 330 στους 311, ωστόσο ο αριθμός αυτός της αρκεί για να μπει στον Λευκό Οίκο.

19:29 Για ρεκόρ συμμετοχής των πολιτών στις φετινές εκλογές κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με εκτίμηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας μελετών Ipsos, το ποσοστό συμμετοχής θα φθάσει το 60%, το υψηλότερο μετά τις εκλογές του 1968.

19:22 Γυμνοί καουμπόηδες τραγουδούν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, έξω από τα γραφεία του.

19:20 «Ψηφίστε στον κάτω όροφο, προσευχηθείτε στον πάνω» – Αυτή είναι μια πινακίδα εκλογικού κέντρου στο υπόγειο μιας εκκλησίας στην πολιτεία της Πενσυλβάνια:

19:05 Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ και Κυβερνήτης, Μάικ Πενς, περπάτησε ένα τετράγωνο από την βίλα του στην Ινδιανάπολη για να πάει με τη σύζυγό του και την κόρη του στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει.

19:00 Ο Τραμπ κοιτάζει τη Μελάνια να ψηφίζει. Άραγε, δεν της έχει εμπιστοσύνη ή μήπως αναζητά έμπνευση για τη δική του ψήφο;

18:33 Ο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε στη Νέα Υόρκη. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τον ποιο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ στήριξε με την ψήφο του, απάντησε: «Δύσκολη απόφαση».

 

17:39 «Εκείνη. Όχι εκείνον. Αρκετά είπαμε» – Δείτε το πιο σύντομο editorial που έχει γραφτεί σε εφημερίδα για τις αμερικανικές εκλογές από την «Miami Herald»:

17:22 Την ημέρα που οι ΗΠΑ ενδέχεται να εκλέξουν την πρώτη τους γυναίκα πρόεδρο, εκατοντάδες ψηφοφόροι επισκέπτονται τον τάφο της ακτιβίστριας Σούζαν Μπ. Άντονι στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, για να τοποθετήσουν εκεί το δικό τους αυτοκόλλητο «I Voted».

Σημειώνεται ότι η Σούζαν Μπ. Άντονι είχε γίνει γνωστή για την μάχη που έδωσε για να αποκτήσουν και οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

16:58 Ο μεσαίος γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Έρικ, ψήφισε για τον πατέρα του στη Νέα Υόρκη.

16:13 Χάρη στο σύστημα της «πρόωρης ψήφου», σύμφωνα με εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών στις ΗΠΑ, ήδη 46,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ψηφίσει, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του εκλογικού σώματος στη χώρα.

Οι ίδιες αναλύσεις υποστηρίζουν ότι το σύστημα αυτό, που επιτρέπει στους πολίτες να ψηφίζον πριν την προκαθορισμένη ημέρα των εκλογών, αυξάνει τη συμμετοχή και επιτρέπει τη συμμετοχή και σε ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση θα απείχαν.
 
Ωστόσο, επικριτές του συστήματος θεωρούν ότι η «πρόωρη ψήφος» προκαλεί στρεβλώσεις στην εκλογική διαδικασία.

15:44 Γυμνόστηθες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν κατά του υποψήφιου για την αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, σε εκλογικό κέντρο στη Νέα Υόρκη.

15:39 Ο Γερουσιαστής Τιμ Κέιν, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με την Χίλαρι Κλίντον, ψήφισε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

15:38 Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του σε εκλογικό κέντρο του Γουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ. 

15:33 Στο εκλογικό κέντρο στην Τσαπάκουα της Νέας Υόρκης έφτασε πριν λίγη ώρα η Χίλαρι Κλίντον με τον σύζυγός της και πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για να ψηφίσουν.

15:27 Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα έχουν ήδη ψηφίσει 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ή περίπου το 50% του εκλογικού σώματος της Πολιτείας. Αυτό εξηγείται λόγω του συστήματος της «πρόωρης ψήφου», όπου οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν πριν την ημέρα των εκλογών, σε κλειδωμένες κάλπες. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν αύξηση κατά 36% των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, σε σχέση με το 2012, χωρίς, πάντως, αυτό να σημαίνει ότι όλες οι ψήφοι θα κατευθυνθούν στην Κλίντον.

14:57 Σε συνολικά 17 πολιτείες έχουν ανοίξει οι κάλπες και διεξάγεται η εκλογική διαδικασία. Εκτός από τις πρώτες 7 Πολιτείες στις οποίες οι κάλπες άνοιξαν νωρίτερα, οι Αμερικανοί ψηφίζουν ήδη στη Φλόριντα, το Ντελαγουέαρ, την Τζότζια, το Ιλλινόις, την Λουιζιάνα, τη Μασαχουσέτη, το Μέριλαντ, το Μίτσιγκαν, το Μιζούρι, το Νέο Χάμπσάιρ, την Πενσυλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα και τμήμα του Τεννεσί. 

14:46 Αν και η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη οι αγορές έχουν αναδείξει το νικητή και τον επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ. Μάλλον την επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς αναμένουν νίκη της Κλίντον. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS News,  οι επενδυτές θεωρούν την Κλίντον ως ψήφο υπέρ της διατήρησης του status quo και τονίζουν ότι η υποψηφιότητά της αντιπορσωπεύει το γνωστό και κατά συνέπεια το πιο καλοδεχούμενο αποτέλεσμα. Αναλυτές της Wall Street θεωρούν ότι σε ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ θα ακολουθήσει αιματοκύλισμα στις αγορές. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, αναλυτής της Allianz, σχολιάζοντας την πτώση των αγορών μετά το θέμα με το FBI αποδεικνύει την μεγάλη αναστάτωση που θα προκύψει από πιθανή νίκη του Τραμπ. Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα είναι ότι η Κλίντον έχει 82% πιθανότητες να κερδίσει την αναμέτρηση. 

14:22 Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι τα πηγαίνει πολύ καλά σε κάποιες από τις κρίσιμες πολιτείες. «Τα πηγαίνω πολύ καλά στη Βόρεια Καρολίνα, πολύ πολύ καλά στη Φλόριντα» είπε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για δύο πολιτείες που θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για να τον οδηγήσουν στην προεδρεία. «Τα πηγαίνουμε πολύ καλά στο Νέο Χαμπσάιρ, το Οχάιο είναι θαυμάσιο. Θα κερδίσουμε την Αϊόβα. Είχαμε εξαιρετικές εμπειρίες εκεί. Θα κερδίσουμε την Αϊόβα, το Οχάιο και το Νέο Χαμπσάιρ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά, αλλά θα κερδίσουμε πολλές πολιτείες» είπε ο Τράμπ. Σε ερώτηση για το εάν θα το μετανιώσει που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία εάν φυσικά δεν κερδίσει την προεδρία, είπε ότι του είπαν ότι πρέπει να ξεκινήσει ένα πολιτικό κίνημα και ότι πρέπει να είναι περήφανος για αυτό. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα το θεωρήσω χάσιμο χρόνου, ενέργειας και χρημάτων» τονίζοντας ότι δαπάνησε 100 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για την προεκλογική του εκστρατεία. 

14:02 Η τελευταία δημοσκόπηση της IBD/TIPP δίνει προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων από την Κλίντον. Πιο συγκεκριμένα ο Τραμπ συγκεντρώνει το 45% των ψήφων και η Κλίντον το 43%, ακολουθεί ο Γκάρι Τζόνσον με 8% και η Τζιλ Στάιν με 2%.

13:34 Ουρές στα εκλογικά κέντρα στη Νέα Υόρκη εμφανίζουν οι πρώτες φωτογραφίες λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύει στο twitter η ρεπόρτερ του NBC4NY, Katherine Creag,   οι ψηφοφόροι κάνουν ουρά στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Τραμπ.

 

13:15 Η εφημερίδα New York Post, η οποία ανήκει στον μεγιστάνα του Τύπου Murdoch με το σημερινό της πρωτοσέλιδο κρατάει αποστάσεις από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε στηρίξει στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα. Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα έχει μία γυναίκα που κρατάει τη μύτη της και τίτλο, ψηφίστε υπέρ αυτού που αντιπαθείτε λιγότερο.

13:05 Άνοιξαν οι κάλπες σε επτά πολιτείες, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, σε τμήματα της Ιντιάνα, του Κεντάκι, του Μαίην, του Νιου Τζέρσει και της Βιρτζίνια.

13:03 Εάν ο κόσμος ψήφιζε για τον διάδοχο του Μπάρακ Ομπάμα το αποτέλεσμα θα ήταν απόλυτα καθαρό, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει εταιρεία δημοσκοπήσεων που διενέργησε έρευνα σε 130 χώρες με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 ατόμων. Το παγκόσμιο πολιτικό κίνημα The Good Country, οργάνωσε την παγκόσμια διαδικτυακή δημοσκόπηση και ρώτησε τους πολίτες την προτίμησή τους για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δεν μπορεί να αξιολογηθεί σοβαρά γιατί δεν διενεργήθηκε με βάση επιστημονικά κριτήρια, δίνει στην Κλίντον ποσοστό 52% και στη δεύτερη θέση έρχεται ο υποψήφιος των Πράσινων Jill Stein  με 19% και ο Τραμπ καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 14%.

12:20 Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό επικράτησης της Κλίντον έχει αυξηθεί από το 2,9% στο 3,5%. Αν και αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό επικράτησης της Κλίντον στις πολιτείες κλειδιά, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολία και τη Φλόριντα, έχει αυξηθεί από το 48% στο 54%. 

12:10 Η συντονίστρια της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο να υπάρξει νοθεία στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες «φτηνούς ισχυρισμούς». Μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό Oe1 η Κριστίνε Μουτόνεν, μέλος του αυστριακού κοινοβουλίου και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, εξήγησε: «Πειστικοί ισχυρισμοί για νοθεία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να ερευνώνται προσεκτικά (…) Όμως φτηνοί ισχυρισμοί μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντασης και δυσπιστίας». Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ ισχυρίστηκε αρκετές φορές ότι θα υπάρξει «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα ως το σημείο να πει ότι δεν δεσμεύεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. «Έχουμε συχνά ακούσει ισχυρισμούς για νοθεία από υποψήφιους σε εκλογές. Όμως αυτοί προέρχονται συνήθως από χώρες που βγαίνουν από ολοκληρωτικά καθεστώτα ή από συγκρούσεις: προκαλεί έκπληξη να ακούγονται στην πιο παλιά κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου», επεσήμανε η Μουτόνεν.

11:28 Η Χίλαρι Κλίντον είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times, όμως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του Τραμπ που παραμένουν «κρυμμένοι» και δεν εντοπίζονται από τις δημοσκοπήσεις. Αυτό το ποσοστό, εάν οδηγηθεί στις κάλπες μπορεί να ανατρέψει τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

10:57 Επέστρεψε το αεροπλάνο της Κλίντον στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας της υποψηφίας με την ομιλία της στη Βόρεια Καρολίνα. Στο πλευρό της βρίσκεται ο σύζυγος και πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

 

10:51 Σίγουρα πρόκειται για την απομακρυσμένη ψήφο που θα καταμετρηθεί στις αμερικανικές εκλογές καθώς ο αστροναύτης Shane Kimbrough, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο στον διεθνή διαστημικό σταθμό βρήκε τρόπο να ψηφίσει. Η NASA ανακοίνωσε ότι η ψήφος του Kimbrough έχει καταχωρηθεί. Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή καθώς ξεκινάει ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και έξι μήνες πριν από τις εκλογές λαμβάνουν το ειδικό ψηφοδέλτιο για όσους ψηφίζουν από απόσταση. Ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που ψήφισε ήταν ο David Wolf για τις τοπικές εκλογές του 1997.

10:25 Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters/Ipsos η Κλίντον η πιθανότητα νίκης για την Χίλαρι Κλίντον ξεπερνάει το 90%. Η δημοσκόπηση των New York Times βλέπει νικήτρια την Κλίντον με ποσοστό 46% έναντι 42,9% του Τραμπ. Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα στην Κλίντον με 2,2% διαφορά. Καθαρή νίκη στην Κλίντον με 48% έναντι 44% του Τραμπ δίνει η δημοσκόπηση του BBC.

10:00 Σε τρία χωριά του New Hampshire το Dixville, Hart’s Location και Millsfield ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και ο Τραμπ προηγείται με… μεγάλη διαφορά έναντι της Κλίντον.

Πιο συγκεκριμένα συνολικά ο Τραμπ έλαβε 32 ψήφους και η Κλίντον 25. Τα εκλογικά τμήματα σε αυτές τις πόλεις άνοιξαν τα μεσάνυχτα και έκλεισαν αμέσως μόλις ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Dixville και το Hart’s Location, αλλά στο Millsfield ο Τραμπ κυριάρχησε με 16 ψήφους έναντι τεσσάρων της Κλίντον.

Dixville Notch

Hillary Clinton: 4 votes

Donald Trump: 2 votes

Gary Johnson: 1 vote

Mitt Romney (write-in): 1 vote

Millsfield

Trump: 16

Clinton: 4

Bernie Sanders (write-in): 1

Hart’s Location

Clinton: 17

Trump: 14

Johnson: 3

Sanders (write-in): 2

John Kasich/Sanders (write-in): 1

Φυσικά αυτά τα πρώτα αποτελέσματα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ενδεικτικά, αλλά δίνουν στους κατοίκους αυτών των μικρών πόλεων την «ικανοποίηση» ότι ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν και έγιναν γνωστές οι προτιμήσεις τους.

09:00 Η Χίλαρι Κλίντον καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για μία «γενναιόδωρη χώρα»

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τους αμερικανκούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το όραμα για μία «Αμερική γεμάτη ελπίδα, φιλόξενη και γενναιόδωρη», κλείνοντας την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόριας Καρολίνας. «Οι θεμελιώδεις αξίες μας δοκιμάζονται σε αυτές τις εκλογές, αλλά η πίστη στο μέλλον δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή», δήλωσε η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος πέντε ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε από τη Βόρεια Καρολίνα, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη κοινωνικής υποστήριξης, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, μεταδίδει το BBC.

Παράλληλα, παρότρυνε όλους να ψηφίσουν αν πιστεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Η Κλίντον τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η διαίρεση και η διχόνοια στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα είναι μία πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς.

Κάλεσε επίσης, τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν μαζικά, επειδή κανένας δεν πρέπει ν’ αναρωτηθεί μετά τις εκλογές αν θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, μεταδίδει με το BBC. 

08:30 Ο Τραμπ έκλεισε την εκστρατεία του με την υπόσχεση να κάνει «την Αμερική προτεραιότητα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση με την υπόσχεση να ενώσει τη χώρα πίσω από «ασφαλή σύνορα» και να κάνει «την Αμερική προτεραιότητα».

«Φανταστείτε μόνο τι θα μπορούσε να καταφέρει η χώρα μας εάν αρχίζαμε να δουλεύουμε μαζί σαν ένας λαός, κάτω από έναν και μόνο Θεό, τιμώντας τη αμερικανική σημαία», δήλωσε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, πέντε ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:16