search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:30
MENU CLOSE

Έκθεση – κόλαφος της ΕΕ για την Τουρκία

08.11.2016 19:02
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Δεν προβλέπεται άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας - Media

 

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκθεση της για την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα, διαπιστώνει επιδείνωση της καταστάσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Βολές της επικεφαλής της ΕΕ στα διπλωματικά θέματα για τις διώξεις Βουλευτών

– «Δεν προχωρά η απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους υπηκόους, αν η Τουρκία δεν αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο» προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνουν οι σχέσεις ΕΕ  – Τουρκίας, μετά τις  νέες διώξεις κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων  που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν που διαπιστώνει σοβαρή επιδείνωση στην πρόοδο που θα έπρεπε να έχει σημειώσει η Τουρκία όσον αφορά στα προοαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει  για την ένταξη της στην  ευρωπαϊκή «οικογένεια».

«Η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά στο κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί», αναφέρει στο συμπέρασμα της  η έκθεση του  συνέταξαν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής, το προσχέδιο της οποίας αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal .

.Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Προστατεύστε τη Δημοκρατία

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάλιστα, με μια άνευ προηγουμένου καταδικαστική ανακοίνωση, καλούν την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος του καθενός σε δίκαιη δίκη σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ως υποψήφια χώρα και να επαναφέρει την ασυλία για τους κουρδικής καταγωγής βουλευτές, που αναιρέθηκε σε με μια πρωτοφανή απόφαση της πλειοψηφία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, το Μάϊο του 2016.».

Την Τρίτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής, το κλείσιμο εφημερίδων και τις συλλήψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η ίδια ανέφερε ότι αυτές «είναι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και υπονομεύουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία».

Γιούνκερ: Υπεύθυνος ο Ερντογάν αν δεν πάρουν τη βίζα οι Τούρκοι

Προσωπική προειδοποίηση απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο εάν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Σε ομιλία του στην Μπριζ, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

«Ο,τι κάνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με οδηγεί να πιστέψω ότι τελικά η Τουρκία δεν θέλει να προετοιμασθεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», είπε.

Εάν δεν χαλαρώσει το καθεστώς της βίζας, ο Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει στους Τούρκους γιατί συμβαίνει αυτό, θεωρεί ο Γιούνκερ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15