search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:46
MENU CLOSE

Ελεγχόμενη πτώση στις αγορές μετά τον αρχικό πανικό λόγω νίκης Τραμπ

09.11.2016 05:06
Κλείσιμο με άνοδο στη Wall Street - Media
 
Ελεγχόμενες απώλειες καταγράφηκαν στις παγκόσμιες αγορές μετά το πρωινό «αιματοκύλισμα», όταν τα πάντα βρέθηκαν στα «κόκκινα», μόλις διαφάνηκε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
 
Στη Wall Street τα futures του Dow Jones, μετά από την αρχική βουτιά 5%, κατέγραψαν ανοδική τάση και τελικά οι απώλειες περιορίστηκαν στο 1,8%. Επίσης, στην Ευρώπη, ο σύνθετος δείκτης STOXX 600, o οποίος περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της «Γηραιάς Ηπείρου», αφού αρχικά απώλεσε 2,4%, τελικά περιόρισε τη ζημιά στο 0,4%, ενώ τα χρηματιστήρια Γαλλίας και Γερμανίας έπεσαν ήπια, κατά 0,7%.
 
Ζημιά υπέστησαν και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να καταγράφει απώλειες 5,36%, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο, αφού άνοιξε με τεράστιες απώλειες, τελικά πέρασε στα «πράσινα» καταγράφοντας κέρδη κοντά στο 2%.
 
Ομοίως, το χρηματιστήριο της Μόσχας κατέγραψε κέρδη με το δείκτη Micex να καταγράφει άνοδο 1,4%, ενώ και το ρούβλι ενισχύθηκε ενώπιον της προοπτικής καλύτερης συνεργασίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, με τον Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ.
 
Από την άλλη πλευρά, το μεξικάνικο πέσο «τσακίστηκε» κυριολεκτικά, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 8%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα νομίσματα της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Κορέας. Ωστόσο, κέρδη κατέγραψε το ευρώ, στο οποίο προσέτρεξαν οι επενδυτές βλέποντάς το ως σταθερό νόμισμα, όπως και το ιαπωνικό γιεν.
 
Κατά φαινόμενα, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική του Τραμπ καθώς και επιφυλακτικότητα στην αγορά για τις θέσεις του σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο. 
 
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε αρχικά στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.
 
Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.
 
Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43