search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:52
MENU CLOSE

Μουδιασμένες αντιδράσεις για την εκλογή Τραμπ – Αβεβαιότητα και άγχος για την επόμενη ημέρα

09.11.2016 09:54
Ιρανός ΥΠΕΞ: Τα γεράκια δίπλα στον Τραμπ διψούν για πόλεμο - Media

Συγχαρητήρια για την «ξεκάθαρη» νίκη του στέλνει στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Τερέζα Μέι: Θα παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Ματέο Ρέντσι: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιταλίας θα παραμείνουν ισχυρές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

Σαρλ Μισέλ: Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενωμένη Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι “το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. “

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο” αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαινοντας ταυτόχρονα οτι χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Ελπίδα για θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

“Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας”, ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Σεμπάστιαν Κουτς: Δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον μετά την εκλογή Τραμπ

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πρέπει να αναμένεται, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως ένας Αμερικανός πρόεδρος, όσο πολύ ισχυρός και αν είναι, δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος, υπάρχει το Κογκρέσο που τώρα είναι πολύ ισχυρό και σε αυτό επικρατούν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι, των οποίων η γραμμή στην εξωτερική πολιτική είναι σαφής, μονοσήμαντη και ήδη γνωστή, που δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο γρήγορα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, θα πρέπει κανείς να περιμένει ποιος τελικά θα επιβάλει τις θέσεις του, καθώς πολλές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε αντίθεση όχι μόνον προς εκείνες της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και προς τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, τους οποίους ο ίδιος θα έχει ανάγκη για πολλές αποφάσεις, καθώς έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

“Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας απαιτώντας να υπάρχει μία ανεξάρτητη, αυτόνομη και ισχυρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης” ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως, σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Ρωσία, ο ίδιος στο παρελθόν είχε επισημάνει πως η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει ανεξάρτητα τις αποφάσεις της και ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη γραμμή αυτή για μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

“Αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φροντίζουμε να έχουμε με τη Ρωσία και άλλες μεγάλες δυνάμεις”, τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε πως είναι σαφές ότι το θέμα της μετανάστευσης έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, “από τον οποίο, όπως και από άλλους Ρεπουμπλικάνους υπήρξαν σκληρές δηλώσεις σχετικά, και η μετανάστευση είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, και αυτό ήδη από καιρό”.

Τέλος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του είχε πάντα παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή και επιθυμεί να συνεχίσει και το ρόλο της ως γεφυροποιός.

Μάρτιν Σουλτς: Συγχαρητήρια για την ξεκάθαρη νίκη

Συγχαρητήρια για την «ξεκάθαρη» νίκη του στέλνει στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα για τη νίκη τους», αναφέρει στη δήλωσή του. Συνεχίζοντας, ο Μ. Σουλτς υπογραμμίζει πως ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να γίνει ο κύριος εκφραστής των «φόβων εκατομμυρίων Αμερικανών». «Οι ανησυχίες αυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις», σημειώνει.

Ο Γερμανός σοσιαλιστής σημειώνει επίσης πως ο νέος Πρόεδρος θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει ένα «διαιρεμένο έθνος», ενώ προσθέτει πως αυτή τη στιγμή παραμένουν αναπάντητες οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την με την εξωτερική προοπτική της μελλοντικής προεδρίας Τραμπ. «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στην Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μίγμα της υπευθυνότητας, της συγκράτησης και της ηγεσίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ και προσθέτει: «Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τη συνεχή προσήλωση των ΗΠΑ για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δέσμευσή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος περιμένει και ελπίζει μια εξωστρεφή προεδρία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων και στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει πως η ΕΕ είναι «ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ», τονίζοντας πως «μαζί, οι οικονομίες μας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του συνόλου του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το ένα τρίτο των ροών του παγκόσμιου εμπορίου». «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι ένα βασικό συστατικό της παγκόσμιας σταθερότητας. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση. Ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το μέλλοντα Πρόεδρο των ΗΠΑ», καταλήγει ο Μ. Σουλτς.

Φερχόφσταντ: Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος

«Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ», αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ, σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών.  «Αυτό είναι ένα καμπανάκι για τους Ευρωπαίους ηγέτες».

«Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον Τραμπ ως αξιόπιστο σύμμαχο. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ενωμένη», προσθέτει ο Γκι Βερχόφστατ στο twitter.  

Μάνφρεντ Βέμπερ: Ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

Αβάνα: Βαρύ πλήγμα η επικράτηση Τραμπ

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον ψυχροπολεμικής εχθρότητας.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών αλλά και εκατοντάδων στελεχών αμερικανικών εταιρειών στην Κούβα, καθώς επίσης και στελεχών επιχειρήσεων από άλλα κράτη που διείδαν επενδυτικές ευκαιρίες στη νήσο έπειτα από τη διπλωματική αυτή εξέλιξη.

Ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα τερματίσει την πολιτική ανοίγματος που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Κούβας εάν ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δεν παραχωρήσει ευρύτερες πολιτικές ελευθερίες στους πολίτες της νήσου, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο.

Αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία της Κούβας, ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Εστέμπαν Μοράλες, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR ότι προφανώς η Αβάνα «ανησυχεί» καθώς η επικράτηση του Τραμπ ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στη διμερή σχέση.

Ο Κάρλος Αλσουγκαράι, πολιτικός επιστήμονας, βετεράνος της διπλωματίας της Κούβας, εκτίμησε πάντως ότι η νίκη του Τραμπ ενδέχεται να ικανοποιήσει κάποιος σκληροπυρηνικούς στην Αβάνα που ανησυχούσαν για την προσέγγιση της νήσου με τις ΗΠΑ.

Πολλοί Κουβανοί εξέφραζαν ανησυχία για το τι θα σημάνει η νίκη του Τραμπ και το ενδεχόμενο να χαθούν οι λίγες βελτιώσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:52