search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:06
MENU CLOSE

Mια εργαλειοθήκη με 365 εργαλεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1942
10-11-2016
12.11.2016 04:00
stath.jpg

 

Τι περιλαμβάνει η  Έκθεση Αξιολόγησης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 356 συστάσεις περιλαμβάνει η Έκθεση Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελλάδα 2017, η οποία παραδόθηκε από τον ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, η έκθεση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Ηλία Ξανθάκο, κάνει λόγο για άνοιγμα αγορών και αντιμετώπιση «στρεβλώσεων», συστάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2016.
 
Στην έκθεσή του με τίτλο «Αξιολόγηση των Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελλάδα», ο ΟΟΣΑ εκτιμά  ότι η χαλάρωση των περιορισμών που εντοπίζονται σε σειρά κλάδων θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 414 εκατ. ευρώ.
Η άρση πολλών από τους κανονισμούς που περιορίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, μέσω της πτώσης των τιμών, όσο και για τις επιχειρήσεις, μέσω της αύξησης των κερδών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
 
Όπως σημειώνεται, οι φραγμοί στον ανταγωνισμό μπορεί να αποθαρρύνουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά, εμποδίζοντας την καινοτομία και την αποδοτικότητα. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι υψηλές τιμές στην αγορά, οι χαμηλές επενδύσεις και οι λιγότερες θέσεις εργασίας.
«Η βελτίωση του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία στην Ελλάδα», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στην εισαγωγή της έκθεσης και προσθέτει ότι «η υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που στοχεύουν στην επαναφορά της οικονομίας σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
 
Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο στάδιο του έργου «Αξιολόγηση συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική νομοθεσία», μιας ανεξάρτητης μελέτης που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και η οποία θα δοθεί σε επίσημη τελετή αύριο στην κυβέρνηση.
Η πρόσφατη αξιολόγηση αποτελεί την τρίτη στη σειρά εκ μέρους του ΟΟΣΑ και καλύπτει πέντε κλάδους: το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις κατασκευές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το χονδρεμπόριο και μια σειρά από υποτομείς της μεταποίησης, όπως τα χημικά προϊόντα και τα φάρμακα.
 
Στο σύνολό τους, οι κλάδοι αυτοί αντιστοιχούν στο 11,2% του ελληνικού ΑΕΠ και το 16,7% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Το κόστος του έργου, από το οποίο προέκυψε η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο νέος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (πρώην υπουργός Οικονομίας) επισήμανε ότι η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι μία από τις πολλές παρακαταθήκες θεμάτων που κλείνουν στο υπουργείο Οικονομίας και, συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες, οι συστάσεις αφορούν μεγαλύτερο εύρος νομοθεσίας. 
 
Για τις 356 συστάσεις συνεργάστηκαν 15 ερευνητές και πλήθος από στελέχη πέντε υπουργείων και έγιναν 120 συναντήσεις με 34 φορείς. Οι συστάσεις αφορούν πέντε τομείς της οικονομίας, αξιολογήθηκαν 1.290 νομοθετήματα, βρέθηκαν 577 εμπόδια και 356 από αυτά κατέληξαν σε συστάσεις. 
 
«Χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια για να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και να συμβάλουν έτσι στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει ότι το κείμενο αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό και χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. 
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της συμμετοχής των φορέων της αγοράς στη διαμόρφωση των συστάσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ένταση που υπήρχε στις προηγούμενες εργαλειοθήκες. 
 
Ανατγωνισμός
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ριντάρο Ταμάκι, πάντως, σημειώνει ότι η έκθεση θα βοηθήσει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και έχει δώσει ώθηση σε έργα σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά και σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η νομοθεσία που αφορά τον ανταγωνισμό είναι σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει στην ανθεκτικότερη ανάπτυξη», είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Η χώρα πέρασε επώδυνη πορεία και οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ορατές, με τους πολίτες να βιώνουν ακόμη στοιχεία της, όμως η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει κι αυτή τον χρόνο της». 
 
Επισήμανε δε ότι, αν εφαρμοστούν οι συστάσεις, θα υπάρξει όφελος για την ελληνική οικονομία τουλάχιστον 414 εκατ. ευρώ. 
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι αρκετές από τις συστάσεις που έγιναν για τον κατασκευαστικό τομέα στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και μελετών. Οι χαμηλότερες τιμές συνδέονται με υψηλότερη συμμετοχή. 
 
Αναλύθηκαν οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2015 και βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο μια επιπλέον προσφορά σε διαγωνιστική διαδικασία οδηγεί σε μεγαλύτερες εκπτώσεις κατά έναν μέσο όρο 30-34% με όφελος που ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Αντίστοιχα και για τη νομοθεσία στον τομέα του χονδρεμπορίου νωπών τροφίμων επισημάνθηκε ότι ο περιορισμός πρέπει να χαλαρώσει ώστε να επιτρέψει στους χονδρέμπορους να εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές αγορές, ενώ στον φαρμακευτικό κλάδο η αλλαγή της ρύθμισης για τα γενόσημα αυξάνει το όφελος για τους καταναλωτές κατά 34 εκατ. ευρώ ετησίως. Τέλος, τόνισε ότι «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ισοπροπυλική αλκοόλη εφαρμόζεται κατά περίπλοκο τρόπο που αλλοιώνει τις επιλογές και αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος των επιχειρήσεων. Η άρση του φόρου αυτού θα εξαλείψει αυτό το κόστος και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, αυξάνοντας το όφελος για τους καταναλωτές κατά 3,6 εκατ. ευρώ ετησίως». 
Ακόμη ανέφερε ότι οι συστάσεις του ΟΟΣΑ αφορούν το 11% του ΑΕΠ και το 16% της απασχόλησης.
 
Χαλάρωση
Ο Κάσπαρ Ρίχτερ από την Ε.Ε. ανέφερε από την πλευρά του ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αργά, αλλά γίνονται βήματα για βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την ευημερία των καταναλωτών. Όσο πέφτουν οι τιμές, οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε ανάπτυξη και επέκταση και οι πολίτες σε ευημερία». 
 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος ανέφερε ότι οι συστάσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η μεταρρυθμιστική πίεση ή κόπωση, σε συνδυασμό με τα λιγότερα στελέχη στη δημόσια διοίκηση, δημιουργεί προβληματισμό, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί ολοένα και μεγαλύτερο έργο. «Αλλά η δημόσια διοίκηση νομίζω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος. 
 
Έργα τέτοιου τύπου, ανέφερε ο Ξανθάκος, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τη δανειακή σύμβαση. Σχετικά με την αποτίμηση των δύο παλαιότερων εκθέσεων, για την πρώτη εκτιμάται ότι άνω του 72% μετατράπηκαν σε νομοθεσία και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές, ενώ και για τη δεύτερη εργαλειοθήκη έχουν υλοποιηθεί οι συστάσεις σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν στοιχεία για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με μείωση των τιμών για τα αρτοποιήματα, τα βιβλία (πτώση τιμής 14%) και τα διατροφικά συμπληρώματα και βιταμίνες, για τα οποία υπάρχει διαθεσιμότητα και σε σούπερ μάρκετ, όπου πωλούνται φθηνότερα από άλλα σημεία πώλησης. 
 
Για να φανούν τα οφέλη των συστάσεων στην πραγματική οικονομία, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΟΣΑ, θα χρειαστεί χρόνος και, επειδή οι συστάσεις αφορούν συγκεκριμένο εύρος της οικονομίας – δηλαδή εστιάζουν μόνο στον ανταγωνισμό και τις τιμές των προϊόντων –, απαιτούνται και άλλες πολιτικές για να επεκταθούν τα αποτελέσματα.
 
Το παζλ της ελάφρυνσης του χρέους 
Τελικά «κλείδωσε», λέει, η συζήτηση για το χρέος τον Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται να ανοίξει και το θέμα των πλεονασμάτων, αφού με την ολοκλήρωση μάλιστα του Eurogroup είδαμε τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα φέρει συνολική συμφωνία, μεταξύ άλλων, και για το χρέος!
Ωστόσο η ελληνική πλευρά εννοείται ότι θα χρειαστεί να κάνει «εδώ και τώρα» αρκετά πράγματα σε εργασιακά, επιδόματα και προϋπολογισμό. Οι εταίροι μας θέλουν η νέα κυβέρνηση να «τρέξει» και τις μεταρρυθμίσεις και, αν όλα πάνε κατά πώς τα θέλουν, θα επιλεγεί λύση για το χρέος.
 
Πιο αποστασιοποιημένος εμφανίστηκε όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που μετέθεσε τις αποφάσεις για το 2018, όπως και ο Ντάισελμπλουμ.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μιλήσουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή, μολονότι το ΔΝΤ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας το να αποδεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την απαίτησή του για συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.
 
Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι το οποίο όμως απορρίπτει τουλάχιστον προς το παρόν – και σίγουρα μέχρι τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017 – ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Ουσιαστικά, πάντως, το τι θα δώσουν ως ελάφρυνση στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα εξαρτηθεί (αμφίδρομα) από τη στάση του ΔΝΤ. Το παζλ καταγράφεται ως εξής:
1 «Είναι αδύνατο να μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση τους χρέους της μεσοπρόθεσμα με βάση τα στοιχεία που θα έχουμε στο τέλος του 2016», είπε ο Σόιμπλε εξηγώντας πως «ένα μέρος από τα μέτρα για το χρέος θα προκύψει από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα», είπε. 
Και τόνισε: «Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου. Τον Μάιο είπαμε ότι μετά την αξιολόγηση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε περαιτέρω. Το 2018 θα συζητήσουμε τα περαιτέρω», συμπληρώνοντας ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε εμείς στο γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της διαδικασίας».
 
2 Και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να έχει την πλήρη εικόνα της πορείας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, αν δεν έχει περισσότερα στοιχεία για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι στο χρέος. Προέβλεψε πως θα του δοθούν στοιχεία, αλλά δεν θα είναι, όπως είπε, όσο αναλυτικά θα είναι το 2018, που θα γίνει και η τελική συζήτηση για το θέμα. 
Άνοιξε όμως και ένα «παράθυρο» για επανεξέταση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. «Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν στο δεύτερο μισό του 2018 είναι και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018. Ποια θα πρέπει να είναι και πόσο θα πρέπει να αποκλιμακωθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
3 Ο Πολ Τόμσεν, που μετείχε στη συνεδρίαση ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο θα παραδώσει νέα έκθεση βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους προς το διευθυντήριο του Ταμείου, για να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους οι αποφάσεις.
 
4 Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε την απόφαση του συμβουλίου να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί από τις 25 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αφορά παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων του EFSF για την επαναγορά χρέους το 2012, επιμήκυνση της διάρκειας των ESM, EFSF στα 32,5 χρόνια και μείωση του μακροχρόνιου επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα.
 
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν όμως πως πρέπει να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, ώστε αμέσως μετά ή σχεδόν ταυτόχρονα να ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι τις αποφάσεις τους για το ελληνικό χρέος
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:57