search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:15
MENU CLOSE

Εκλογικός τρόμος στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1942
10-11-2016
11.11.2016 04:00
skitso_0.jpg
 
Ένα ηχηρό σοκ για την Ευρώπη αποτελεί η εκλογή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ μετά την επικράτηση του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ επί της εκλεκτής της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ελίτ Χίλαρι Κλίντον, την οποία όλοι στην Ευρώπη είχαν περίπου ως δεδομένη. Και μόνο το ότι ο Ολάντ είχε ετοιμάσει… μία συγχαρητήρια επιστολή – μόνο προς την Κλίντον και όχι για τον Τραμπ – δείχνει το μέγεθος του αιφνιδιασμού των Ευρωπαίων.
 
Το σοκ είναι μεγαλύτερο στις σημαντικές – πολιτικά ή / και οικονομικά – χώρες της Ευρώπης στις οποίες υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις το επόμενο διάστημα: Ιταλία (δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση), Ολλανδία (βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο), Γαλλία (προεδρικές εκλογές τελευταία εβδομάδα Μαΐου και πρώτη εβδομάδα Ιουνίου) και Γερμανία (βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο) είναι οι πρώτες που πήραν το σήμα κινδύνου.
 Ο Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ήττας, η οποία θα τον οδηγήσει σε παραίτηση – σύμφωνα με τη δική του δέσμευση – και θα αναδείξει μια πανίσχυρη πολιτική «συμμαχία της λιρέτας» αποτελούμενη από τον Μπέπε Γκρίλο, τους μπερλουσκονικούς και τη Λέγκα του Βορρά.
 
 Ο Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία έχει να αντιμετωπίσει το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, το οποίο όχι μόνο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και προαναγγέλλει ότι το επόμενο δημοψήφισμα για έξοδο από την Ε.Ε. θα γίνει στην Ολλανδία.
 Ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία βλέπει την απειλή εκλογικής επέλασης της Μαρίν Λεπέν πιο ζωντανή παρά ποτέ.
 Η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, πολιτικά στριμωγμένη λόγω του μεταναστευτικού και αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών σε εκλογές κρατιδίων, αντιμετωπίζει την πρόκληση και την απειλή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία είναι άγνωστο σε ποιο εκλογικό επίπεδο μπορεί να φτάσει.
 
Ταυτοχρόνως στο σύνολο των – αιφνιδιασμένων – χωρών της Ε.Ε. έχει γεννηθεί μια σωρεία αμφιβολιών για τον ρόλο που θα παίξει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ στα θέματα της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, στο θέμα της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής κρίσης (ως μεγαλομέτοχος του ΔΝΤ), στα θέματα της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Γι’ αυτό άλλωστε οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συνεδριάζουν άρον – άρον την Κυριακή με θέμα τη νίκη του Τραμπ και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην Ευρώπη.
 
Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσαν να απευθύνουν πρόσκληση προς τον Τραμπ για να προσέλθει σε μια Συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ στην Ευρώπη, με την πρώτη ευκαιρία, με αντικείμενο την «ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων», η οποία είναι «πιο σημαντική από ποτέ».
 
Ομοιότητες ΗΠΑ – Ευρώπης
Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στηριγμένη σε έναν ρατσιστικό και μισαλλόξοδο λόγο, χωρίς αρχές και κανόνες «πολιτικής ορθότητας», διανθισμένο από ψεύτικα οικονομικά στοιχεία, με συνεχείς βολές κατά γυναικών, μειονοτήτων και μεταναστών και με υποσχέσεις για μικρότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στα παγκόσμια και περιφερειακά μέτωπα ασφάλειας και άμυνας, είναι η μια πλευρά της επικράτησής του που προκαλεί ανησυχία και πανικό στην Ευρώπη.
Η δεύτερη πλευρά είναι οι ομοιότητες του εκλογικού κοινού που εξέλεξε τον Τραμπ με αυτό που απειλεί την καθεστηκυία πολιτική τάξη στην Ευρώπη, αλλά και τα κοινά προβλήματα που έδωσαν τεράστια ώθηση στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και τώρα απειλούν να στρέψουν ευρύτατα κοινωνικά στρώματα των χωρών της Ευρώπης σε ακροδεξιές επιλογές.
 
Το μεταναστευτικό, η παραγωγική αποδιάρθρωση που προκαλεί η αποεθνικοποίηση της παραγωγής λόγω της παγκοσμιοποίησης, η μεταφορά του κέντρου βάρους της οικονομίας και της πολιτικής από τα εργοστάσια και τους χώρους παραγωγής στις τράπεζες και τα χρηματιστήρια, η κινεζοποίηση και η αυξανόμενη ανεργία στην περιφέρεια της Ευρώπης είναι οι μεγάλες απειλές για το πολιτικό ευρωσύστημα.
Ακόμη και αν ο Τραμπ κυβερνήσει πιο «ορθολογικά» απ’ όσο πολιτεύθηκε προεκλογικά, δεν αναιρείται το γεγονός ότι στη μητρόπολη της παγκοσμιοποίησης επικράτησε στην κάλπη μια ακραία – στα όρια του ανοιχτού ρατσισμού – πολιτική ρητορική, ανάλογη αυτής που εκφέρει ολόκληρη η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά.
 
Γερμανικοί φόβοι
Δεν είναι τυχαίο το ότι η Γερμανία υπέστη το μεγαλύτερο σοκ, καθώς η δική της «δημοσιονομική ορθοδοξία» (ordoliberalism) κυβερνάει με τρόπο άτεγκτο την Ευρώπη, ενώ τη σημερινή δεινή κατάσταση στο μεταναστευτικό προκάλεσε η δική της πολιτική – υπαγορευμένη, ως γνωστόν, από τις απαιτήσεις των Γερμανών βιομηχάνων για εισαγωγή ενός εκατομμυρίου προσφύγων που θα τροφοδοτούσαν τη γερμανική παραγωγή ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική προς την κινέζικη.
Η ίδια αυτή χώρα, η οποία επιβάλλει την κινεζοποίηση της ευρωπαϊκής περιφέρειας και την απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, έχει στο εσωτερικό της περί τους 7,5 εκατομμύρια απασχολούμενους με mini jobs, αμειβόμενους με ωρομίσθια 3 ή 4 ευρώ, χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση και με ελαστική σχέση εργασίας, ένα μοντέλο το οποίο έχει εξαχθεί και σε άλλες χώρες και είναι ήδη υποψήφιο προς εισαγωγή στην Ελλάδα.
 
Ταυτοχρόνως γνωρίζει ότι, αν επαληθευτεί έστω ένα μέρος από τις εξαγγελίες του Τραμπ για μετακύλιση του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων του ΝΑΤΟ στις χώρες – μέλη του, τότε η Γερμανία θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές δαπάνες της εις βάρος των δημοσιονομικών της επιδόσεων, ενώ αυτή η εξέλιξη θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στους προϋπολογισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος με ασφάλεια το πώς θα εξελιχθεί η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιλογές του. Στην Ευρώπη πάντως είναι προφανές ότι το πανέρι της Άκρας Δεξιάς γεμίζει ήδη εξ αιτίας των συνεπειών της λιτότητας, της τραπεζοκρατίας και των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης. Ο τρόμος αφορά το ενδεχόμενο το πανέρι αυτό να ξεχειλίσει από ψήφους ύστερα από την επιτυχία του Τραμπ…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14