search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Τραμπ για όσα θα πει με Τσίπρα και Μέρκελ

11.11.2016 07:43
Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Τραμπ για όσα θα πει με Τσίπρα και Μέρκελ - Media

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν χθες στην 90λεπτη συνομιλία τους στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ήταν οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων που θα έχει στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού. Όπως ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, «ο Πρόεδρος περιέγραψε στον εκλελεγμένο Πρόεδρο κάποια από τα θέματα που αναμένει να εγερθούν με ορισμένους από τους συμμάχους και εταίρους μας και άλλους διεθνείς ηγέτες (Σ.Σ.: Τσίπρας, Μέρκελ) που θα συναντήσει στην επίσκεψη».

Πρόσθεσε ότι ήταν ευκαιρία γι’ αυτούς να συνομιλήσουν για ορισμένα από τα θέματα αυτά προ της επισκέψεως και για ορισμένες από τις συνομιλίες που αναμένει να έχει στην επίσκεψη. Στο ερώτημα για τα μηνύματα που ο Πρόεδρος Ομπάμα θα στείλει στους ξένους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί, ο κ. Έρνεστ είπε πως οι ηγέτες αυτοί κατανοούν την αρχή ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ασκεί πλήρως τα προεδρικά του καθήκοντα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Και επανέλαβε ότι ήθελε να εξασφαλίσει πως ο κ. Τραμπ θα είχε ενημέρωση για τις συνομιλίες και τα θέματα που θα κληρονομήσει το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου.

Πάντως, δεν θέλησε να δώσει προκαταβολικά οποιαδήποτε ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Προέδρου Ομπάμα κατά την επίσκεψή του. Σε ερώτηση αν όντως ο Πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να διαβεβαιώσει τους συμμάχους και εταίρους για τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ απέναντί τους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε καταφατικά.

«Ο πρόεδρος θα προσφέρει την διαβεβαίωση στους συμμάχους μας ότι ιστορικά οι ΗΠΑ, με όλα τα πολιτικά κόμματα, δεσμεύονται όχι απλά να διατηρήσουν, αλλά επίσης επιδιώκουν να ενδυναμώσουν τις συμμαχίες που έχουμε με χώρες σ’ όλο τον κόσμο. Η άποψη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ήταν ότι καλή υγεία αυτών των συμμαχιών κάνει την Αμερική ασφαλέστερη. Και οι Πρόεδροι και από τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν σε αυτές τις συμμαχίες και σίγουρα αυτό συνέβη στο παρελθόν».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης πως ο Πρόεδρος Ομπάμα αισθάνθηκε την υποχρέωση να αναφερθεί σε κάποιες από τις σημαντικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, όπως η συνεχιζόμενη εκστρατεία εναντίον του ISIL στο Ιράκ και τη Συρία.

«Δεν γνωρίζω σε ποια έκταση συζητήθηκαν, αλλά προφανώς είναι κάτι που ο Πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί στενά», είπε. Στο ερώτημα αν με δεδομένες τις επικοινωνίες ξένων ηγετών όπως της Τουρκίας, Βρετανίας, Καναδά και Μεξικού με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει κάποια ανησυχία αν δίδονται ανάμικτα μηνύματα για τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοια ανησυχία. «Δεν είναι ασυνήθιστο για χώρες που έχουν σημαντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ να επικοινωνούν και να συγχαίρουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Ορισμένες από αυτές τις συνομιλίες διευκολύνονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε άλλες περιπτώσεις ξένες κυβερνήσεις απευθύνονται απευθείας στο γραφείο του εκλελεγμένου προέδρου. Είναι συνεπές με πρακτικές του παρελθόντος και είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο συνέβη το 2008 μετά την εκλογή του Προέδρου Ομπάμα», είπε.
 

 

Πηγή: mignatiou.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:56