search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:39
MENU CLOSE

H ημερίδα της ΓΓΙΦ με την Σουηδική Πρεσβεία, με θέμα: «Η βία κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών»

14.11.2016 10:48
H ημερίδα της ΓΓΙΦ με την Σουηδική Πρεσβεία, με θέμα: «Η βία κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών» - Media

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με τη Σουηδική Πρεσβεία διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα:  «Η βία κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η ημερίδα διαρθρώθηκε σε δυο επιμέρους θεματικές ενότητες, με τίτλους : «Κατακτούμε την ισότητα των φύλων. Σταματάμε τη βία των ανδρών κατά των γυναικών» και «Πως αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών και κατά των παιδιών, συμπεριλαμβάνοντας τη σεξουαλική βία και την εμπορία ανθρώπων (trafficking)».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε χαιρετισμό και δήλωσε ότι: «Αρνούμαστε την εξοικείωση με μια καθημερινότητα κακοποίησης και βίας.  Αντ’ αυτής, διεκδικούμε ισότιμες και υγιείς σχέσεις φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο της ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ένταξη της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση, τονίζοντας δράσεις, όπως:

Η τριετής εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του ολοκληρωμένου, συνεκτικού δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών(24ωρη γραμμή SOS 15900 – Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα)

Το «άνοιγμα» των ξενώνων φιλοξενίας της ΓΓΙΦ σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα κακοποίησης

Η προετοιμασία και επεξεργασίας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ώστε να γίνει ο εφαρμοστικός νόμος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επικυρωθεί άμεσα από τη Βουλή

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ και η προσεχής διάθεσή του σε διαβούλευση

Η ολοκλήρωση του Νομοσχεδίου για την ουσιαστική  ισότητα των φύλων

Η συμβολή της ΓΓΙΦ στη συγκρότηση υποομάδας στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων (trafficking)

Η κατάθεση προτάσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Η επιτυχής ολοκλήρωση των δυο πανελλήνιων μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών αφίσας της ΓΓΙΦ, με θέμα την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την ανάδειξη της έμφυλης ισότητας και η προκήρυξη δυο νέων πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών, με θέμα τις διαστάσεις του φύλου στο περιβάλλον και το παιχνίδι.

Την ημερίδα απασχόλησε και το ακανθώδες ζήτημα του αγοραίου έρωτα, καθώς μεταφέρθηκε η θετική εμπειρία και οι καλές πρακτικές από την εφαρμογή της σουηδικής νομοθεσίας.

Η Φωτεινή Κούβελα τόνισε ότι για τη ΓΓΙΦ ο αγοραίος έρωτας  δεν αποτελεί επάγγελμα, αλλά μορφή βίας. Επίσης, ανήγγειλε την άμεση συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για την επεξεργασία συγκεκριμένης πρότασης, ώστε να απαγορευτεί και στην Ελλάδα, όπως έγινε στη Σουηδία και πρόσφατα στη Γαλλία και ζήτησε  την συνεργασία με την Σουηδική κυβέρνηση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Στην επιτυχημένη, καθ’ ομολογία όλων των παρευρισκόμενων, ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, η Υφυπουργός Ισότητας Σουηδίας Pernilla Baralt, η Αν.Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ενώ θεματικές παρεμβάσεις έκαναν οι: Katarina Bjorkgen, Υπεύθυνη Χάραξης Πολιτικής για θέματα Ισότητας, Περιφέρειας Δυτικής Gotaland, Νικολέτα Δανιά, Περιφερειακή Σύμβουλος, Υπεύθυνη για θέματα Ισότητας και Βίας κατά των Γυναικών, Περιφέρεια Αττικής, Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, Υπουργείο Εξωτερικών, Olga Persson, Γενική Γραμματέας Unizon, Κική Πετρουλάκη, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, Shahab Ahmanian, Διευθυντής Διαχείρισης Έργου ΜΚΟ Άνδρες για την Ισότητα, Έλενα Αποστολίδου, Σύμβουλος Κοινωνικής στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας της ΓΓΙΦ.

Τέλος και δεδομένου ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΓΓΙΦ και η Πρεσβεία της Σουηδίας συνεργάζονται για την ανάδειξη της κρισιμότητας των θεμάτων ισότητας και έμφυλης βίας, η  Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «η συνεργασία μας με τη Σουηδική Πρεσβεία αποδεικνύει ότι ο αγώνας για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν περιορίζεται εντός των στενών συνόρων».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:38