search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11
MENU CLOSE

Οργή για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ουγγαρία (Photos)

15.11.2016 11:48
Προειδοποίηση Αβραμόπουλου σε Ουγγαρία: Αν δεν τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, θα υπάρξουν κυρώσεις - Media

 

Οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί η βίαιη συμπεριφορά των Ούγγρων συνοριοφυλάκων απέναντι στους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας. Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Daily Mail γίνεται αναφορά σε ξυλοδαρμούς προσφύγων και οι επιθέσεις από άγρια αστυνομικά σκυλιά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Πρόκειται για την πιο σκληρή αστυνόμευση των συνόρων στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα με περισσότερα από 160 χιλιόμετρα ηλεκτροφόρου φράχτη με πάνοπλους φρουρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν αστυνομικά σκυλιά εναντίον των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες καταγγέλουν ότι δέχονται επιθέσεις και ξυλοδαρμούς καθώς απελπισμένα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και τον φράχτη ύψους 4 μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία.

Η εφημερίδα βρέθηκε σε μία από τις περιπολίες στα σύνορα από πολιτοφύλακες που έχουν αναλάβει το ρόλο να σταματούν τους πρόσφυγες, στον αμφιλεγόμενο φράχτη που έχτισε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτωρ Όρμπαν.

Σε ομάδες των 5 σε περιπολίες με ρούχα παραλλαγής, αυτοκίνητα 4χ4 κατά μήκος του φράχτη ψάχνουν για παράνομα εισερχόμενους πρόσφυγες. Όμως οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι αυτές οι ομάδες, που αποτελούνται από αστυνομικούς και έμμισθους πολίτες είναι ιδιαίτερα επιθετικές και βίαιες, τους χτυπούν και αφήνουν τα άγρια σκυλιά να τους δαγκώνουν.

Η Ουγγαρία ουσιαστικά σφράγισε τα σύνορα με την Σερβία το Σεπτέμβριο του 2015 και αφήνει μόνο 10 πρόσφυγες την ημέρα να περνάν στη χώρα, αφήνοντας χιλιάδες να περιμένουν την άδεια για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την βόρεια Ευρώπη.

Ο Zoltan Saringer, ένας από τους πολιτοφύλακες λέει ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ βία κατά των προσφύγων και το μόνο που κάνει είναι να ειδοποιεί την αστυνομία όταν τους συναντά. «Ακολουθούμε τα ίχνη και βρίσκουμε τις διαδρομές που συνήθως ακολουθούν οι πρόσφυγες» λέει και συμπληρώνει ότι περνάν τα σύνορα κυρίως το βράδυ, κόβουν τον φράχτη και προσπαθούν μέσα από χωράφια και δάση να βγουν στο δρόμο».

Οι πρόσφυγες όμως λένε ότι πέφτουν συχνά θύματα αναίτιας βίας. «Μας ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού και μας χτυπούν με ρόπαλα, μία ομάδα από εμάς δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό. Δεν ξέρω γιατί, κανείς μας δεν προσπάθησε να τρέξει και είχαν μεγάλα σκυλιά μαζί τους, ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό» είπε ένας πρόσφυγας από το Πακιστάν.

Ο 22χρονος Οσάμα πρόσφυγας από τη Συρία, πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή δέχθηκε επίθεση 10 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ουγγαρίας. «Δεν τους έχω κάνει τίποτα, γιατί με μισούν;» διερωτήθηκε. Ανθρωπιστική οργάνωση της Σερβίας, έχει καταγγείλει και έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες από τις επιθέσεις στους πρόσφυγες. 

Στην Σερβία έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες και υπάρχουν και πολλοί από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια που προσπαθούν μέσω Ουγγαρίας να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Κάθε μέρα ακούγονται τα ονόματα 10 προσφύγων και τους δίνεται η άδεια να περάσουν τα σύνορα. Μπορεί να περιμένεις μήνες για να ακούσεις το όνομά σου λέει ο Οσάμα.

Ο 17χρονος Zeriab, είπε στην εφημερίδα ότι τον χτύπησαν στην πλάτη και τα πόδια και ο σκύλος μου γαύγιζε. Με έστειλαν πίσω στη Σερβία και ένας από τους φρουρούς είπε ότι θα με σκοτώσει εάν με ξαναδεί στα σύνορα». Ο Οσάμα λέει ότι χθες το βράδυ έδειραν τόσο σκληρά δύο πρόσφυγες που ήρθε ασθενοφόρο και τους παρέλαβε. «Για αυτό δεν προσπαθώ να περάσω τα σύνορα και περιμένω μήνες να με φωνάξουν. Είναι πολύ βίαιοι, είναι απάνθρωποι»  καταλήγει ο Οσάμα.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:10