search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:49
MENU CLOSE

Σε ποιον πρόεδρο των ΗΠΑ ανήκουν τα λόγια που υπενθύμισε ο Τσίπρας

15.11.2016 14:50
Σε ποιον πρόεδρο των ΗΠΑ ανήκουν τα λόγια που υπενθύμισε ο Τσίπρας - Media

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε αναφορά στα λόγια ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία. Η πείνα και η ανεργία είναι η πρώτη ύλη από την οποία γεννιώνται οι δικτατορίες».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από τις 4 Μαρτίου του 1933 μέχρι τις 12 Απριλίου του 1945.

Το όνομα του Ρούζβελτ συνδέθηκε με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση (Κραχ) του 1929 και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

H συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε από τον Ρούζβελτ στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, στις 11 Ιανουαρίου του 1944. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ρούζβελτ τόνισε χαρακτηριστικά:

«We have come to a clear realization of the fact, however, that true individual freedom cannot exist without economic security and independence. “Necessitous men are not free men.” People who are hungry, people who are out of a job are the stuff of which dictatorships are made».
 
Η φράση μεταφράζεται ως εξής:
«Ωστόσο, έχουμε συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα το γεγονός ότι η αληθινή ατομική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία. “Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη, δεν είναι ελεύθεροι άνθρωποι”. Άνθρωποι πεινασμένοι, άνθρωποι χωρίς δουλειά είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι δικτατορίες».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:47