search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:44
MENU CLOSE

«Λουκέτο» σε νευραλγικά τμήματα της φύλαξης συνόρων

16.11.2016 07:18
ΠΟΑΣΥ: Τουλάχιστον 50 συνοριοφύλακες θετικοί στον κορωνοϊό - Media

 

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των συνοριοφυλάκων για την επικείμενη κατάργηση υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης (Τ.Σ.Φ.) στο Τυχερό Έβρου.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιτείνουν ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις αλλά για μεταφορά των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός των Αστυνομικών Τμημάτων.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», το Τ.Σ.Φ. στο Τυχερό αριθμεί 120 άνδρες και έχει αποτελέσει επί σειρά ετών την προμετωπίδα στη μάχη κατά της διασυνοριακής εγκληματικότητας στον Έβρο.

«Όταν μία αυτοτελή και καλά οργανωμένη υπηρεσία, όπως το Τ.Σ.Φ. Τυχερού, τη μετατρέπεις σε ‘γραφείο’, τότε την υποβαθμίζεις. Εμείς προτείνουμε στο υπουργείο να παραμείνει το Τ.Σ.Φ. ως έχει. Για να εξοικονομηθούν χρήματα μπορεί να συστεγαστεί με το Α.Τ., που στελεχώνεται από 10 άνδρες, σε κάποια από τα κτίρια που έχει προτείνει ο Δήμος. Το ίδιο μοντέλο έχει υιοθετηθεί στο Σουφλί και στις Φέρες», λέει στον «ΕΤ» ο Δημήτρης Δαρούσης, δημοτικός σύμβουλος Σουφλίου (αρμόδιος για τη δημοτική κοινότητα Τυχερού).

Συνολικά θα καταργηθούν τρία Τ.Σ.Φ. «πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα της χώρας στους νομούς Ιωαννίνων, Σερρών και Έβρου. Στο Κιλκίς θα καταργηθεί ένα ακόμα Τ.Σ.Φ., απόφαση, ωστόσο, που κρίνεται δικαιολογημένη, διότι σε κοντινή απόσταση από το καταργηθέν βρίσκεται άλλο Τμήμα. Οι σφοδρές αντιδράσεις προκαλούνται για τις υπόλοιπες αλλαγές. Συγκεκριμένα στον Έβρο καταργείται ένα από τα πέντε Τ.Σ.Φ., στις Σέρρες ένα από τα δύο και στα Γιάννενα ένα από τα εφτά (στη Καστάνιανη).  

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει σαρωτικές αλλαγές και στις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν σε Άρτα, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη, Γρεβενά και Χαλκιδική. Οι υπηρεσίες αυτές (οι οποίες αναλάμβαναν συνήθως τους ελέγχους ατόμων και οχημάτων που μετέφεραν παράνομα ανθρώπους, ναρκωτικά ή όπλα) καταργούνται ως αυτοτελείς και μεταφέρονται και αυτές σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός Αστυνομικών Τμημάτων.

«Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο αντί να αναδομήσουμε τη Συνοριοφυλακή και να φτιάξουμε μία ισχυρή Εθνική Συνοριοφυλακή, όπως οι άλλες χώρες, εμείς καταργούμε και τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Ο φόβος μας είναι ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στα Α.Τ. δεν θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με το μεταναστευτικό και το διασυνοριακό έγκλημα αλλά και με θέματα της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα τα μέτρα τάξης. Καταργούνται υπηρεσίες που έδιναν αγώνα στα σύνορα ενάντια στους δουλέμπορους, στους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, ενώ προσέφεραν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών χωριών. Είναι διαφορετικό μία υπηρεσία να λειτουργεί ως αυτοτελής και διαφορετικό να υπάγεται σε ένα Α.Τ. Ήδη είχαμε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς μεταθέσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, καθώς από 4.500 άτομα που ήμασταν κάποτε τώρα αριθμούμε μόλις 2.000-2.500 άτομα. Το Π.Δ. θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα», λέει στον «ΕΤ» ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντά ότι «δεν γίνεται κατάργηση υπηρεσιών αλλά αναδιοργάνωση. Σε περιοχές, όπως το Τυχερό, αντί για δύο δομές θα έχουμε μία. Το προσωπικό που θα μεταφερθεί στο Α.Τ. θα συνεχίσει να απασχολείται αποκλειστικά με τις αρμοδιότητες που είχε και πριν. Έτσι, δεν θα αποδυναμωθεί η δράση του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:41