search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:53
MENU CLOSE

Η Ρωσία αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

16.11.2016 12:42
Η Ρωσία αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Media

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως ανακαλεί την υπογραφή της από το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΠ), λέγοντας πως το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο έχει αποτύχει να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας,

Η Ρωσία υπέγραψε το 2000 το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ, του πρώτου παγκόσμιου μόνιμου δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, αλλά ποτέ δεν επικύρωσε τη συνθήκη.

Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως ανακαλεί την υπογραφή του καταστατικού βάσει εντολών που έχει λάβει από τον πρόεδρο της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Το δικαστήριο δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες  που είχε δημιουργήσει και δεν κατάφερε να είναι πραγματικά ανεξάρτητο» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου ως «μονόπλευρες και αναποτελεσματικές»

Η Μόσχα δήλωσε πως δεν είχε μείνει ευχαριστημένη με την απόφαση του ΔΠΠ  για τον πόλεμο με την Γεωργία το 2008, λέγοντας πως το δικαστήριο αγνόησε την επιθετικότητα της Τιφλίδας ενάντια σε πολίτες στη Βόρεια Οσετία, μιας περιφέρειας της χώρας που θέλει να ενωθεί με τη Ρωσία.

«Υπό αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπιστοσύνη στο ΔΠΠ και γι’΄αυτό  ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να αποσύρει την υπογραφή της χώρας από το καταστατικό».

Η αποχώρηση της Ρωσία από το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έρχεται τη στιγμή του το Δικαστήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με την αποχώρηση κι άλλων κρατών μελών του , κυρίως από την Αφρική.  

Το ΔΠΠ ξεκίνησε τις εργασίες του στη Χάγη το 2002

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35