12/12/2019 17:10:03

Έχε το νου σου στο παιδί: Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε. κινδυνεύει από φτώχεια

Έχε το νου σου στο παιδί: Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε. κινδυνεύει από φτώχεια - Media
 
Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών στην Ε.Ε. αποκαλύπτουν στοιχεία της Eurostat.
 
Συγκεκριμένα, περίπου από ένα στα τέσσερα παιδιά στην «Ευρώπη των 28» είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών.
 
Συνολικά, περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά στην Ε.Ε., δηλαδή το 26,9% του πληθυσμού ηλικίας 0 έως 17 ετών, απειλούνταν με φτώχεια το 2015, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
 
«Αυτό σημαίνει ότι ζουν σε νοικοκυριά τα οποία: κινδυνεύουν από φτώχεια μετά την καταβολή κοινωνικών παροχών, είναι σε κατάσταση σοβαρή στέρησης υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με μικρό ποσοστό εργασίας», εξηγεί η Eurostat.
Το πιο αυξημένο ποσοστό παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια καταγράφεται στη Ρουμανία με 46,8%.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 37,8% των νέων ηλικίας έως και 17 ετών στη χώρα μας απειλούνται άμεσα από τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι μόνες χώρες με υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα ήταν η Ρουμανία (46,8%) και Βουλγαρία (43,7%).
 
Στις 30 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από τη Ρουμανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση ανηλίκων, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων, κυρίως από τη μειονότητα των Ρομά, «έχει αυξηθεί σημαντικά» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση.
 
Μετά τη Ρουμανία, η γειτονική Βουλγαρία έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 43,7%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα (37,8%), η Ουγγαρία (36,1%), η Ισπανία (34,45) και η Ιταλία (33,5%).
 
Στον αντίποδα τα πιο μικρά ποσοστά καταγράφονταν στις σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Σουηδία (14%), ενώ ακολουθεί η Φινλανδία (14,9%), και η Δανία (15,7%). Στη συνέχεια έρχεται η Σλοβενία (16,6%), η Ολλανδία (17,2%), η Τσεχία και η Γερμανία (18,5%).
 
Το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ μειώνεται στο μέτρο που αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους, υπογραμμίζει η Eurostat.
 
To 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα (65,5%) των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως γυμνάσιο) απειλούνταν με φτώχεια στο εσωτερικό της ΕΕ, έναντι 30,3% των παιδίων που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
 
Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.