search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:51
MENU CLOSE

Εκδήλωση στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Τσίπρας: Κρατούμε το νόημα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα

17.11.2016 09:01
Εκδήλωση στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Τσίπρας: Κρατούμε το νόημα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα - Media

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “άνοιξε” την ειδική αυτή εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Τσίπρας: Κρατούμε το νόημα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα

«Το Πολυτεχνείο αντέχει στον χρόνο. Δεν εκφυλίστηκε. Συγκινεί όλες τις γενιές και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που εκείνα τα χρόνια ήταν αγέννητοι. Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας Βουλής αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία παραμένει ζωντανή και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε εποχής»,ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για δημοκρατία.

«Κανείς δεν φανταζόταν λίγους μήνες πριν από την εξέγερση ότι ο ελληνικός λαός θα ερχόταν αντιμέτωπος με το χουντικό καθεστώς. Από τότε, η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη νεότερη ιστορία της. Πάρα ταύτα το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει πάντα» δήλωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης το περιεχόμενο της δημοκρατία αφορούσε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί και υποβαθμιστεί».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του έλαβε την εντολή να αποκαταστήσει όσα έχουν πληγεί στην εποχή των μνημονίων. «Η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλημα της κυβέρνησής του, στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης. 

“Η κυβέρνηση έλαβε εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να σπάσει τον φαύλο κύκλο λιτότητας. Υπό μια εννοια έλαβε εντολή να αποκαταστήσει την τραυματισμένη δημοκρατία την εποχή Μνημονίων. Το προσπάθησε και το προσπαθεί”  σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός “η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου αποτέλεσε παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς χάριν της αγοράς και των χρηματιστηρίων”. Και πρόσθεσε πως ακόμα και “η επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες το Σεπτέμβρη του 2015 αποτέλεσε μια έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στη λαϊκή κρίση, στη δημοκρατία”. 

«Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά πλέον έχουμε ορατή την έξοδο» σημείωσε το πρωθυπουργός αναφερόμενος στη β’ αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι “η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, η συμφωνία για μείωση χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι ορόσοημο. Θα διανύσουμε την απόσταση μέχρι εκεί αποφασισμένοι να δώσουμε ξανά στο λαό δικααιώματα και συνθήκες ζωής και εργασίας που η σκληρή λιτότητα στέρησε”. 

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ιστορικό καθήκον «για το λαό μας να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό και στον αυταρχισμό»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα δήλωσε ότι «η χώρα έχει κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας στο αγώνα της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς. Η Ελλάδας από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Και η λύση είναι η ειρήνη και η ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία».

Κεραμέως: Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι μια διαρκής διεκδίκηση

«Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι μια διαρκής διεκδίκηση» είπε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η δημοκρατία απεδείχθη ανθεκτική αν και δέχτηκε πλήγματα και ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, υπογράμμισε η κ. Κεραμέως. Επίσης, τόνισε πως πλήγματα στη δημοκρατία μπορούν να αποτελέσουν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία και πρόσθεσε ότι σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς των αγώνων εκείνων των φοιτητών που δεν διεκδίκησαν μόνο την ανατροπή του καθεστώτος αλλά διεκδίκησαν και ένα καλύτερο μέλλον, με ποιότητα δημοκρατίας, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Στην ομιλία της, στη Βουλή, η κ. Κεραμέως παραλλήλισε της γενιά των φοιτητών του ’73 με τους σημερινούς φοιτητές που εγκαταλείπουν τη χώρα και αναζητούν το καλύτερο μέλλον όχι στην Ελλάδα αλλά κάπου αλλού. « Η απογοήτευση των νέων που γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και στους εκπροσώπους της πολιτικής πρέπει να μας προβληματίζει. Όλοι έχουμε ευθύνη για αυτό, έχουμε ευθύνη για τη δημοκρατία που γερνάει, είναι καθήκον μας και ύψιστο χρέος μας να κάνουμε τους νέους μπροστάρη…» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως και κατέληξε σημειώνοντας πως το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι αφενός ότι ο αγώνας για την ποιότητα της δημοκρατίας είναι διαρκής και αφετέρου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο πολιτικό σύστημα και στους εκπροσώπους του.

Χριστοδουλοπούλου: Η ιστορία φαίνεται να βγάζει σήμερα σε όλους τη γλώσσα

Το μήνυμα της 17ης Νοεμβρίου, 43 χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, τόνισε η Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου, μοιάζουν σαν να είναι χθες. Οι φωνές των εκφωνητών για ψωμί παιδεία ελευθερία, οι φωνές των ελεύθερων Ελλήνων αγωνιστών, τα χαμόγελα ενός λαού, η υπέρβαση μιας γενιάς, αφυπνίζουν. Θυμίζουν ότι τα τανκς ήρθαν να λυγίσουν όσους αγωνίστηκαν» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά εξακολουθούν να είναι ζωντανά, παρόντα, να μας συγκινούν και να μας εμπνέουν».

«Δεν ξεχνάμε την προδοσία της Κύπρου, το πιο μεγάλο έγκλημα της ανθρωπότητας» συνέχισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι «σαράντα τρία χρόνια μετά, μια ολόκληρη ζωή, αν και λιγοστεύουν οι μάρτυρες, η μέρα αυτή εγείρει».

 «Κανείς δεν μπόρεσε να την παραχαράξει, ούτε να την πλαστογραφήσει. Πήρε τη θέση που της αξίζει, γι’ αυτό συνεχίζει να εμπνέει, να υπενθυμίζει, να συγκινεί και να συνδέει σαν κόκκινο νήμα την αντίσταση, κατά όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία, τους κατ’ επάγγελμα ψευτοπατριώτες και εθνικιστές» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Γι’ αυτό, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα μηνύματα ψωμί, παιδεία, ελευθερία, και καταδεικνύει ότι πάντα είναι ζωντανή η πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη ως πρόσταγμα για κάθε λαό».

«Η ιστορία φαίνεται να βγάζει σήμερα σε όλους τη γλώσσα, σε αυτό το ρευστό τοπίο της κρίσης. Οι λαοί ψάχνουν στο σκοτάδι την ειρήνη την ευημερία, την ελευθερία, την ελπίδα, την δικαιοσύνη. Και δεν είναι επιλογές για να τις συλλέγουν τα σκουπιδιάρικα. Μια τέτοια μέρα ανακαλεί μέρες μνήμης και επιτάσσει ότι η Βουλή και η πολιτική πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους της, γιατί όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να υπηρετήσουν την δημοκρατία. Λέγεται συχνά ότι ήταν έκπληξη η 17η Νοεμβρίου. Γιατί αναμετρήθηκαν, η αδυναμία, το ανέφικτο, η ουτοπία και νίκησαν» κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Λαμπρούλης: Υποκριτική και προσβλητική η παρουσία του πρωθυπουργού

«Υποκριτική και προκλητική» χαρακτήρισε την παρουσία του πρωθυπουργού στην Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν ήρθε σήμερα για να τιμήσει το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές του, αλλά «αναζητώντας άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε δύο ημέρες τώρα στις ΗΠΑ και την πολιτική τους».

«Ήρθε ως παραχαράχτης για να αλλοιώσει και να διαστρεβλώσει το μήνυμα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ήρθε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η εικόνα του

υπουργικού συμβουλίου της πρώτης φορά, υποτίθεται, Αριστεράς, να χειροκροτεί μαζί με τους Γλύξμπρουργκ τις αναφορές Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη Δημοκρατία, αυτών των δυνάμεων δηλαδή, που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα, που στηρίζουν και σήμερα πολέμους και επεμβάσεις σε όλο το κόσμο», είπε ο κ. Λαμπρούλης, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια για την ημέρα μνήμης, εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ.

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αυτή δεν ήταν ένα τυχαίο ξέσπασμα, αλλά αποτέλεσμα της ασίγαστης ταξικής πάλης, που έδειξε την υπεροχή του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και ότι αυτό μπορεί να βάλει τις σφραγίδες του στις εξελίξεις.

Θεοδωράκης: Τιμή στο πολυτεχνείο να απαντήσουμε στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια…δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε σήμερα στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας, δουλειές, παιδεία, αξιοκρατία» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε πως τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για το υπουργείο Παιδείας δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα της παιδείας.

Ο κ Θεοδωράκης έκανε λόγο για κατάντια των πανεπιστημίων η οποία οφείλεται στα κόμματα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν αλλά το κακό στην παιδεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Λεβέντης: Πόσοι μπορούν σήμερα να ρισκάρουν τα πάντα;

«Μεγάλη ημέρα, δοξάζουμε ανθρώπους που απένταροι πρόταξαν τα στήθη τους -χωρίς καμία σιγουριά- απέναντι σε μια οργανωμένη Χούντα, μιλάμε για ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία. Σήμερα πόσοι ρισκάρουν τα πάντα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

«Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ έχουν αγωνιστεί κατά των ΗΠΑ και τώρα παρουσιάζεται ως επιτυχία ότι ήρθε ο Ομπάμα και μίλησε κατά της λιτότητας» δήλωσε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: «είναι κάτι η επίσκεψη ενός προέδρου αλλά να μην ξεχνάμε ότι αποδοκιμάστηκε από τον Αμερικανικό λαό». Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της καθημερινότητας και τόνισε ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν όσα πρέπει για να επιστρέψουν.

Παπαχριστόπουλος: Πολιτικοί έβαζαν σταθερά το χέρι στο μέλι

«Αν αυτήν τη στιγμή έχει απαξιωθεί το πολιτικό προσωπικό, έχει απαξιωθεί γιατί ένα κομμάτι πολιτικών -ευτυχώς όχι όλο- έβαζε σταθερά το χέρι στο μέλι. Λίστες, λίστες, λίστες, φοροδιαφυγή, διαφθορά, διαπλοκή», ανέφερε εκ μέρους της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο βουλευτής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Είπε ότι το σημερινό μήνυμα του Πολυτεχνείου, «των παιδιών που αψήφησαν τότε και μπορούσαν να πεθάνουν σαν τα σκυλιά από τη μια στιγμή στην άλλη» είναι να μην ξαναβάλει κανένας πολιτικός το χέρι στο μέλι. «Θα του κοπεί σύρριζα», προσέθεσε και απευθύνοντας «μια βροντερή παράκληση» στον πρωθυπουργό της χώρας, είπε πως μπορεί να γίνουν λάθος επιλογές και λάθος προγράμματα μπορεί να υπάρξουν, όμως δεν «θα μας φτύνουν γι’ αυτό», παρά «ένα πράγμα δεν θα συγχωρέσει πια ο Έλληνας πολίτης», «να μας φτύνει στο δρόμο, γιατί κάποιους από εμάς, μας έπιασε με την γίδα στην πλάτη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44