search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:15
MENU CLOSE

«Τρομοκράτες… παλαιάς κοπής»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1943
17-11-2016
19.11.2016 04:00
terror.jpg

 

Ερωτήματα στην Αντιτρομοκρατική από την προκήρυξη της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα

Προβληματισμό και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής η προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας καθώς και για το χτύπημα με Καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Μεξικό στα τέλη Ιουλίου, επιθέσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «πολιτικές δράσεις».
 
Επίσης επανέρχεται, δυόμισι χρόνια αργότερα, στην πρώτη επίθεση της οργάνωσης με Καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στις 25 Μαΐου 2014, ανήμερα των ευρωεκλογών. 
 
Τα «λάθη» της προκήρυξης
Στο πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο αναρτήθηκε σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στη Αθήνα, προκαλούν εντύπωση τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει στις ημερομηνίες των δύο επιθέσεων στις πρεσβείες.
Ειδικά για την πρεσβεία της Γαλλίας, παρότι δεν έχουν περάσει παρά λίγα εικοσιτετράωρα, ο συντάκτης αναφέρει ως ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου και όχι Νοεμβρίου.
Το ίδιο λάθος, με την ίδια χρονική απόσταση των 30 ημερών, επαναλαμβάνει και για το χτύπημα στην πρεσβεία του Μεξικό στο Κολωνάκι, όπου αντί για τις 31 Ιουλίου οπότε και οι τρομοκράτες πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ στα παράθυρα, στην ανάληψη ευθύνης ως ημέρα της επίθεσης αναφέρεται η 31η Αυγούστου.
 
«Είναι δύο πολύ χοντρά λάθη, ειδικά αυτό για την πρεσβεία της Γαλλίας, για να μην έχουν γίνει εσκεμμένα. Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο ο συντάκτης του κειμένου προέβη σε μια τέτοια πρωτόγνωρη ενέργεια και τι συμβολίζει η χρονική απόσταση των 30 ημερών. Λανθασμένη είναι και η επιλογή του χρόνου δημοσίευσης της προκήρυξης, που επισκιάζεται από τη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα» ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 
Συμβολικό το χτύπημα στην πρεσβεία της Γαλλίας, λένε στην Αντιτρομοκρατική. 
 
Στο κείμενο, που φαίνεται να κλείνει βιαστικά ώστε να προλάβει την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ, περιγράφεται λεπτομερώς το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία, δίχως όμως να αναφέρεται για ποιον λόγο επιλέχθηκε ως όπλο η χειροβομβίδα και όχι το Καλάσνικοφ, σήμα κατατεθέν της Επαναστατικής Αυτοάμυνας στις δύο προηγούμενες επιθέσεις. 
 
«Έτσι χτυπήσαμε την πρεσβεία της Γαλλίας»
Συγκεκριμένα, η τρομοκρατική οργάνωση αναφέρει στην προκήρυξή της: «Επιλέξαμε να δράσουμε μπροστά στους μπάτσους την ώρα που η κίνησή μας δεν θα είχε καμία κάλυψη. Οι σύντροφοι που πραγματοποίησαν τη δράση στάθηκαν για μισό λεπτό με τη μοτοσυκλέτα στη γωνία της Μέρλιν μέχρι να ανάψει το φανάρι της Β. Σοφίας στη γωνία της πρεσβείας για να μην υπήρχαν αυτοκίνητα μπροστά από σημείο τη στιγμή που θα έσκαγε η χειροβομβίδα. Πριν στρίψουν στη λεωφόρο έλεγξαν ότι από αριστερά δεν ερχόταν κανένα όχημα που θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στο βεληνεκές της έκρηξης. Η μοτοσυκλέτα σταμάτησε μπροστά στην πρεσβεία και μετά απασφαλίστηκε η χειροβομβίδα, ενώ ο σύντροφος που οδηγούσε κοιτούσε το σκοπό της κλούβας». 
 
Οι τρομοκράτες επισημαίνουν ότι προτεραιότητά τους ήταν να μην υπάρξουν θύματα πολίτες, γι’ αυτό και πραγματοποίησαν την επίθεση τα ξημερώματα. Αντίθετα, τους αφήνει αδιάφορους ο τραυματισμός του αστυνομικού – σκοπού, φανερώνοντας όμως πως δεν ήταν αυτός ο αντικειμενικός τους σκοπός, αλλά περισσότερο ένα συμβολικό χτύπημα.
 
«Δεν θέλαμε αθώα θύματα»
Και η Επαναστατική Αυτοάμυνα συνεχίζει: «Επιλέξαμε να δράσουμε αυτή την ώρα γιατί έχει τη λιγότερη κίνηση σε όλο το εικοσιτετράωρο. Αν βάζαμε σαν προτεραιότητα την ασφάλειά μας θα πηγαίναμε σε ώρα αιχμής για να περάσουμε αθέατοι και να χαθούμε μέσα στην κίνηση. Έτσι θα έπρεπε να επιλέξουμε να βάλουμε σε κίνδυνο περαστικούς ανθρώπους ή να πετάξουμε τη χειροβομβίδα μέσα στην αυλή της πρεσβείας από την πλευρά της Ακαδημίας που είναι απομονωμένη από το δρόμο, χωρίς να γνωρίζουμε αν κάποιος υπάλληλος ή μια καθαρίστρια βρισκόταν εκεί τυχαία. […] Ο τραυματισμός του μπάτσου μπροστά στη γαλλική πρεσβεία είναι παρανυχίδα μπροστά στην καθημερινή τρομοκρατία των αφεντικών και στη διάχυτη και διαρκή στρατιωτική κατοχή του δημόσιου χώρου, μπροστά στις χουντικές μεθόδους πολιτικής καταστολής, μπροστά στην πολεμική διαχείριση του μαζικού κινήματος, στο χημικό βομβαρδισμό και τα βασανιστήρια».
 
Οι τρομοκράτες ισχυρίζονται ότι αφορμή για την επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας αποτέλεσαν η μεταχείριση από τις γαλλικές αρχές ενός Λιβανέζου ένοπλου αναρχικού, κρατούμενου παραπάνω από δύο δεκαετίες για επιθέσεις σε γαλλικούς και ισραηλινούς χώρους, αλλά και η διάλυση του προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί.
 
Η «ορφανή» επίθεση
Όσον αφορά την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικό, στο Κολωνάκι, κατά την οποία οι τρομοκράτες πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ στα παράθυρα, ο συντάκτης της προκήρυξης την αποδίδει στη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από τον θάνατο του αντιεξουσιαστή Χριστόφορου Μαρίνου (23 Ιουλίου 2016), ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στην καμπίνα του επιστρέφοντας ακτοπλοϊκώς από τη Ρόδο, μετά την αποφυλάκισή του και κάτω από εξαιρετικά περίεργες συνθήκες. Η έκθεση της αστυνομίας και του ιατροδικαστή τότε έκαναν λόγο για αυτοκτονία, γνωμάτευση που δεν αποδέχθηκαν ποτέ οι οικείοι του, οι οποίοι πιστεύουν έως και σήμερα πως ο Μαρίνος δολοφονήθηκε. 
 
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ημερομηνίες με συμβολισμό είναι χαρακτηριστικό των οργανώσεων που τείνουν προς τον μαρξισμό. Είναι φανερό ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν μια επανεκκίνηση της ένοπλης δράσης με παλαιότερες δομές και αξίες, που οι ίδιοι ονομάζουν επανάσταση, στρατολογώντας και νέα μέλη, τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 
 
«Επ…ανάληψη ευθύνης»
Στην Αντιτρομοκρατική έχει προκαλέσει εντύπωση και η λεπτομερής – αυτήν τη φορά – αναφορά από την τρομοκρατική οργάνωση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας να «απαντήσει» και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που τότε είχαν χαρακτηρίσει τους «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ως «τρομοκράτες μιας χρήσης», πιστεύοντας ότι δεν θα εμφανίζονταν ξανά.
Από τότε πέρασαν περισσότερα από 2,5 χρόνια, οπότε και η οργάνωση πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επιστροφή που αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της δράσης της, αφού η προκήρυξη βρίθει απειλών εναντίον των πολιτικών, των οργάνων της τάξης, των επιχειρηματιών και εκπροσώπων των ΜΜΕ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15