search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:35
MENU CLOSE

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στις κάλπες για τις εκλογές της γαλλικής δεξιάς

20.11.2016 13:06
Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει στις γαλλικές εκλογές δεν είναι η Λεπέν - Media

 

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος “Οι Ρεπουμπλικανοί” στις προεδρικές εκλογές του 2017 ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό πρώτο γύρο είχε ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Ο Τιερί Σολέρ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LCI ότι 1.138 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα στο 67% των εκλογικών τμημάτων από τα συνολικά 10.228 σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που “Οι Ρεπουμπλικάνοι” διοργανώνουν εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές, κάτι που ήδη έχουν κάνει η αριστερά και οι Πράσινοι.

Επτά προσωπικότητες μάχονται για το χρίσμα, με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, έναν εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Οι δύο υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου. Ο νικητής έχει πιθανότητες να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017 απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Καταβάλλοντας δύο ευρώ, οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης που μπορεί να ψηφίσει έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις προκριματικές αυτές εκλογές με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

Υπάρχουν περίπου 44,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία INSEE. Στις προκριματικές των Σοσιαλιστών το 2012, είχαν ψηφίσει ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31