search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Μηδενίστηκε το δημοσιονομικό κενό του 2017 – «Τρύπα» 600 εκατ. ευρώ για το 2018

20.11.2016 19:12
«Μετά τον κορωνοϊό έρχεται ισχυρή ανάκαμψη»: Μια «αιρετική» εκτίμηση οικονομολόγων - Media

 

Σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα από το 1,8% του ΑΕΠ έναντι του μνημονιακού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ κλείδωσε τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή.

Στον νέο δημοσιονομικό στόχο αναφέρθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα την Κυριακή, σύμφωνα με το capital.gr.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό των 50 εκατ. ευρώ που κατέγραφαν οι θεσμοί το πρωί της Κυριακής στο νέο κείμενο του μνημονίου που έδωσαν στις ελληνικές αρχές, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως βρέθηκε λύση και το κενό μηδενίστηκε.

Τονίστηκε μάλιστα ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα παραμείνει και μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς, παράλληλα με την κάλυψη των χρημάτων που απαιτούνταν για την εφαρμογή του νέου επιδόματος αλληλεγγύης.

Αναφορικά με το 2018 το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί παραμένει στα 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα τίθεται σε διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Μαραθώνιος

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέματα απελευθέρωσης των αγορών, αλλά και την Παιδεία, ενώ αργότερα προγραμματίζεται και νέος γύρος αναφορικά με θέματα υγείας. Για το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί νέος γύρος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με στόχο τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση έως την Τρίτη, τελική ημέρα των διαπραγματεύσεων πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αποστολής των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Στη συνέχεια σχεδιάζεται σειρά διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως με στόχο να τηρηθεί το ορόσημο της 28ης Νοεμβρίου.

Τελικό ορόσημο για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής συμφωνίας εντός του 2016 είναι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Έως τότε θα πρέπει να έχουν λειανθεί όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, αλλά και η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ε.Ε. Και τούτο καθώς το Ταμείο, αν είναι να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να συντάξει το δικό του μνημόνιο (Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP).

Όπως εξηγούσε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ το πρωί της Κυριακής, αυτή τη στιγμή συζητείται το κοινοτικό μνημόνιο, δηλαδή το memorandum of understanding (MoU) που εστάλη στις ελληνικές αρχές. Ωστόσο το μνημόνιο αυτό θα πρέπει να είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να “κουμπώσει” μέσα στις επόμενες εβδομάδες με μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP)

Σημειώνεται πως στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχουν, εκτός του κ. Τσακαλώτου, οι κ.κ. Χουλιαράκης, Σταθάκης, Λιάκος και Κουτεντάκης, καθώς και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που λαμβάνουν μέρος σε παράλληλες διαπραγματεύσεις.

 

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50