search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:36
MENU CLOSE

Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο, στη Θεσσαλονίκη

22.11.2016 07:04
Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο, στη Θεσσαλονίκη - Media

 

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου τέλειωσε, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά τη νέα της σεζόν και μάλιστα με το…δραματικό ύφος ενός ωραίου, ασυμβίβαστου και καταστρεπτικού ή αυτοκαταστροφικού νέου.

Το αφιέρωμα στο «ιερό τέρας» της υποκριτικής τέχνης, τον Μάρλον Μπράντο, ανοίγει τη νέα σεζόν με τίτλο «Marlon Brando: Reflection in a wild eye». Τζον Χιούστον, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και ‘Αρθουν Πεν σκηνοθετούν τον σπουδαίο Μπράντο σε τέσσερις ταινίες – σταθμούς της έβδομης Τέχνης που δεν παύουν ούτε στιγμή να γοητεύουν το σινεφίλ κοινό: “Ανταύγειες σε χρυσά μάτια” (1967), “Ο Νονός”(1972), “Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι” (1972) και “Οι φυγάδες του Μιζούρι” (1976).

Γεννημένος στις 3 Απριλίου 1924 στην Ομάχα της πολιτείας Νεμπράσκα των ΗΠΑ, προικισμένος με έμφυτο υποκριτικό ταλέντο, αλλά και ατίθασος ως μαθητής, ο Μπράντο πήγε στην Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ηθοποιία στο New School και κατόπιν στο Actors’ Studio, στα 1951, ο Μπράντο υποδύθηκε τον Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην κινηματογραφική μεταφορά του “Λεωφορείου ο Πόθος”, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν.

Για τον ρόλο αυτό, καθώς και για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες “Βίβα Ζαπάτα” (Viva Zapata!, 1952) και “Ιούλιος Καίσαρ”(Julius Caesar, 1953), ο Μπράντο προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ. Τελικά, ο Μπράντο τιμήθηκε με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1954 για τον ρόλο τού Τέρι Μαλόι στην ταινία του Ηλία Καζάν “Το λιμάνι της αγωνίας” (On the Waterfront). Για τον ρόλο τού Βίτο Κορλεόνε στην ταινία “Νονός”, ο Μπράντο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ, αλλά αρνήθηκε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, διαμαρτυρόμενος έτσι για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.

Φορτωμένος με υπέρογκα χρέη και υπέρβαρος, ο Μάρλον Μπράντο πέθανε από πνευμονικό οίδημα, από ζάχαρο και από καρκίνο σε νοσοκομείο του Λος ‘Αντζελες την 1 Ιουλίου του 2004.

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται, από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016, στο αγαπημένο στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15