search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:04
MENU CLOSE

Το Μουσείο Τυπογραφίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

27.11.2016 18:05
Μουσείου Λούβρου: «Ίλιγγος» από την απώλεια εσόδων λόγω κορωνοϊού – Ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ! - Media

 

Μουσεία από όλη την Ελλάδα που έχουν διακριθεί στον ευρωπαϊκό χώρο για την καινοτομία και τις αξιόλογες δράσεις τους θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για την ελληνική και διεθνή μουσειακή εμπειρία σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μεταξύ αυτών και το Μουσείο Τυπογραφίας, που προσκλήθηκε να παρουσιάσει τα έως τώρα επιτεύγματά του – κυρίως την υποψηφιότητά του για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς” – αλλά και τους στόχους του για το προσεχές μέλλον.

Η  ημερίδα την οποία διοργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Heritage and Museums έχει τίτλο: “Βραβεύοντας τα καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία της Ευρώπης από τον φορέα European Museum Forum, Βραβεία EMYA 2016. Η Ελληνική και η διεθνής εμπειρία”.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστεί η διαδικασία βράβευσης σημαντικών και καινοτόμων μουσείων της Ευρώπης από τον αρμόδιο  φορέα European Museum Forum. Επίσης, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι Μουσείων που τιμήθηκαν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καινοτομία και τη νεωτερικότητά τους, αλλά και Μουσεία με άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Ανθρωποι των Μουσείων θα συνυπάρξουν για να συνομιλήσουν για την ελληνική και διεθνή μουσειακή εμπειρία και για τον τρόπο που ένα μουσείο, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινό του, αναπροσαρμόζοντας τις σχέσεις και την προσφορά του σε αυτό».

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και ολοκληρώνεται με συναυλία με τη σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου στην αίθουσα του Βωμού.

Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά:

10:30 Χαιρετισμοί

Δρ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ. Ε. Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. ντε Τσάβες, Πρόεδρος του Heritage and Museum, μέλος Δ.Σ. του European Museum Forum, Υπεύθυνη Εθνικών Ανταποκριτών Ευρωπαϊκών κρατών, Anna Barbarzak, Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Αλ. Μπουντούρης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’, Τμηματάρχης, Συμβούλιο της Ευρώπης Δ3 Διεύθυνση Συμβουλίου της Ευρώπης – ΟΑΣΕ Υπουργείου Εξωτερικών, Χρ. Τεντόμας, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέων του Δήμου Αθηναίων, Δρ. Μ. Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

11:00 «Παλιό κρασί σε νέους ασκούς: Πολιτικές για τα αρχαιολογικά μουσεία στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα», Δρ Μαρία-Ξένη Γαρέζου, Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

11:15 «EMF, ΕΜΥΑ, ένας θεσμός στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βραβεύοντας τα καινοτόμα Ευρωπαϊκά Μουσεία», Λίλα ντε Τσάβες, Πρόεδρος του Heritage and Museum, μέλος Δ.Σ. του European Museum Forum, Υπεύθυνη Εθνικών Ανταποκριτών Ευρωπαϊκών κρατών.

11:30 «Α new museum’s road to success: the museum of the History of Polish Jews», Καθ. Dariusz Stola, Διευθυντής του Μουσείου POLIN στην Βαρσοβία

Α’ Βραβείο ΕΜΥΑ 2016.

11:45 «Agora in Gdansk. European Solidarity Center», Basil Kerski, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αλληλεγγύης στο Γκντάνσκ.

Βραβείο Συμβουλίου της Ευρώπης 2016.

12:00 «Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Από την ελληνική περιφέρεια στο ευρωπαϊκό κέντρο», Δρ. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Εύφημος Μνεία ΕΜΥΑ 2016

12:15 «Το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά: Επιτεύγματα και προοπτικές», Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας και Έλια Κουμή, Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας.

Επιλεγμένο μουσείο ΕΜΥΑ 2016.

2η ΕΝΟΤΗΤΑ

12:45 «ICOM και EMF, μία δημιουργική συνεργασία με κοινούς στόχους», Καθ. Αλεξάνδρα Μπούνια, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

13:00 «Αποτιμώντας τις αξίες των μουσείων, αναγνωρίζοντας τα άξια μουσεία. Η δημιουργική ευθύνη των κριτών του ΕΜΥΑ», Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του ΕΜΥΑ.

13:15 «Η πρώτη βράβευση Ελληνικού Μουσείου από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, βραβείο περιοδικής έκθεσης «Θησαυροί της Αρχαίας Μακεδονίας», το 1979», Αικ. Ρωμιοπούλου, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

13:30 «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα καινοτόμο μητροπολιτικό Μουσείο για όλους», Δρ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Αρχαιολόγος/Θεατρολόγος, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

13:45 «Η Συμβολή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στη σύγχρονη πολιτισμική ανάπτυξη- 42 χρόνια προσφορά», Δρ. Κανέλλος Κανελλόπουλος, Μουσειολόγος, Ερευνητής- Επιμελητής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

14:00 «Παρουσιάζοντας το Βυζάντιο μέσα από τις εκθέσεις ενός ελληνικού κρατικού μουσείου, βραβευμένου από το Συμβούλιο της Ευρώπης (2005): Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και καινοτομίες», Δρ. Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

14:15 «Η εμπειρία μας με το EMF, ΕΜΥΑ και ο τρόπος που επηρεάστηκε το ΕΜΕ», Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας.

14:30 «Η συμμετοχή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στον διαγωνισμό ΕΜΥΑ το έτος 2015», Δρ. Καλλιόπη-Φαίδρα Καλαφάτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Εικόνων, Τοιχογραφιών, Ψηφιδωτών, Αντιγράφων, Χειρογράφων, Σχεδίων, Χαρακτικών, Παλαιτύπων, και Συλλογής Λοβέρδου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

14:45 «Λυχνοστάτης, ένα χειροποίητο μουσείο», Γιάννης Μαρκάκης, Διευθυντής Μουσείου παραδοσιακής ζωής Κρήτης “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ”.

15:30 Συναυλία με τη Σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου στην αίθουσα του Βωμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18