search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:54
MENU CLOSE

Χτύπημα της ΕΛΑΣ : Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε «ρίξει» πάνω από ένα τόνο κοκαΐνη, ηρωίνη και χασίς στις πιάτσες της Αθήνας

28.11.2016 11:25
Χτύπημα της ΕΛΑΣ : Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε «ρίξει» πάνω από ένα τόνο κοκαΐνη, ηρωίνη και χασίς στις πιάτσες της Αθήνας - Media

 

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που διακινούσε ναρκωτικά στις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας εξάρθρωσε η αστυνομία. Η οργάνωση ήταν δομημένη στα πρότυπα της σικελικής μαφίας. Αποτελούταν από τέσσερις διαφορετικές υπο-ομάδες και η αστυνομία εκτιμά ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 300 άτομα. Αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών παρακολουθούσαν εδώ και οκτώ μήνες τα μέλη της σπείρας και προχώρησαν σε επιχείρηση για τη σύλληψη τους. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει χειροπέδες σε 253 μέλη της σπείρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

“Ο πρώτος λόγος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών.

Από την πρωτογενή παραγωγή, την εισαγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης καθώς και ηρωίνης και κοκαΐνης.

Το 1ο επίπεδο αφορούσε στην Ηγεσία του δικτύου, το 2ο τα Ηγετικά Στελέχη και τους Εντολείς, το 3ο την πρωτογενή παραγωγή, το 4ο τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, το 5ο τους Χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών, το 6ο τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και τους διακινητές (dealers) και το 7ο τις υποομάδες των διακινητών του Κέντρου των Αθηνών.

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την υπόθεση αυτή ξεχωριστή, αφορά στο συστηματικό τρόπο που καταφέραμε να φτάσουμε στον «πυρήνα» του εγκληματικού αυτού δικτύου και να το αποδημήσουμε πλήρως”.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα Αλβανικής υπηκοότητας εισήγαγαν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα τα οποία παρέδιδαν σε Αφρικανούς στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι και αναλάμβαναν να τα διοχετεύσουν στην αγορά.

Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, στους 8 μήνες που η σπείρα βρισκόταν υπό … κλοιό διακινήθηκε 1 τόνος χασίς, 1.6 τόνος κοκαΐνης, μισός τόνος ηρωίνης και 8 κιλά κάνναβη.

Τα κέρδη της σπείρας ήταν εξωφρενικά καθώς αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Η σπείρα δρούσε ως εξής. Προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη επικοινωνούσαν μεταξύ τους με παρατσούκλια, χωρίς κανείς να ξέρει τα πραγματικά στοιχεία του άλλου ενώ χρησιμοποιούσαν καρτοκινητά ώστε να μη γίνουν εύκολα αντιληπτές οι συνομιλίες τους από τον υπερκοριό της ΕΥΠ ενώ τα μέλη της σπείρας ήταν ορκισμένα με ομερτά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας εκ των βασικών στελεχών της σπείρας είχε γίνει στόχος δολοφονικών επιθέσεων για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πιο πρόσφατη επίθεση που είχε δεχθεί ήταν πριν από δυο εβδομάδες όταν οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του σχετικά τελικά σκότωσαν τον οδηγό του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:53