search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:52
MENU CLOSE

Οι… καλοκαιρινές «κινήσεις» του ΔΟΛ

18.07.2011 06:46
Οι… καλοκαιρινές «κινήσεις» του ΔΟΛ - Media

γράφει ο Τυπικός

Το καλοκαιρινό μενού της διοίκησης του ΔΟΛ περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις και απολύσεις.

γράφει ο Τυπικός

Το καλοκαιρινό μενού της διοίκησης του ΔΟΛ περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις και απολύσεις. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Σταύρος Ψυχάρης κάλεσε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο «Βήμα» Τάσο Αναστασιάδη και του περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημοσιογραφικός οργανισμός θέλοντας με αυτό τον τρόπο να γίνουν κοινωνοί της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται ο ΔΟΛ, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι συντάκτες. Στην συνάντηση ουσιαστικά ο Ψυχάρης ζήτησε οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν μια σειρά από… δραστικά μέτρα διότι, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει, και δεν βλέπει ο ίδιος, άλλη λύση στον ορίζοντα θεωρώντας ο Ψυχάρης ότι μια καθυστέρηση ως το Φθινόπωρο θα επιδείνωνε περισσότερο την κατάσταση.

Ο Ψυχάρης τόνισε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων του «Βήματος» ότι θέλει να έχει την… άποψη των συντακτών άμεσα και έτσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 5 το απόγευμα η γενική συνέλευση των εργαζομένων του «Βήματος».

Το… ενημερωτικό mail του εκπροσώπου των εργαζομένων Τάσου Αναστασιάδη προς τους εργαζομένους του «Βήματος» αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Η διοίκηση του οργανισμού με κάλεσε για να μου εκθέσει την -κατά τη γνώμη της- κατάσταση της εταιρείας, εν μέσω κρίσης, και να ζητήσει τη συμβολή των εργαζομένων απέναντι σε αυτήν.

Δεν μου εκτέθηκαν ειλημμένες αποφάσεις, αλλά κυρίως το ότι η συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη κρίση μεταφράζεται στην εταιρεία σε μεγαλύτερα ανοίγματα από όσα είχαν προβλεφθεί, το οποίο χωρίς πρόσθετες αναγκαίες περικοπές θα μπορούσε σε λίγο καιρό να οδηγήσει σε κάποιας μορφής “κλείσιμο” της εταιρείας. Ο επικεφαλής του οργανισμού μου δήλωσε ότι καθόλου δεν του αρέσουν ούτε οι απολύσεις, ούτε οι περικοπές μισθών, ούτε οι περικοπές εργασίας, αλλά ότι ο ίδιος δεν βλέπει πώς μπορεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές κόστους, ιδιαίτερα μισθολογικού, αν δεν χρησιμοποιηθεί η μια ή η άλλη τέτοια μορφή περικοπής ή συνδυασμός τους. Είναι έτοιμος να ακούσει οποιεσδήποτε προτάσεις από τους εργαζόμενους και να τις σεβαστεί, ακόμα και αν αυτές υιοθετούσαν ένα “αυτοκαταστροφικό” (κατά τη γνώμη του) status quo, αλλά θεωρεί αναγκαίο να καταστήσει προηγουμένως κοινωνούς της κατάστασης τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους συντάκτες.

Διαδικαστικά, είναι προφανές πως ζήτησα παράταση της όποιας τοποθέτησής μας, καθώς εν μέσω καλοκαιρινών αδειών είναι αδύνατον να υπάρξει πραγματικά συλλογική επεξεργασία, ωστόσο ο επικεφαλής του ΔΟΛ επέμεινε σε μια απάντηση εντός των επόμενων ημερών, όχι γιατί ο οργανισμός θα βρισκόταν σε τόσο μεγάλο ταμειακό αδιέξοδο, αλλά γιατί -όπως μου είπε- η καθυστέρηση ώς το φθινόπωρο θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση.

Τέλος, σε σχέση με την αναγκαία ενδεχόμενη σύνθεση των όποιων απόψεων των εργαζομένων από το συλλογικό τους όργανο, που είναι το σωματείο μας, ο επικεφαλής της εταιρείας (και πρόεδρος των εργοδοτών) συμφώνησε, αλλά παρέπεμψε στη γνωστή αδυναμία συγκρότησης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, προσπάθησα να έχω τις εκτιμήσεις και τις απόψεις αρκετών συναδέλφων -το οποίο ωστόσο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτικό, έστω και αν νομίζω πως υπάρχουν συγκλίσεις. Άκουσα αρκετές ιδέες τοποθέτησης από συναδέλφους, όχι όλες ίδιες, αλλά που νομίζω πως οι περισσότερες πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η διατύπωση μιας κοινής άποψης, πάντως, δεν μπορεί να αποφύγει μια συνελευσιακή διαδικασία, έστω και αν υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που λείπουν για τη θερινή τους άδεια. Κατά συνέπεια, συγκαλώ Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Βήμα για την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011 στις 5.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του κτιρίου.

Δύο δευτερεύοντα σχόλια για τη Συνέλευση: καθώς είναι Κυριακή δεν έχω τη δυνατότητα να κλείσω τυπικά το αμφιθέατρο, το οποίο θα το συνεννοηθώ αύριο Δευτέρα -για αυτό ας έχουν οι συνάδελφοι υπόψη τους το ενδεχόμενο μικρής μεταφοράς της συνέλευσης είτε χρονικά (μια δυο ώρες πριν ή μετά) είτε στο χώρο (αν δεν γίνεται στο αμφιθέατρο να το κάνουμε στα γραφεία ή στην είσοδο). Θα σας ειδοποιήσω με email. Το δεύτερο είναι ότι για την ώρα και μέρα που τελικά διάλεξα ξέρω πως όλοι δεν είναι ευχαριστημένοι -αλλά ποτέ δεν θα ήταν όλοι! Και ότι επίσης ο επικεφαλής της εταιρείας ασφαλώς θα έχει την κατανόηση μιας μικρής καθυστέρησης σε σχέση με την προθεσμία της Τρίτης που μου έθεσε για να του μεταφέρω τις απαντήσεις μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49