search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:30
MENU CLOSE

Πυρά Λουξεμβούργου κατά Ερντογάν: Καταπατά καθημερινά τις αξίες της Ε.Ε.

29.11.2016 14:00
Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Γερμανούς - Τους απειλεί με αντίποινα - Media
 
Με τα σχέδιά της να επαναφέρει τη θανατική ποινή ή με τις μαζικές διώξεις των τελευταίων μηνών, η Τουρκία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “καταπατά καθημερινά” τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Σε ερώτηση αν είναι πιθανή μια ρήξη με την Άγκυρα, στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, ο Μπετέλ εκτίμησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο επιθυμεί σε αυτό το στάδιο μόνο μία από τις 28 χώρες-μέλη, η Αυστρία.
 
“Αν τα κόψω όλα, δεν θα υπάρχει πλέον αυτό το σκοινί όπου λέμε ‘Θα προσπαθήσουμε να κρατηθούμε ωστόσο διότι υπάρχει πάντα αυτή η επιθυμία να εργαστούμε από κοινού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, ενός από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο.
 
Και συνέχισε: “Οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπατούνται καθημερινά, αλλά ελπίζω πως η Τουρκία θα ξαναγίνει αυτός ο εταίρος στον οποίο είχα αυτή την εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό”. Σήμερα, εκτίμησε ο Ξαβιέ Μπετέλ, “αυτή η εμπιστοσύνη είναι πολύ, πολύ εύθραυστη”.
 
“Η κατάσταση με ανησυχεί”, συνέχισε, αναφερόμενος στις διώξεις στα μμε, στη δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα του.
 
Από τη μεθεπομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής προκειμένου να εξαλειφθεί ο φατριαστικός “ιός” στο εσωτερικό του κράτους προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΕΕ.
 
Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, η σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα επιβραδύνθηκε περαιτέρω μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου ενός ψηφίσματος που ζητά την “προσωρινή διακοπή” των διαπραγματεύσεων.
 
Αντιδρώντας, ο τούρκος πρόεδρος απείλησε την επομένη ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, κάτι που θα παραβίαζε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 18 Μαρτίου η ΕΕ και η Τουρκία και με την οποία μειώθηκε σημαντικά ο ρυθμός των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.
 
Στις 9 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε στην ετήσια έκθεσή της την “υποχώρηση” της Τουρκίας όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης στην Ένωση, ιδιαίτερα την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου.
 
“Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις, είναι μια αρχή. Αν μονομερώς υπάρχει εκ μέρους τους επιθυμία για ρήξη, θα το δεχθώ, θα λυπηθώ. Αλλά το να πούμε τώρα πως οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, θα ήταν υποκρισία”, κατέληξε ο Μπετέλ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15