12/12/2019 02:51:31

Χιόνι, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι σε όλη την χώρα (Photos - Video)

Χιόνι, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι σε όλη την χώρα (Photos - Video) - Media

 

Χαμηλές θερμοκρασίας και  χιονόπτωση  σημειώνονται σε πολλές περιοχές ολόκληρης της χώρας, με πολλά σχολεία να παραμένουν κλειστά.

 

Χαμηλές θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ στο Θρακικό Πέλαγος και χιονοπτώσεις στο νησί της Σαμοθράκης και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου συνθέτουν το σημερινό καιρικό σκηνικό στο νομό Έβρου.

Ο πρώτος χιονιάς εμφανίστηκε χθες βράδυ στη Χώρα της Σαμοθράκης, συνοδευόμενος από ισχυρή ανεμοθύελλα. Παρά την έντονη χιονόπτωση που συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα του δήμου διατήρησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, τόσο από τον οικισμό της Καμαριώτισσας προς της Χώρα και τα Αλώνια, όσο και από τη Χώρα προς την Παλιάπολη, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της πρόσβασης προς το Κέντρο Υγείας και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως διευκρίνισε δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, «το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει ανοιχτό αλλά λόγω παγετώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι δάσκαλοι προς τα σχολεία». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που διαμένουν στον ορεινό όγκο δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα μαθήματά τους καθώς δεν εκτελούνται από χθες τα δρομολόγια των λεωφορείων που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στο γυμνάσιο και λύκειο Σουφλίου, τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Στην Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, έντασης 8-9 μποφόρ, που πνέουν από χθες στο Θρακικό Πέλαγος, εφόσον διατηρήσουν την ίδια ένταση, δεν θα επιτρέψουν, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, για δεύτερη διαδοχική ημέρα τον απόπλου του πλοίου που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Στα λευκά έχει «ντυθεί» από το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές. Μάλιστα το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης λόγω της έντονης χιονόπτωσης  σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το thessnew.gr  έχει καλυθφεί από πυκνό χιόνι το οποίο έχει καλύψει τις αυλές και τις στέγες των σπιτιών, διαμορφώνοντας ένα λευκό τοπίο.

 

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκε η χιονόπτωση στο νομό Κοζάνης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου, όπου τα φαινόμενα εξασθένησαν.

Σύμφωνα με το kozanilife.gr η θερμοκρασία την πόλη της Κοζάνης είναι στον -1,5 βαθμό κελσίου και από το απόγευμα αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, με τον ολικό παγετό να επικρατεί στη μεγαλύτερη -αν όχι σε όλη- διάρκεια  της ημέρας. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βοριάδες κάνοντας το κρύο πιο έντονο. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται στους δρόμους, μιας και ο παγετός από το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να είναι ισχυρός.

Ασθενής χιονόπτωση παρατηρείται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Φλώρινας με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους - 5 βαθμούς Κελσίου. Μέχρις στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί  προβλήματα, καθώς το χιόνι δεν έχει καλύψει το οδικό δίκτυο.

Ωστόσο, όσοι μετακινούνται προς τα ορεινά του νομού θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί, καθώς ο συνδυασμός χιονόπτωσης και χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί ολισθηρό οδόστρωμα.

Χιονόπτωση και … χιονόστρωση ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, κυρίως στις βόρειες συνοικίες επεφύλαξε ο καιρός από σήμερα τα ξημερώματα στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο www.magnesianews.gr η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη «χιόνι έχουμε σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, από Ζαγορά προς Χάνια μέχρι και τον Περιφερειακό του Βόλου. Ωστόσο, όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί, όμως όσοι κινηθούν στον ορεινό όγκο, χρειάζονται οπωσδήποτε τις αντιολισθητικές»

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τις 4 περίπου τα ξημερώματα, η ένταση του χιονιά στη Μαγνησία, έγινε μεγαλύτερη, οπότε και ξεκίνησε πιο δυνατά, να χιονίζει και μέσα στην πόλη.
Στην Όθρυ χιονίζει αλλά χωρίς προβλήματα, ενώ από Κανάλια προς Κεραμίδι υπάρχει επίσης χιονόπτωση, όπου το χιόνι στο Κεραμίδι, έφθασε τα δέκα εκατοστά.

Συνολικά 21 μηχανήματα της Π.Ε. Μαγνησίας επιχειρούν αυτή την ώρα σε όλο το Νομό Μαγνησίας, λόγω της χιονόπτωσης, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στο Πήλιο μέχρι το Καράβωμα, Κεραμίδι, Κανάλια, Ανάβρα, Κάπουρνα, που κατά τόπους είναι έντονη. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο και συνέστησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κι όσοι οδηγοί θέλουν να κινηθούν στο Πήλιο καλό είναι να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

 

Παρά την ελεγχόμενη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Νομού Λάρισας, σχετικά με την χιονόπτωση, καθώς δεν εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις στις ορεινές περιοχές όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση τα σχολεία παραμένουν κλειστά.Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Σαραντάπορο, Βερδικούσια Λιβάδι, Κρανιά Ελασσόνας. Το χιόνι στην περιοχή φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία καταγράφεται στους -4.

Επίσης, στο δήμο Τεμπών δεν λειτουργούν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη, και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως στη περιοχή της Σπηλιάς του δήμου Αγιάς το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του. Αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια της περιοχής

Χιονίζει από τη νύχτα στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ενώ ο υδράργυρος υποχώρησε κάτω από το μηδέν.Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από χίλια μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους,ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.

 Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι.   Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.    Οι ισχυροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργήσει μεγάλο κυματισμό στη λίμνη Παμβώτιδα και σταμάτησαν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησι

Στα Τρίκαλα μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού,ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το εθνικό δίκτυο, και συγκεκριμένα η Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων και Τρικάλων-Λάρισας είναι ανοικτό, ενώ, ο ίδιος εξηγεί, πως υπάρχει η πιθανότητα, προς το βράδυ να δημιουργηθούν προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης στα λευκά ντύθηκε και η Καλαμπάκα. Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Καλαμπάκας θα λειτουργούν κανονικά. Δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας, επαρχιακό και εθνικό, είναι ανοικτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Στην Αττική το κρύο και οι ισχυροί βόρειοι - βορειοανατολική άνεμοι προκαλούν πολλά προβλήματα. Από χθες το μεσημέρι έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στην Πάρνηθα ενώ σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων ρίχνει χιονόνερο.

Μετά από καιρό βρέχει σε όλη την Κρήτη, ενώ από χθες ξεκίνησε να πέφτει το πρώτο χιόνι στον Ψηλορείτη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το candianews.gr μέσα στις επόμενες ώρες τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, με βροχοπτώσεις, αλλά και χιόνια στα ορεινά από 600-700 μέτρα.

 

Χιόνι και στις… Σποράδες

Ο χιονιάς έφτασε και στην Σκόπελο. Την είδηση επικαλείται το skopelos-news σύμφωνα με κάτοικο του νησιού, ο οποίος επικοινώνησε με την ιστοσελίδα και έκανε λόγο για χιονόνερο στο βουνό Δελφί (680 μ. υψόμετρο).

 

Δεμένα τα πλοία

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ. 

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι  οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο. 

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου. 

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.