search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:07
MENU CLOSE

NYT: Σε μια χρονιά με απανωτά πολιτικά σοκ, το επόμενο μπορεί απλά να συμβεί την Κυριακή στην Αυστρία

30.11.2016 09:25
NYT: Σε μια χρονιά με απανωτά πολιτικά σοκ, το επόμενο μπορεί απλά να συμβεί την Κυριακή στην Αυστρία - Media

 

Σε μία χρονιά με απανωτά σοκ, οι εκλογές στην Αυστρία μπορεί απλά να προσθέσουν ακόμα ένα γράφουν οι New York Times, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στις εκλογές στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Αν κερδίσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ την Κυριακή, θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής χώρας στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι εθνικιστής, δεν είναι αντισημίτης και όπως λέει είναι πολύ μικρός για να έχει οποιαδήποτε σχέση με τους Ναζί.

Καθώς η ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών πλησιάζει ο Χόφερ είναι στήθος με στήθος με τον Αλεξάντερ Βαν ντε Μπέλεν τον επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τις πρώτες εκλογές, είναι ότι και στη γειτονική Ουγγαρία και την Πολωνία οι ακροδεξιοί προηγούνται και ανεβαίνουν σε Γαλλία και Γερμανία. Οι Βρετανοί έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρώπη και ο Τραμπ έχει κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Η νίκη του Τραμπ, λέει ο Χόφερ έχει ξεριζώσει όποια ανησυχία μπορεί να είχαν οι Αυστριακοί για την ανοιχτή στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Το Κόμμα της Ελευθερίας, είναι στιγματισμένο καθώς ιδρύθηκε από πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950 και κέρδισε μεγάλη πολιτική συμπάθεια υπό την ηγεσία του χαρισματικού Γιοργ Χάιντερ τη δεκαετία του 1990.

Ο Χόφερ θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του στρέφεται κατά των πολιτικών που έχουν χάσει το δρόμο τους και δέχονται τζιχαντιστές μεταμφιεσμένους σε πρόσφυγες στην Αυστρία και την Ευρώπη και ανησυχεί για την «ισλαμοποίηση» της Ευρώπης.

Το κόμμα της Ελευθερίας, προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το κεντροδεξιό και κεντροαριστερό κόμμα και εκτός από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής είναι πιθανό να κερδίσουν και την κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο επικράτησης του Χόφνερ προβληματίζει έντονα ολόκληρη την Ευρώπη πολύ περισσότερο από τη νίκη Τραμπ. «Εάν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές η Αυστρία θα είναι μία άλλη χώρα» έγραψε ο αρθρογράφος της φιλελεύθερης Der Standard, Hans Rauscher, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το συγκεκριμένο κόμμα επιδιώκει την απόρριψη της φιλελεύθερης δημοκρατίας, είναι λαϊκιστές, εθνικιστές, μισαλλόδοξοι και αντιευρωπαίοι» προσθέτει και τονίζει ότι αντλεί τη δύναμή του από την άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων στην Ευρώπη και τη νίκη του Τραμπ.

Είναι δεδομένο ότι η είσοδος εκατοντάδων προσφύγων, πολλοί από αυτούς είναι  μουσουλμάνοι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του κόμματος. Πριν η Αυστρία σφραγίσει τα σύνορα των χωρών της Βαλκανικής οδού, έκανε αποδεκτές περίπου 90.000 αιτήσεις ασύλου και πέρασαν από τη χώρα των 8,4 εκατ. κατοίκων σχεδόν 1 εκατ. πρόσφυγες.

Η αναλογία είναι σαν να είχαν περάσει 30 εκατ. πρόσφυγες από τις ΗΠΑ, λέει ο Χόφερ γελώντας. Στόχος του είναι να σφυρηλατήσει μία συμμαχία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης υπό την καθοδήγηση της Αυστρίας και για αυτό το λόγο έχει επισκεφθεί τις γειτονικές Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία και Τσεχία.

Ο ίδιος διεκδικεί ρόλο για την αλλαγή στις σχέσεις με την Ρωσία και επιθυμεί να μετατραπεί η Αυστρία σε σημείο αναφοράς διεθνών συναντήσεων για τις ρωσοδυτικές σχέσεις, όπως ήταν και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δημοσκοπήσεις μοιράζουν στα ίσα τις πιθανότητες επικράτησης του ενός ή του άλλου υποψηφίου στις εκλογές της Κυριακής.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές οι αντίπαλοι του ακροδεξιού υποψηφίου εντείνουν τις προσπάθειές τους. Σε ένα από τα τελευταία προεκλογικά βίντεο εμφανίζεται μία 89χρονη Βιεννέζα, η οποία επιβίωσε από το Άουσβιτς, να λέει ότι νιώθει φόβο για το «Κόμμα της Ελευθερίας»  και τις αναφορές του σε εμφύλιο πόλεμο.

Στις 4 Δεκεμβρίου το απίθανο είναι πιθανό, και εάν τα κατάφεραν οι Αμερικανοί τότε μπορούμε και εμείς, λέει ο επικεφαλής του κόμματος Heinz-Christian Strache.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:05