search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:06
MENU CLOSE

Οι κάλπες που… διχάζουν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1945
01-12-2016
03.12.2016 04:00
nd-19.jpg

 

Αντίθετα με το διαρκές αίτημα για εκλογές του Μητσοτάκη πολλά στελέχη της Ν.Δ.

Με συνεχείς περιοδείες και επισκέψεις σε μαζικούς χώρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να συντηρήσει εντός Ν.Δ. αλλά και στην κοινωνία ένα προεκλογικό κλίμα ετοιμότητας. Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για ενδεχόμενες εκλογές, αν υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ομάδας του, προκειμένου να πείσουν και τους πιο καχύποπτους εντός του κόμματος ότι όντως βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. 
 
Κι από καχύποπτους… να φάν’ και οι κότες. Στη Ν.Δ. υπάρχει μια σεβαστή μερίδα στελεχών που βλέπουν αρνητικά το διαρκές αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. Θεωρούν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε στη χώρα με τη μόνιμη τακτική αποσταθεροποίησης από την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση. Ο μόνος που δημοσίως διατυπώνει τέτοιου είδους προβληματισμό είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά συνεργάτες του επισημαίνουν ότι τέτοιες απόψεις έχουν αρκετά μεγαλοστελέχη. 
 
Όπως σημειώνουν, μάλιστα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να ξεπεράσει τον κάβο και βγει στο ξέφωτο τους επόμενους μήνες, μπορεί να μπούμε σε πιο ήρεμα κυβερνητικά νερά και γι’ αυτό η Ν.Δ. πρέπει να πείσει ότι έχει πρόγραμμα και σχέδιο και δεν επιχειρεί να «αδράξει την ευκαιρία» υπονομεύοντας τη σημερινή κυβέρνηση. Έμπειροι βουλευτές επισημαίνουν ότι, αν το κόμμα τους δεν προετοιμαστεί κατάλληλα και δεν πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει πολύ σύντομα ως κυβέρνηση. 
 
Σε δύο βάρκες
Όλα αυτά όμως μοιάζει να τα αγνοεί ο Μητσοτάκης, ο οποίος παίζει δυνατά το χαρτί της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα, χωρίς να το λέει ευθέως, με στόχο αυτοδύναμη Ν.Δ. Συνεργάτες του θεωρούν εφικτό αυτόν τον στόχο, διότι θα είναι τόσο πολωτικές μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ οι ερχόμενες εκλογές, ώστε τα ενδιάμεσα κόμματα θα δοκιμαστούν πολύ σοβαρά. 
Σε αυτή τη γραμμή ο Κυριάκος επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Από τη μια εκθειάζει τον Φρανσουά Φιγιόν, λέγοντας πόσο μοιάζουν επειδή… έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, και από την άλλη επιχειρεί να πείσει ότι έχει κοινωνικό προφίλ η πολιτική του. Ο έκδηλος ενθουσιασμός για τη νίκη του Φιγιόν στους Γάλλους Ρεπουμπλικανούς απέδειξε πόσο κοντά αισθάνεται στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Η σκληρή δεξιά πολιτική που εισηγείται ο Φιγιόν στη Γαλλία θεωρείται για πολλούς ως το μοντέλο που επεξεργάζεται το επιτελείο Μητσοτάκη για την Ελλάδα, αλλά για λόγους πολιτικής τακτικής δεν το αποκαλύπτει. 
 
Πάντως, στην προσπάθειά του να διευρύνει το πολιτικό του έρεισμα, μετά την υπόγεια συμμαχία με τον ΣΕΒ, που επιδιώκει συστηματικά την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των ατομικών, καθώς και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, ο Μητσοτάκης επιχειρεί να δελεάσει και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τάζοντας φορολογικές μειώσεις. 
Στο ταξίδι του στη Βουλγαρία έσπευσε να απευθυνθεί στους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας λέγοντας πως θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του με όσους έσπευσαν να μεταφέρουν την έδρα τους στα Βαλκάνια και η επιχειρηματική τους δράση παρέμεινε στην Ελλάδα. 
 
Ο Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία αυτές τις μέρες επέμεινε στην ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες προβάλλοντάς την σαν κοινωνική απαίτηση. Το επιχείρημα αυτό προέβαλε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος Μακάριος Λαζαρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Τις εκλογές δεν τις ζητά μόνο η Νέα Δημοκρατία, τις ζητούν οι Έλληνες πολίτες. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση απειλεί με εκλογές. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Κάντε εκλογές για να φύγετε μια ώρα αρχύτερα», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Διψήφιο ποσοστό «βλέπουν» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη 
Στην αντίπερα όχθη, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρά τις συνεχείς αναταράξεις και πιέσεις, συνεχίζουν να κρατάνε με ένταση τις ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Την ίδια ώρα στο περιθώριο κινείται μια νέα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση νέου φορέα, με αμφίβολα προς το παρόν αποτελέσματα. Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί με περιοδείες ανά την Ελλάδα να ανορθώσει το ηθικό των στελεχών της. 
 
Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι στην τελευταία περιοδεία της στην Ήπειρο πολλά κοινωνικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που το είχαν εγκαταλείψει, άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο προσθέτοντας πως η ανταπόκριση του κόσμου δεν αντανακλάται στα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος. Αν δεν υπάρξουν αναταράξεις και προβοκάτσιες, λένε στενοί συνεργάτες της, είναι εφικτός ο στόχος για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές. Υπάρχουν πάντως στελέχη που αντιδρούν με θυμηδία στην ανεπίσημη επικοινωνιακή επιχειρηματολογία της ηγετικής ομάδας ότι μπορεί το κόμμα να «χτυπήσει» τη δεύτερη θέση. 
 
Όσοι διακινούν τέτοια σενάρια, που δεν επιβεβαιώνονται από καμία δημοσκοπική τάση ή έντονη κοινωνική διεργασία, πιστεύουν σε μια ραγδαία εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από άλλοτε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον στήριξαν μαζικά. 
Η πλευρά Βενιζέλου κάνει λόγο για οδυνηρές αυταπάτες, ενώ ο ίδιος δείχνει να συντάσσεται όλο και πιο πολύ με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως ο Κώστας Σημίτης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, που πιστεύουν στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέου κεντροαριστερού φορέα από μηδενική βάση. 
 
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν πυκνώσει τελευταία οι διερευνητικές επαφές, που περιλαμβάνουν πια και τον «λαβωμένο» Σταύρο Θεοδωράκη. Δημοσίως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν σχολιάζουν τις κινήσεις αυτές. Κατ’ ιδίαν όμως επισημαίνουν ότι αυτά τα πρόσωπα έχουν πολύ χαμηλή κοινωνική απήχηση και ο λόγος τους αφορά μερικές χιλιάδες αξιωματούχους ή μέλη της κοινωνικής ελίτ που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τον Μητσοτάκη. 
Σημειώνουν ότι απ’ όλες τις μετρήσεις προκύπτει πως ένα 14% των ψηφοφόρων τους στις τελευταίες εκλογές μετακινούνται προς τη Ν.Δ., αλλά με το καθαρό πολιτικό μήνυμα του τελευταίου διαστήματος οι απώλειες υπερκαλύπτονται από την επανεισδοχή ψηφοφόρων που τα τελευταία χρόνια στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Η Γεννηματά επαναλαμβάνει μονότονα ότι το πλαίσιο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι δεδομένο και οι πόρτες ανοιχτές για όποιον συμφωνεί με αυτό, αλλά τελείωσε η περίοδος αναζήτησης και εκκλήσεων της ΔΗΣΥ για ενότητα. «Όλοι θα κριθούμε από τον λαό», επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή πολυκομματική κυβέρνηση με έντονη στήριξη κοινοβουλευτική και πολιτική και συγκεκριμένο οδικό χάρτη. 
 
Στο Ποτάμι, τέλος, επιχειρείται μέσα από συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες να αντιστραφεί η εικόνα αποσύνθεσης. Η τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού ο Σπύρος Λυκούδης κοντραρίστηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους διαφωνούντες βουλευτές. Οι φήμες επιμένουν ότι τρεις από τους οκτώ εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού λοξοκοιτάζουν προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρώντας την εικόνα αποσταθεροποίησης…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:06