search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:20
MENU CLOSE

Ζητείται συμβιβασμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1945
01-12-2016
03.12.2016 04:00
velkoule.jpg

 

Ανοικτό παραμένει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση

Μέγα θέμα για το Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει με αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό. Για το θέμα αυτό θα χρειαστεί άλλη μία, στην καλύτερη περίπτωση, συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για να υπάρξει συμβιβασμός σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 
Βέβαια κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τώρα ότι ένα θετικό αποτέλεσμα για την Αθήνα θα ήταν να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 
Για «έτοιμα πρόσθετα μέτρα» που θα λάβει η Ελλάδα το 2018, όταν τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, συζητάνε κυβέρνηση και θεσμοί, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πως μείωση του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% δεν προβλέπεται από το 2019, αλλά όταν θα το αποφασίσουν οι δανειστές.
 
Την ίδια ώρα, πάντως, οι δανειστές συμφωνούν για μικρή ελάφρυνση πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά το 2018, αλλά ίσως πάρει καιρό ή και χρόνια να μειωθούν – ενδεχομένως δηλαδή μετά το 2019 ή το 2020, που ζητάει η Αθήνα.
«Αναγκαίο και εφικτό» είναι ένα staff level agreement πριν από το Eurogroup, λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τέταρτο μνημόνιο, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο» το ΔΝΤ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες της Γερμανίας.
 
«Όπως στην Ευρώπη»
Η ελληνική πλευρά επισήμανε τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, όπως αυτό ορίζεται μέσα από τους ευρωπαϊκούς χάρτες, τις διεθνείς συνθήκες του ILO και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, ενώ τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Και κάπως έτσι ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.
 
Μάλιστα τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος έδειξε να συμφωνεί γενικά με αυτή την τοποθέτηση, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.
Σε αυτά τα θέματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τις πιο «σκληρές» θέσεις, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου βέλτιστων πρακτικών, και επιμένει ότι, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, όσο η ανεργία παραμένει υψηλή, θα πρέπει να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα άκρως «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.
 
Στην ελληνική πλάτη
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτηση για το θέμα αυτό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έλεγε ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη «παγίδα»: να συμφωνήσουν «στην πλάτη της Ελλάδας» οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ότι μέχρι και το 2020 θα διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μεταφέροντας στην ελληνική πλευρά την πίεση για να προσδιορίσει από σήμερα τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος κατά τη διετία 2019-2020.
 
Άλλωστε Τσακαλώτος και Χουλιαράκης (σε πρόσφατη ομιλία στη Βουλή) τόνιζαν ότι μπορεί ο δημοσιονομικός στόχος να κατεβεί από το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να χρειαστούν δραστικά μέτρα για το χρέος, που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους δανειστές. Αρκεί, όπως έχει τονίσει ο Χουλιαράκης, μια μετριοπαθής επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του δεύτερου μνημονίου για να γίνει δυνατή η μείωση του πλεονάσματος κατά 1% και να ανοίξει χώρος για μείωση φόρων και εισφορών, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα επιταχύνουν την ανάκαμψη.
 
Όπως και να έχει, πάντως, εάν επιτευχθεί τη Δευτέρα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που θα επιτρέπει και στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι υπερασπίστηκε αποτελεσματικά τη σημαντικότερη «κόκκινη γραμμή» σε αυτή τη διαπραγμάτευση, θα ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για δημοσιονομικό στόχο μετά το 2018 και ελάφρυνση χρέους (τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα), με ορίζοντα τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία εντός Δεκεμβρίου για μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
 
Αυτές οι προτάσεις προσκρούουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στη σκληρή γραμμή του Β. Σόιμπλε, ο οποίος κατέρχεται στη διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να συζητηθούν τώρα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αυτό να γίνει στο τέλος του προγράμματος και στην παρούσα φάση να εγκριθούν μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Για το ζήτημα αυτό μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «όλες οι πλευρές, και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
 
Αλλαγές στη φορολογία
Νέες αλλαγές στη φορολογία φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, στο πλαίσιο των συζητήσεων της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα περισσότερα από τα θέματα που εξετάζονται έχουν ήδη «κλειδώσει», ενώ παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες επί των συγκεκριμένων φοροαλλαγών.
 
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει σε εργασιακά, πρόνοια/κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και ασφαλιστικό, φαίνεται να διαμορφώνεται η εξής κατάσταση:
Η κυβέρνηση δεν απέφυγε την άμεση κατάργηση της διοικητικής/κρατικής προέγκρισης στις ομαδικές απολύσεις και την αύξηση του ορίου τους από το 5% στο 10%.
 
Επίσης δεν περνά από τους θεσμούς η θέση της κυβέρνησης για επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό, της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων (στα μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων) και της αρχής της εύνοιας (σ.σ.: υπερίσχυση κλαδικών συμβάσεων – εφόσον υπάρχουν και είναι επεκτάσιμες – έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων), αλλά και της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
 
Αναβλήθηκε για το 2017-2018, αλλά θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το «ξεκαθάρισμα» στα προνοιακά επιδόματα. Εξοικονομήθηκε 0,5% του ΑΕΠ (760 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017 για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά από παρεμβάσεις σε προνοιακά και ασφαλιστικά επιδόματα.
 
Μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα μπει «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, το οποίο θα πλήξει άλλα αδύναμα κοινωνικά στρώματα (από όπου μπορούν να εξοικονομηθούν 15-200 εκατ. ευρώ), ενώ οι υπόλοιποι όροι θα συγκεντρωθούν από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που καταργείται από το 2017 (260 εκατ. ευρώ) και έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Η αναδιάρθρωση όλου του προνοιακού χάρτη, μαζί όλων ανεξαιρέτως των προνοιακών και ασφαλιστικών επιδομάτων (δηλαδή και των οικογενειακών και αναπηρικών), θα πρέπει να γίνει το 2017, μια και δεν κατέστη δυνατόν να γίνει το 2016.
«Ανοίγει» ξανά το ασφαλιστικό με νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ αλλά και κύριες συντάξεις, αφού οι δανειστές ζητούν νέες παρεμβάσεις στα εφάπαξ αλλά και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν αναθεώρηση του τύπου υπολογισμού των εφάπαξ και υπολογισμό των αιτήσεων για επικουρικές που κατατέθηκαν το 2014 με βάση τον νέο συντελεστή αναπλήρωσης (0,45).
Παράλληλα, επιμένουν στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και για τους συντριπτικά περισσότερους εναπομείναντες χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους από 1.1.2017. Έτσι δεν φαίνεται να δέχονται το σενάριο της οριζόντιας μείωσης του συγκεκριμένου επιδόματος, το οποίο είχε λανσάρει ο προκάτοχος της Αχτσιόγλου, Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
Επίσης, ζητούν τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τις νέες παραμέτρους των ενιαίων κανόνων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 (αν και η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017). Ζητούν ακόμη:
Να εναρμονιστούν οι κανόνες των αναπηρικών και προνοιακών συντάξεων χωρίς να αυξάνονται οι δαπάνες.
Να δίνουν παροχές (σ.σ.: τα συνταξιοδοτικά ταμεία) με βάση παλιότερες εισφορές με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ.: χωρίς να επιβαρύνεται κατ’ ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός), βασισμένες μόνο σε ποσοστά προσαύξησης όπως ορίζεται από το πρωτογενές δίκαιο. Το αίτημα αυτό φαίνεται πως αντανακλά την πίεση των θεσμών για τη διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης διαχρονικά σε σταθερά επίπεδα προκειμένου να πέφτει σαν ποσοστό του ΑΕΠ (εφόσον φυσικά αυξάνεται με θετικούς ρυθμούς η ελληνικής οικονομία), σύμφωνα με αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης.
Να μην ορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών των αυταπασχολουμένων μετά την αφαίρεση των καθαρών δαπανών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Να εφαρμοστούν οι ενοποιήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με εξαίρεση της προνοιακές λειτουργίες του ΟΓΑ, τις χρηματοπιστωτικές λειτουργίες του ΤΣΜΕΔΕ και τις μη συνταξιοδοτικές λειτουργίες του ΝΑΤ μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Να μειωθεί το προσωπικό στον ΕΦΚΑ κατά τουλάχιστον 20%.
 
Άλλες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπουν τα εξής:
Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, με στόχο να καταργηθούν όσες κριθούν άδικες και αναποτελεσματικές.
Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι και ουσιαστικότεροι οι πλειστηριασμοί στοιχείων των οφειλετών.
Υλοποίηση του περιουσιολογίου, το οποίο θα είναι «συντονισμένο» με το Μητρώο Καταθετών που ήδη λειτουργεί.
Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στα 25.000 ευρώ.
Θέσπιση, έως τον Φεβρουάριο του 2017, των κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν το μέτρο της λοταρίας για τις αποδείξεις.
Ευθυγράμμιση, έως τον Ιούνιο του 2017, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018.
Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το τέλος του 2018.
Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υλοποίηση του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα και την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
 
Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται θα πρέπει, έως τον Ιούνιο του 2017, στο 80% των «ύποπτων» κατηγοριών επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής να έχει τοποθετηθεί συσκευή χρέωσης καρτών POS.
Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Λήψη στοιχείων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από στο σύνολο των μέτρων που προωθούνται δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, που στόχο έχει τον περιορισμό του «μαύρου» χρήματος.
Αυτό φυσικά έχει διπλή ανάγνωση: είτε η διάσταση απόψεων, όσον αφορά το ύψος του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων που θα αποκαλυφθούν με αυτοκαταγγελία, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών παραμένει μεγάλη, είτε ότι το σχέδιο «παγώνει» καθώς και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι χωρίς ισχυρά κίνητρα η απόδοσή του στα δημόσια έσοδα θα είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:18