search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:30
MENU CLOSE

Πώς θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες την επόμενη τριετία

01.12.2016 07:46
Πειραιώς: Μισή δόση στα δάνεια για όσους βγαίνουν από αναστολή - Media

 

Πάνω από 40 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια σχεδιάζουν να διαγράψουν οι τράπεζες την επόμενη τριετία, προκειμένου να εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιό τους και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την πραγματική οικονομία και κυρίως τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Από τα 106,9 που είναι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, ο στόχος είναι να περιοριστούν στα 66,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησής τους, η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων θα ακολουθήσει ρυθμό γεωμετρικής προόδου, ξεκινώντας από φέτος με διαγραφές 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και φτάνοντας στο 2019 οπότε και πρέπει να διαγραφούν περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος όγκος αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα κόκκινα δάνεια χωρίζονται σε:

· Στεγαστικά: 28,1 δισ. ευρώ

· Καταναλωτικά: 15,2 δισ. ευρώ

· Επιχειρηματικά: 63,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 16 δισ. ευρώ αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις)

Τα μοντέλα διαχείρισης αυτών των δανείων είναι αρκετά, αλλά ορισμένα, όπως αυτό του εξωδικαστικού διακανονισμού που αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Σε γενικές γραμμές, οι δυνατότητες που θα προσφερθούν στους δανειολήπτες, ανάλογα με το εάν θα κριθούν «βιώσιμοι», είναι:

· η πώληση του δανείου

· η αλλαγή ορισμένων όρων (π.χ. επιμήκυνση, περίοδος χάριτος, μείωση επιτοκίων)

· το πάγωμα της αποπληρωμής ενός μέρους του δανείου

· η εγγραφή μεγαλύτερης εξασφάλισης

· η αλλαγή των επιτοκίων (κυμαινόμενα ή σταθερά)

· η μεταβίβαση της επιχείρησης ή του ακινήτου στην τράπεζα

· ο εξωδικαστικός διακανονισμός

Σε ακραίες περιπτώσεις και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα περιθώρια (μεταξύ των οποίων και η αναγκαστική είσπραξη) θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για «κούρεμα» της οφειλής ή και για πλήρη διαγραφή της. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειες ανάκτησης των κεφαλαίων που κινδυνεύουν να χαθούν από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι το 2019 τα ποσά που θα ανακτηθούν ετησίως από δάνεια, που έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται, θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:30