search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12
MENU CLOSE

Εν αναμονή εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά

01.12.2016 12:51

 

*Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής

Σύμφωνα με δήλωση του υπαρχηγού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Gordon Messenger, «το 2017, η Τουρκία πιθανόν δεν θα αναλάβει τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής αντι-μεταναστευτικής δύναμης στο Αιγαίο… η τοποθέτηση ενός Τούρκου διοικητή σ’ αυτή την ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή θα δημιουργήσει προβλήματα στους Έλληνες…».

Όπως αναφέρει το Reuters, διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, καθότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει το πάνω χέρι σε μια πιθανή ελληνο-τουρκική διαμάχη, σχετικά με την κυριαρχία μιας ομάδας νησιών του Αιγαίου.

Ο τερματισμός της εν λόγω επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η διεξαγωγή της οποίας συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες στην ΕΕ σχετικά με μια νέα εισροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία. Ως γνωστόν, η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία και παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα, προκειμένου να εμποδίζει τη μεταναστευτική-προσφυγική ροή προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, η Τουρκία έχει απειλήσει να παραβεί την εν λόγω συμφωνία, εάν η ΕΕ δεν τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις της και κυρίως τη χορήγηση ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Από την πλευρά τους, η Γερμανία και η Βρετανία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρούν ότι η ανάπτυξη των πλοίων του ΝΑΤΟ, με σκοπό την περιπολία και την παροχή πληροφοριών πραγματικού χρόνου σε καθημερινή βάση στις ακτοφυλακές της Ελλάδας και Τουρκίας και την υπηρεσία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής (FRONTEX), υποστηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο στρατηγός Gordon Messenger αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Γερμανία, η οποία εκ περιτροπής έχει αναλάβει τη διοίκηση της Standing NATO Maritime Group 2 (SNMCMG2) στο Αιγαίο, θα μπορούσε να συνεχίσει και για το 2017. Όμως, ο Γερμανός αντιπτέραρχος Markus Kneip δήλωσε στο Reuters ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εξετάσει την παραμονή της στη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, αν οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ της το ζητήσουν.

Καθόλου απίθανο λοιπόν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, να δοθούν απαντήσεις και να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

Πέραν αυτών να υπογραμμίσουμε ότι η συνέχιση της διεξαγωγής της επιχείρησης της SNMCMG2 και η επιδίωξη της Άγκυρας για τεχνητή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πολύ πιθανόν να συνδέονται με το «μυστικό» ταξίδι του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, γεγονός που εγείρει πλείστα ερωτήματα για την πραγματική κατάσταση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι η SNMCMG2 θα συνεχίσει την αποστολή της στο Αιγαίο και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12