search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:12
MENU CLOSE

Θρόμβωση: Τα 4 συμπτώματα που πρέπει να αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας

01.12.2016 21:25
Θρόμβωση: Τα 4 συμπτώματα που πρέπει να αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας - Media

 

Όταν μιλάμε για θρόμβωση (Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος ndash; ΦΘΝ) αναφερόμαστε κυρίως στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή σε ένα θρόμβο αίματος σε μια εσωτερική φλέβα, και στην πνευμονική εμβολή, την αποκόλληση θρόμβου του αίματος και τη μεταφορά του μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες όπου μπορεί να φράξει κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας.

Έως και το 60% των περιπτώσεων ΦΘΝ συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο. Επιπλέον, η ΦΘΝ είναι η βασικότερη ενδονοσοκομειακή αιτία θανάτου και ξεπερνά ακόμη και τις πνευμονίες ή τις λοιμώξεις. Τα καλά νέα όμως είναι πως η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί.

Ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση;

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση ανήκουν άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχουν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις και είναι σε παρατεταμένη ακινησία/κατάκλιση.

Στην ομάδα μετρίου κινδύνου ανήκουν όσοι είναι άνω των 60 ετών, έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με θρόμβωση, κάνουν χημειοθεραπεία ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με οιστρογόνα.

Άλλοι παράγοντες που κάνουν πιο επικίνδυνη τη θρόμβωση είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη ή πρόσφατος τοκετός στις γυναίκες, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Τι μπορείτε να κάνετε για να την προλάβετε;

Εάν πρόκειται να νοσηλευτείτε εσείς ή κάποιο δικό σας πρόσωπο ζητήστε να γίνει έλεγχος θρομβοεμβολικού κινδύνου και ενημερωθείτε περισσότερο για τους παράγοντες κινδύνου.

Ενημερωθείτε για τις επιλογές που θα αποτρέψουν την εμφάνιση ΦΘΝ, όπως είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και η αντιπηκτική αγωγή.

Προσπαθήστε να κινείστε όσο το δυνατό περισσότερο καθώς η κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβου.

Ακολουθείστε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τα συμπτώματα που πρέπει να αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας:

Ευαισθησία και πρήξιμο στα κάτω άκρα.

Πόνος, που συνήθως αρχίζει από τη γάμπα.

Ερυθρότητα ή εμφανή αλλοίωση του χρώματος του δέρματος σε ένα σημείο.

Εφίδρωση, συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου και των πελμάτων και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10