search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:51
MENU CLOSE

Agnes Jongerius: Να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα

04.12.2016 10:50
Agnes Jongerius: Να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα - Media

 

Την πλήρη υποστήριξή της προς την ελληνική πλευρά για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατά τη διαπραγμάτευση της αξιολόγησης με τους θεσμούς, εκφράζει η Ολλανδή ευρωβουλευτής Agnes Jongerius σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Jongerius, η οποία ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ήταν μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε επαφές με την υπουργό Απασχόλησης Εφη Αχτσιόγλου, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

«Το σημερινό καθεστώς των εργασιακών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν συνάδει ούτε με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων, ούτε με τις συμβάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας», τονίζει, προσθέτοντας ότι «όταν η Ευρώπη ζητάει από τους εμπορικούς της εταίρους ανά τον κόσμο, να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τα του οίκου της».

Στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξής της προς την ελληνική υπόθεση, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απέστειλε σχετική επιστολή στους κ. κ. Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Γιούνκερ την οποία στηρίζει πλήρως η κ. Jongerius.

Ακολουθεί η δήλωση της Ολλανδής ευρωβουλευτή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είχα μια ευχάριστη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ζήτησε την προσοχή μου στο ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται να «αποκεντρώσει» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω των Μνημονίων, προκαλώντας κατάρρευση στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Την διαβεβαίωσα ότι στηρίζω πλήρως το αίτημα της Ελλάδας για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με το θέμα, με την οποία εκφράζω και εγώ την υποστήριξή μου.

Επισκέφθηκα πρόσφατα το Μπανγκλαντές ως μέλος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ. Η αντιπροσωπεία συμφώνησε ότι πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος σε πολλά βασικά θέματα στο Μπανγκλαντές, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν των δικαιωμάτων ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αν η ΕΕ ζητάει από τους εμπορικούς της εταίρους να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε το σπίτι μας σε τάξη.

Πιστεύω ότι το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι σύμφωνο ούτε με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ούτε με τον πυρήνα των συμβάσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Ως εκ τούτου είναι ουσιαστικό να επαναθεσμοθετήσουμε την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι έλληνες εργαζόμενοι να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:51