search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:32
MENU CLOSE

«Ναμπούκο»

22.07.2011 09:33
«Ναμπούκο» - Media

Τη δημοφιλή όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ναμπούκο» με την πασίγνωστη ουράνια μελωδία του χορωδιακού «Va pensiero» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο στις 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου.

Τη δημοφιλή όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ναμπούκο» με την πασίγνωστη ουράνια μελωδία του χορωδιακού «Va pensiero» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο στις 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου.

Διαχρονικό έργο, με ισχυρά αντιπολεμικά μηνύματα, αποτελεί «ύμνο» στην ελευθερία λόγου και πράξεων. Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από το βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, ο οποίος απαιτούσε να τον αντιμετωπίζουν σαν θεό, μέχρι που τον χτύπησε κεραυνός… Τότε στράφηκε προς το Θεό, βρήκε τα λογικά του και απελευθέρωσε τους Εβραίους…

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαϊδης, αναφερόμενος στην αιτία για την οποία η παράσταση θα αγγίξει τους θεατές, επισημαίνει: «Στις μέρες που ζούμε είναι επιτακτική η ανάγκη της έκφρασης, της ελεύθερης σκέψης, πόσο μάλλον στην Ελλάδα του σήμερα. Η κραυγή των σκλάβων Εβραίων, που πάντα συγκινεί, είναι το σίγουρο ατού της κάθε παρουσίασης του έργου.»

«Σχηματικός, άγουρος αλλά συγχρόνως άκρως γοητευτικός είναι ο Ναμπούκο του Βέρντι, ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ της Βαβυλώνας»: Έτσι ο Βασίλης Νικολαϊδης χαρακτηρίζει τον κεντρικό ήρωα του έργου. Η σκηνική δράση, σύμφωνα με το ανέβασμα της Ε.Λ.Σ., παίρνει εικαστικά στοιχεία από τους πίνακες μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων του 17ου αιώνα -και ιδιαιτέρως του Ρέμπραντ- που έχουν ως θέμα τους σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. «Ο δικός μας Ναμπούκο θα φοράει σαρίκι καθώς και οι Βαβυλώνιοι ευγενείς, ενώ οι στρατιώτες θα μοιάζουν με σιδηρόφρακτους ιππότες. Ο Ρέμπραντ μας δίνει τη δυνατότητα για ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, μια και περισσότερο απ’ όλους τους ζωγράφους του καιρού του ¨φώτισε¨ με μοναδικό τρόπο τους πίνακές του» αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Τον  ρόλο του Ναμπούκο θα  ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Πλατανιάς (26, 28 / 7) και ο Αλεξάντρου Αγκάκε (27, 29 /7). Τον κεντρικό ρόλο της Αμπιγκαΐλλε θα ερμηνεύσουν η Αμαρίλλι Νίτσα (26, 28/7) και η Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα (27, 29/7). Παίρνουν μέρος επίσης οι εξής λυρικοί καλλιτέχνες: Παάτα Μπουρτζουλάτζε, Λουίζ – Οττάβιο Φαρία, Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Κασιούμης, Κωνσταντίνος Σφυρής, Δημήτρης Σιγαλός, Άννα Γεωργία Ηλιοπούλου, Aντωνία Καλογήρου κ.α. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Ε.Λ.Σ. διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24