search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:12
MENU CLOSE

Μπορεί ο Μανουέλ Βαλς να «κερδίσει» τη Γαλλική Αριστερά;

06.12.2016 07:24
Μπορεί ο Μανουέλ Βαλς να «κερδίσει» τη Γαλλική Αριστερά; - Media

 

Η πρώτη επιτυχημένη κίνηση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, του Μανουέλ Βαλς, ήταν το να πείσει το «αφεντικό του, το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές των σοσιαλιστών.

Έπειτα ήρθε η παραίτηση του από τη θέση του Πρωθυπουργού και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών.

Τώρα όμως έρχεται το δυσκολότερο εγχείρημα, το να πείσει δηλαδή τη Γαλλική Αριστερά πως αυτός θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος της, όπως αναλύει σε άρθρο του το Politico.

Για την ώρα, οι ζητωκραυγές για την υποψηφιότητα του είναι λιγοστές.

Η ίδια του η «πολιτική οικογένεια» δεν τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση, εν μέρει εξαιτίας του αυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός καθώς επίσης γιατί ανήκει στους «κεντροαριστερούς».

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός πως δυο φορές χρησιμοποίησε τις πρωθυπουργικές του αρμοδιότητες για να τους παρακάμψει.

Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δε θα ξεχάσουν επίσης το ότι στήριξε το νόμο που θα «έπαιρνε» την υπηκοότητα από τους συλληφθέντες τρομοκράτες.

Ακόμα και αν κάποιοι από τους ψηφοφόρους δεν γνώριζαν αυτές τις δυο πτυχές, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βαλς θα φροντίσουν να τις υπερτονίσουν σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζοντας τον «προδότη της Αριστεράς».

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός Οικονομικών και δεύτερος στις δημοσκοπήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος πίσω από τον Βαλς, τόνισε πως οι πολιτικές Βαλς κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ήταν σαφώς αποτυχημένες.

Ο Ζαν Λουκ Μελενσό, ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο οποίος δε θα συμμετάσχει στις εκλογές των Σοσιαλιστών, δήλωσε πως οι απόψεις του Βαλς για τους Μουσουλμάνους κατέδειξαν πως «έχει μολυνθεί από ακροδεξιά στοιχεία».

Ακόμα και έτσι, ο δρόμος για την τελική επικράτηση του Βαλς είναι ανοικτός. Σίγουρα υπάρχουν πολλά εμπόδια αλλά κατά κύριο λόγο στηρίζεται πως ο Βαλς φαίνεται να είναι ο πιο αξιόπιστος υποψήφιος για την Αριστερά στη Γαλλία.

Παραμένει πιο αρεστός από τον Μοντεμπούρ και φρόντισε τους τελευταίους μήνες να διατυπώσει τις θέσεις του για θέματα που δεν άπτονται κανονικά στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Για την Ευρώπη δήλωσε πως «τα κράτη μέλη πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως υπάρχουν όρια και σύνορα» ενώ καταδίκασε και την παγκοσμιοποίηση λέγοντας πως «η παγκοσμιοποίηση «ήρθε» με υποσχέσεις περισσότερων δουλειών και καλύτερων μισθών αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πως αυτές οι ελπίδες απεδείχθησαν φρούδες».

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη παραδοσιασκών Αριστερών ομάδων έχει υποσχεθεί την αύξηση των μισθών στους δασκάλους ενώ παρόμοιες υποσχέσεις έχει κάνει και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς. Ο Βαλς αναμένεται να έχει στη στήριξη τόσο του υπουργού Οικονομίας, του Μισέλ Σαπέν, όσο και του υπουργού Αμύνης, του Ζαν Υβ Λα Ντριάν.

Το να κερδίσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών φαίνεται πως θα είναι το μόνο εύκολο για τον Βαλς. Τα προβλήματα αρχίζουν μετά, όταν για την ψήφο των Αριστερών θα πρέπει να αναμετρηθεί τόσο με τον Μελενσό όσο και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι προηγούνται αρκετά στις τωρινές δημοσκοπήσεις.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:09