search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Τι είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και μπορεί όντως να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ;

06.12.2016 11:01
Τι είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και μπορεί όντως να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ; - Media

 

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που εμφανίζεται να αντιτίθεται στο κατεστημένο, ήταν η αιχμή του δόρατος κατά της ήττας Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Είναι αυτό το γεγονός η αρχή για τις φιλοδοξίες του να αλλάξει την Ιταλία και να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; διερωτάται σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

1. Τι είναι το κόμμα των Πέντε Αστέρων

Αποκαλεί τον εαυτό του κίνημα και επιμένει ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο κόμμα. Ιδρύθηκε το 2009 ως μία διαδικτυακή οργάνωση του Μπέπε Γκρίλο, έναν κωμικό ηθοποιό που πέρασε στην πολιτική και τον σύμβουλο του διαδικτύου Τζιανρομπέρτο Καλεσάτζιο. Ο Γκρίλο επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και στις σχέσεις των κυβερνήσεων με τις επιχειρήσεις. Το κίνημα λέει ότι δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά, ούτε στην Δεξιά και η βασική πηγή πολιτικής κατεύθυνσης είναι το blog του Γκρίλο. Ο Γκρίλο έχει γίνει γνωστός για τους πύρινους λόγους του σε πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά στο σπίτι του στην Τζένοα είναι ένας ευγενικός οικοδεσπότης που παίζει τζαζ και μπλουζ στο πιάνο, πάνω στο οποίο υπάρχουν στοίβες βιβλίων.

2. Ποιος θα ηγηθεί μιας πιθανής κυβέρνησης

Το ποινικό μητρώο του Γκρίλο από την δεκαετία του 1980 του απαγορεύει να εκλεγεί στο κοινοβούλιο. Αντί του Γκρίλο, ο 30χρονος αντιπρόεδρος της κάτω Βουλής, Luigi Di Maio, θεωρείται ως πρωθυπουργός εν αναμονή.

3. Σε τι πιστεύει το κόμμα

Στην κυριολεξία, όπως αναφέρει και το όνομά του, το κόμμα εστιάζει σε 5 ζητήματα, το νερό ως δημόσιο αγαθό, βιώσιμες δημόσιες μετακινήσεις, βιώσιμη ανάπτυξη, το δικαίωμα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ζητήματα περιβαλλοντικά. Το κίνημα επιτίθεται στην διαφθορά, τα συμβατικά κόμματα και αντιτίθεται στις τράπεζες. Ο Di Maio έχει ασκήσει κριτική στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και ζητάει περισσότερες δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις και είπε ότι θα επαναφέρει το μοντέλο των κρατικών επενδυτικών τραπεζών.

4. Μπορεί να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ;

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ. Αλλά και να κερδίσει μία τέτοια πιθανή μάχη δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ, από τη στιγμή που οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας δεν μπορούν να ακυρωθούν με δημοψήφισμα. Και φυσικά δεν είναι δεδομένο ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει ένα τέτοιο δημοψήφισμα, από τη στιγμή που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόνο 15% των Ιταλών επιθυμεί την έξοδο. Οι ηγέτες του κόμματος, ίσως έχουν παρατηρήσει το ζοφερό μέλλον αυτών που προκαλούν επικίνδυνα δημοψηφίσματα.

5. Πόσο ισχυρό είναι το κίνημα;

Κέρδισε τις τοπικές εκλογές στη Ρώμη, το Τορίνο και άλλες πόλεις τον Ιούνιο, με την Βιρτζίνια Ράγγι να γίνεται η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ιταλίας. Αλλά ήδη έχει λάβει στο γραφείο της, τις παραιτήσεις άλλων μελών του Συμβουλίου και σκάνδαλα έχουν ήδη συνδεθεί με τη θητεία της στη διοίκηση της πόλης. «Έχει ήδη περάσει κάποιους μήνες με σοβαρά προβλήματα και ακόμη προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ικανή να διοικήσει το συμβούλιο της Αιώνιας Πόλης», λέει ο πολιτικός αναλυτής Paola Bonesu. Σε εθνικό επίπεδο το κίνημα δίνει μάχη στήθος με στήθος με το κόμμα του Ρέντσι και οι δημοσκοπήσεις δίνουν πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

6. Άρα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Η υποστήριξη από το εκλογικό σώμα μπορεί να μην είναι αρκετή. Ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους στο κόμμα που προηγείται στην κάτω Βουλή για να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα. Αυτό τρομοκρατεί τα υπόλοιπα κόμματα που σχεδιάζουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τις οποίες μπορούν να περάσουν πριν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, πάρει το πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογές. Εάν περάσει η πρόταση ότι θα ενισχύονται οι συνεργασίες το κίνημα  των Πέντε Αστέρων θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους.

7. Ο Γκρίλο αυτοαποκαλείται κωμικός, είναι όμως αστείος;

Το 1986 ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας επισκέφτηκε την Κίνα. Ο Γκρίλο στην τηλεοπτική του εκπομπή φαντάστηκε τον ακόλουθο διάλογο του Κράξι με τους συνεργάτες τους

«Άρα είναι ένα δισεκατομμύριο οι Κινέζοι και είναι σοσιαλιστές;» ρωτάει ένας από τους συνεργάτες του Κράξι. «Ναι, γιατί;» απαντάει ο Κράξι και του ανταπαντά ο συνεργάτης του. «Εάν είναι όλοι σοσιαλιστές, τότε από ποιον κλέβουν;».

Αυτό ήταν το αστείο που στέρησε την παρουσία από την τηλεόραση για αρκετά χρόνια.

 

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:45