30/05/2020 09:13:06

Ε.Ε. προς Βρετανία: Έχετε μόνο 18 μήνες διαπραγμάτευσης για το Brexit

«Μήνυμα» Μπαρνιέ προς Βρετανία: Μην έχετε ψευδαισθήσεις... - Media
 
Την προειδοποίηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για το Brexit θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες και όχι περισσότερο έκανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.
 
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος αξιωματούχος εξήγησε ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εγκρίνουν τη διαδικασία εντός του χρονικού διαστήματος των δύο ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2018, αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όπως έχει ανακοινώσει, ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης ως το τέλος του Μαρτίου του 2017.
 
Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε έτοιμοι. Μείνετε ήρεμοι και διαπραγματευτείτε», παραφράζοντας το βρετανικό μόττο «Μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στη Βρετανία να επιλέξει ποιους από τους κανόνες της Ε.Ε. θα ακολουθήσει και ποιους όχι, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή στην Ένωση έχει προνόμια και υποχρεώσεις. Οι τρίτες χώρες δεν μπορούν να έχουν τα ίδια προνόμια με τις χώρες-μέλη».
 
Επίσης, αρνήθηκε να μιλήσει για το ενδεχόμενο «σκληρού» ή «μαλακού» Brexit, λέγοντας ότι «δεν ξέρω τι είναι αυτά, μπορώ να πω μόνο τι είναι το Brexit», ενώ ο Γάλλος αξιωματούχος δεν έχασε ευκαιρία να πειράξει τους Βρετανούς, ανεβάζοντας στο Twitter φωτογραφία του έξω από το Μουσείο των Κατεστραμμένων Σχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.