search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:01
MENU CLOSE

Τσίπρας από Ιερουσαλήμ: Στρατηγική επιλογή μας η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ

08.12.2016 05:14
Τσίπρας από Ιερουσαλήμ: Στρατηγική επιλογή μας η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ - Media

 

 

Στρατηγική επιλογή μας η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ για την περιφερειακή συνεργασία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης συνεργασίας, Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ.

Μιλήσαμε με ενθουσιασμό για αυτά που συμφωνούμε αλλά και με ειλικρίνεια γι’ αυτά που διαφωνούμε, είπε ο κ. Τσίπρας. τονίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση της τριμερούς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισράηλ.

Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο, του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαιρέτησε την πρόταση Νετανιάχου, για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλον είναι επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας  στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.       

Συνάντηση που αποδεικνύει τις κοινές μας αξίες μας, δήλωσε για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Για πραγματική φιλία των τριών κρατών μίλησε ο κ. Νετανιάχου.

Η συνεργασία μας υπερβαίνει των πολιτικών διακηρύξεων, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις προσπάθειες Ελλήνων και Κυπρίων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση Νετανιάχου για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η τριμερής συνεργασία είναι μέγιστης σημασίας, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στη σειρά συμφωνιών που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες, στην ενέργεια, στον τουρισμό, την υγεία, την έρευνα και καινοτομία, την ανάπτυξη καθώς και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ακόμη ένα βήμα στη συνεργασία των τριών χωρών

Άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου -Ισραήλ, έγινε σήμερα: αυτό προκύπτει τόσο από τις συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα, όσο όμως και τις δηλώσεις, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πρέπει να επισημανθεί, των κκ Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Μια συνεργασία που θα συνεχισθεί με την 3η τριμερή συνάντηση Κορυφής, επί ελληνικού εδάφους τη φορά αυτή, σε μια πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό: τη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις χώρες αποφάσισαν και συγκροτούν διακρατικό κέντρο συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας: μια συνεργασία που άτυπα, αλλά ουσιαστικά, είχε ήδη ξεκινήσει με την αποστολή πυροσβεστών στην Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την περηφάνια του για τους Έλληνες πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, χάρη στις ενέργειες των οποίων διασώθηκε η πόλη της Χάιφα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Μια ιδιαίτερη πτυχή της τριμερούς συνεργασίας είναι το ενεργειακό, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κάνει λόγο για «κοινά συμφέροντα» και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέμα, πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου. Οι μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε εξάλλου, με έμφαση, ο Ν. Αναστασιάδης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περιέγραψε το στόχο της κυβέρνησής του, να γίνει η χώρα μας διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου. Η συνεργασία όμως θα αφορά πάντως πολλούς ακόμη τομείς, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και τεχνολογία κ.α.

Οι κκ Αναστασιάδης και Τσίπρας αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, θέτοντας -και οι δύο ηγέτες- δύο αναγκαίους όρους: ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ, δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στις τραγικές, ακόμη και τώρα, εξελίξεις στη Συρία, με την επισήμανση ότι το τελευταίο που χρειάζεται την ώρα αυτή, είναι επιθετικές φωνές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε εξάλλου τα αναγκαία συστατικά της λύσης του Κυπριακού, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

Εν κατακλείδι, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας» και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας, «καλώς ορίσατε φίλοι μου». Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συνεργασία υπερβαίνει των όποιων πολιτικών διακηρύξεων και ενέχει μέγιστη στρατηγική σημασία. Ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, είπε πως η τριμερής είναι μια στρατηγική επιλογή. Όμως, συμπλήρωσε, η συνεργασία θα διέπεται από ειλικρίνεια, συνεπώς «και σε αυτά που διαφωνούμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου

Να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν και εξέτασαν την πορεία της διμερούς συνεργασίας.

Σημειώνουμε ότι το Ισραήλ έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας (σ.σ. μια κοινότητα που δέχθηκε μεγάλο “χτύπημα” κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς 50.000 μέλη της χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και θεωρείται “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.

Επίσκεψη Τσίπρα στον Πανάγιο Τάφο

“Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και πρόσθεσε: “Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή”.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο.

Η κ. Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, πέραν των άλλων, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός.

Σημειώνουμε ότι η κ. Μοροπούλου ήταν καθηγήτρια του κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός σπούδαζε στο ΕΜΠ και τους συνδέει μια προσωπική σχέση από τότε.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί πήγε με τα πόδια ως το Πατριάρχειο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η κ. Μοροπούλου και όλοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο. Εκεί υπήρχαν και αρκετοί προσκυνητές και τουρίστες από διάφορες χώρες, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την επίσκεψη και να φωτογραφίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην επίσκεψη τον συνόδευσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Τσίπρας μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, όπου διεξάγονται οι διμερείς συναντήσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τριμερής συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, με τη σμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής ΔΗμοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νεντανίαχου. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:59