search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:32
MENU CLOSE

Mε τον… αραμπά οι αιτήσεις ασύλου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1946
08-12-2016
10.12.2016 04:00
prosf_0-5.jpg

 

«Παγωμένη» η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων

Η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα hotspots των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παραμένει άθλια. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε αυτά ανθρώπων, έστω και με πολύ αργή εξέλιξη, αυξάνεται προοδευτικά με καθημερινές αφίξεις κατά μέσον όρο 100 – 150 προσφύγων και μεταναστών.
Οι τελευταίοι πλέον αποτελούν την πλειονότητα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις εντάσεις λόγω διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας, αλλά και στόχων, αφού πρόκειται κυρίως για μοναχικούς ή μεικτές ομάδες νεαρών ατόμων από χώρες της Βόρειας Αφρικής και το Πακιστάν. 

Την ίδια ώρα η εξέταση των αιτημάτων ασύλου για τους περισσότερους από τους 10.000 έγκλειστους στα hotspots των δομών προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση όλων των κλιμακίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου από χώρες της Ε.Ε. για «λόγους ασφαλείας», όπως υποστήριξαν οι συντονιστές τους, με συνέπεια τόσο η μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες όσο και η επαναπροώθηση στην Τουρκία να έχουν επί της ουσίας «παγώσει».
Πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αντιμέτωποι και με τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθώς βαδίζουμε προς την καρδιά του χειμώνα θα επιδεινώνονται. Οι εικόνες ντροπής με σκηνές καλυμμένες από το χιόνι, όπως στην Πέτρα Ολύμπου, ή πνιγμένες στα νερά και τη λάσπη, όπως στη Χίο, τα Διαβατά, το Κιλκίς και αλλού, τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Ο λόγος είναι ότι η προμήθεια περισσότερων από 4.000 κοντέινερ οικίσκων φιλοξενίας από έξι έως και οκτώ ατόμων σήμερα, αρχές Δεκεμβρίου, βρίσκεται ακόμα στην «αφετηρία», παρότι ολοκληρώθηκε και κατοχυρώθηκε σε τέσσερις πλειοδοτικές κατασκευαστικές εταιρείες από τις 11 Φεβρουαρίου 2016 με κόστος άνω των 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα από το πακέτο της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, και έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Το δε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ψάχνει ακόμα… φορτηγά για τη μεταφορά των κοντέινερ στους καταυλισμούς. 

Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των περίπου 63.000 «ελεύθερων», αλλά ουσιαστικά φυλακισμένων, ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους χιλιάδες παιδιά, άρρωστοι και ανάπηροι, καταγράφει με μια συνοπτική επιστολή – κόλαφο για την πολιτεία το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.

Ο «εφιάλτης» 65.000 ανθρώπων
«Είναι ο δεύτερος χειμώνας για χιλιάδες πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη χώρα περιμένουν ένα καλύτερο αύριο που καθυστερεί ολοένα και τους κρατά καθηλωμένους σε σκηνές, σε κοντέινερ και στους δρόμους, εκτεθειμένους στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην εκμετάλλευση. Το κρύο, η βροχή και ο επερχόμενος χιονιάς βυθίζουν στην απελπισία τον προσφυγικό πληθυσμό, που έχει φτάσει στα όριά του.

Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, χρόνια και μη, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι που επέζησαν του δύσκολου οδοιπορικού προς τη Δύση αναγκάζονται τώρα να επιζήσουν και τον χειμώνα σε μια δυτική χώρα. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Στην Ευρώπη της ελπίδας, του κράτους πρόνοιας, της Συνθήκης της Γενεύης. Οι βελτιώσεις στις δομές είναι ανεπαίσθητες, ενώ οι ελλείψεις σε θέρμανση, πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και ασφαλείς χώρους, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, εξακολουθούν να είναι τραγικές.

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν οι γνωστές πια ατέλειωτες ουρές μπροστά σε οργανώσεις για μια κλήση skype με την ελπίδα ενός ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά και αρκετοί συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση όσων προσπαθούν να αιτηθούν άσυλο και δεν τα καταφέρνουν λόγω διοικητικών αδυναμιών. Είναι απαράδεκτο όμως οι αδυναμίες της διοίκησης, αιτιολογημένες ή μη, να εκθέτουν σε κινδύνους και τραυματικές διαδικασίες ανθρώπους που δικαιούνται την προστασία μας. Έχουν προταθεί από οργανώσεις λύσεις οι οποίες έχουν απορριφθεί. Ας προταθεί λοιπόν αρμόζουσα λύση από τις αρχές.

Αυτό που συνάγεται είναι ότι η απουσία πρόληψης και ετοιμότητας διαμορφώνει το παρόν – δυστυχώς και το μέλλον – των προσφύγων».
35% αύξηση θανάτων
Η αυθαίρετη και μονομερής απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες, τον περασμένο Μάρτιο, και κυρίως τη «βαλκανική οδό», που απέκλεισε στην Ελλάδα και την Τουρκία εκατομμύρια πρόσφυγες προερχόμενους από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, είχε τραγικές συνέπειες.
Οι μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα κι από εκεί προς την υπόλοιπη Ευρώπη μειώθηκαν κατά 90% και ο συνολικός αριθμός των αφίξεων το 2016 δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή κάτι λιγότερο από τους μισούς συγκριτικά με τους ένα και πλέον εκατομμύριο ανθρώπους, εκ των οποίων οι 860.000 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο αριθμός των αφίξεων στις 5 Δεκεμβρίου ανερχόταν σε κάτι παραπάνω από 350.000 ανθρώπους, με 173.800 να έχουν περάσει από τη Λιβύη και την Αίγυπτο στη Νότια Ιταλία και 171.909 στην Ελλάδα από τα μικρασιατικά παράλια.
Ο «φόρος» σε ανθρώπινες ζωές, όμως, που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, που προέρχονταν κυρίως από το Λιβυκό Πέλαγος, είναι βαρύς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την περασμένη Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) υπολογίζει ότι ο αριθμός των θανάτων το 2016 ανήλθε (από 1.1.2016 έως και 5.12.2016) σε 4.716 ανθρώπους, αυξημένος κατά 35% συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό το 2015, που δεν ξεπέρασε τους 3.777.
Αριθμοί που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο αυξημένοι, αφού, σύμφωνα με τον ΙΟΜ, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:31