search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:14
MENU CLOSE

«Εμπόλεμη» κατάσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1946
08-12-2016
10.12.2016 04:00
pasok-24.jpg

 

Σφοδρή επίθεση της Γεννηματά κατά Τσίπρα και συνεργατών του

Σε τροχιά σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης και εντελώς ψυχροπολεμικού κλίματος βρίσκονται οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από μια περίοδο έντονης φημολογίας για υπόγειες διεργασίες μεταξύ των δύο χώρων. 
 
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες η Φώφη Γεννηματά εναντίον του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, τους οποίους κατηγόρησε ευθέως για την ανάμειξή της στη λίστα Μπόργιανς που δημοσίευσε η κυριακάτική εφημερίδα «Documento». Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ανακοίνωσή της για το θέμα εμφανίστηκε σαν έτοιμη από καιρό προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στον πρωθυπουργό για απόπειρα ηθικής απαξίωσής της, γεγονός που ερμηνεύτηκε και ως προσπάθεια να διαψεύσει ακόμα πιο έντονα την οποιαδήποτε σύγκλιση μεταξύ των δύο χώρων. 
 
«Δυνάμωσαν με χυδαίο λαϊκισμό, κυβέρνησαν με ψέματα, τελειώνουν με αθλιότητες και φασιστικές μεθόδους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά και κατέληξε: «Το μήνυμα ελήφθη. Μας φοβούνται γιατί δυναμώνουμε κάθε μέρα και δεν μπορούν να οικειοποιηθούν τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θέλουν πόλεμο και θα τον έχουν».
 
Παρότι στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ή το γραφείο του, η απάντηση ήρθε από εκεί συστήνοντάς της να μην εμπλέκει τον πρωθυπουργό σε οποιοδήποτε θέμα αφορά αποκλειστικά την ίδια και το κόμμα της. «Οφείλει, εξάλλου, να κατανοήσει ότι όσοι εκτίθενται στη δημόσια σφαίρα υπόκεινται σε αυστηρή κριτική και έλεγχο. Αναμένουμε, λοιπόν, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και περισσότερη αυτοσυγκράτηση εκ μέρους της», αναφέρει η μάλλον ήπια ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
 
Αυτοκριτική
Στην αντίδραση όμως της Γεννηματά υπάρχει και ο πυρήνας των δύσκολων σχέσεών της με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργούν τη δυσκολία επικοινωνίας. Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι ακόμη δεν έχει κάνει αυτοκριτική για όσα έχει κατά καιρούς πει για τους χειρισμούς του κόμματός της όταν ήταν στην κυβέρνηση, παρότι ακολουθεί την ίδια γραμμή, με χειρότερα κατ’ αυτήν αποτελέσματα.
Ακόμη αποδίδει στον Τσίπρα προσπάθεια εισοδισμού στην Κεντροαριστερά και άλωσης, μετά την κοινωνική του βάση, και του ιδεολογικού χώρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιβιώσει στη μεταμνημονιακή εποχή. 
 
Η ανακοίνωση της Γεννηματά αφορά ουσιαστικά και τις φημολογίες που διαψεύστηκαν από όλους, ότι με μεσολαβητή τον Κώστα Λαλιώτη υπήρξε δίαυλος συνεννόησης και επικοινωνίας. Οι φήμες αυτές φούντωσαν με τον ανασχηματισμό, με τον οποίο βγήκαν εκτός κυβέρνησης πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Θ. Τζάκρη και ο Μ. Μπόλαρης, που αποτελούν κόκκινο πανί, αλλά και από τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ. 
 
Η τελευταία αυτή κίνηση είχε προκαλέσει και έντονο εκνευρισμό στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δημόσια δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει αν επιστρέψει στη Συμπαράταξη ο Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα πλήθυναν οι πληροφορίες ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει κόμμα. 
 
Η αλήθεια είναι ότι το think tank «e-kyklos», που έχει δημιουργήσει, έχει εντείνει τη δραστηριότητά του και ο ίδιος σε πολιτικό επίπεδο έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία συμμετέχει με το δικό της think tank «Δίκτυο» σε κοινές εκδηλώσεις. Και οι δύο ευνοούν μια αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία από την αρχή.
 
Ο ΓΑΠ
Η Γεννηματά ωστόσο ανθίσταται σε αυτή τη λογική φροντίζοντας από την άλλη να αμβλύνει την οξύτητα της κόντρας με τον Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν παγώσει οι διαδικασίες διαλόγου με το Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του οποίου ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου πάντως φαίνεται ότι δεν ξεχνά το πάθος του να αναγνωριστεί ως διεθνής παίκτης. 
 
Πριν από μερικές μέρες αποδέχτηκε πρόσκληση του Αμπντουλάχ Γκιουλ να παραβρεθεί στα εγκαίνια του μουσείου του μαζί με την τουρκική ηγεσία. Η πλευρά Παπανδρέου, που προσπερνά τις βολές μεγάλης μερίδας του ελληνικού Τύπου για την κίνηση αυτή, πιστή στη λογική της συνεννόησης αντί της σύγκρουσης, επιβεβαιώνει ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 
Η στάση αυτή του Παπανδρέου δεν είναι και πολύ υποβοηθητική για την προσέγγισή του με το κόμμα που τον ανέδειξε πρωθυπουργό. Στη Χαριλάου Τρικούπη δε ουδόλως χάρηκαν με την υφέρπουσα φημολογία ότι ο Παπανδρέου ήταν κομιστής κυβερνητικού μηνύματος προς τον Ερντογάν σε μια φάση που η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας κινείται σε… πολεμικά επίπεδα. 
 
Γενικά πάντως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις προσπάθειές της με όσους θέλουν, ενώ η Γεννηματά συνεχίζει τη ρητορική ότι υπάρχουν δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα που επιθυμούν να ακυρώσουν τη δυναμική ανόδου που η ίδια βλέπει για το κόμμα της. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:12