search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:26
MENU CLOSE

Γιατί είναι θετική για την Ελλάδα η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης

08.12.2016 17:01
Γιατί είναι θετική για την Ελλάδα η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης - Media

 

Θετική για την Ελλάδα χαρακτήρισαν πηγές της ΕΚΤ την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017 που αποφάσισε στην συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κι αυτό γιατί αυξάνεται η προθεσμία ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση έως το Δεκέμβριο του 2017 αντί του Μαρτίου του 2017 που έληγε το τρέχον πρόγραμμα. Η απόφαση για την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017 λήφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρώ.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή ακόμη και να μεταβληθούν οι παράμετροι του εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος QE μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Ευρωπαίος Κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα επανεκτιμά τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις τόσο του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της ποσότητας των ομολόγων που θα απορροφά από την αγορά.

Στο μεταξύ από τις αρχές του 2017 η ΕΚΤ αποφάσισε να “χαλαρώσει” τις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προκειμένου να διευρυνθεί η “δεξαμενή” των επιλέξιμων προς αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα μπορεί πλέον να αγοράζει και ομόλογα με ετήσια διάρκεια, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε τα ομόλογα να έχουν τουλάχιστον διετή διάρκεια. Παράλληλα χαμηλώνει ο πήχης του επιτοκίου των ομολόγων. Έτσι η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τίτλους με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) που είναι σήμερα.

Η αγορά συναλλάγματος δεν υποδέχθηκε θετικά τις δηλώσεις Ντράγκι, καθώς το ευρώ υποχώρησε στα 1,0650 δολ. από τα 1,0753 δολ. που διαπραγματευόταν πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο όπως προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας παραμένουν. Πάντως, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Έτσι για φέτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί στο 1,6%, για το 2017 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη και συγκεκριμένα στο 1,7% από 1,6%, ενώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,6%. Αμετάβλητες σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου είναι και εκείνες που αφορούν την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης, η εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έως το 2019 αποκλίνει από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Όμως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Ντράγκι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ελήφθη με “ευρεία συναίνεση”. Παρατήρησε δε ότι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη το 2017 αυξάνουν την αβεβαιότητα καθώς παρεισφρύει ο πολιτικός κίνδυνος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:26