search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:42
MENU CLOSE

Γόπες στην άμμο!

25.07.2011 12:36
oldphotos131125180655.jpg

Η ευτραφής κυρία με την κυτταρίτιδα, την οξυζενέ κόμη και το νύχι κάγκελο έχει κάνει τη βουτιά της – δίχως φυσικά να βρέξει τρίχα, το κομμωτήριο τώρα με την κρίση είναι μια πολυτέλεια την οποία τη σέβε­σαι πλέον.

Η ευτραφής κυρία με την κυτταρίτιδα, την οξυζενέ κόμη και το νύχι κάγκελο έχει κάνει τη βουτιά της – δίχως φυσικά να βρέξει τρίχα, το κομμωτήριο τώρα με την κρίση είναι μια πολυτέλεια την οποία τη σέβε­σαι πλέον. Έχει ξαπλώσει το κορμί της συμφώνα με τον χαρακτήρα της. Η κυρία, προκειμένου να κορέσει την ακόρεστη βουλιμία της, είναι σε θέση να καταναλώσει τη μισή παραγωγή της Κίνας και να θέσει σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Υπερβολή; Καθόλου· αυτό το οξυζεναρισμένο σκαθάρι με τη χοντρή κοιλιά έχει ξαπλώσει στην άμμο της παραλίας καπνίζοντας αρειμάνια, και το μόνο που την απασχολεί σε σχέση με την υπόλοιπη ανθρωπότητα είναι πώς θα την κατανα­λώσει, πώς θα την καταβροχθίσει, πώς, αν ήταν στο χέρι της, θα τη διέλυε στα εξ ων συνετέθη.

Η κυρία κατά τα άλλα δεν είναι κάτι περισσό­τερο από μια συνηθισμένη μικροαστή της διπλα­νής και παραδιπλανής πόρτας. Μια απελπιστικά κοινότοπη κυράτσα, από αυτές που, αν τις αφή­σεις ελεύθερες σ’ ένα σούπερ-μάρκετ για τα ανα­γκαία, θα σηκώσουν και τους τοίχους του κτη­ρίου. Αυτή η απεχθής φιγούρα, η ντίβα της απί­στευτης μετριότητας στα πάντα, η μονίμως δυσα­ρεστημένη, με το ξινό ύφος, χειμώνα καλοκαίρι, σαν να μυρίζει την εσωτερικότητά της, συνεχίζει να καπνίζει στην πλαζ αρειμανίως. Στο πλάι στην αμμουδιά, μια ιδιότυπη φυτεία από φυτεμένα αποτσίγαρα. Γόπες πνιγμένες στην άμμο.

Και δεν είναι η μόνη, οι περισσότεροι από τους συμπαθείς λουόμενους, όλοι αυτοί που τους φταί­ει ο διπλανός τους, το σύστημα, η άδικη κοινωνία, το ΔΝΤ, η κρίση και η κακή τους μοίρα, σβήνουν το ντέρτι τους στην άμμο, φυτεύουν το παλιοτσίγαρό τους στις παραλίες, ακόμα κι αν παντού υπάρ­χουν κάδοι για να ξεφορτωθούν εύκολα και άμεσα τις βρομιές τους. Τους φταίει το σύστημα, η άδι­κη πολιτική κι ο καπιταλισμός, που δεν κουνάνε τα βαρύτιμα οπίσθιά τους να πετάξουν το σβησμένο τους αποτσίγαρο στον δίπλα κάδο που ΥΠΑΡΧΕΙ. Στο λιτό και απέριττο και ιδιόκτητο σπιτάκι τους, που φυσικά είναι πιο πολύτιμο από τις παραλίες, αν το τασάκι βρίσκεται στα δυο μέτρα πετούν τη στάχτη στο καλογυαλισμένο τους παρκέ;

Ωστόσο, αν βρεθείτε – που το απεύχομαι, άλλα δύσκολα θα το αποφύγετε – μπροστά στο σύνηθες φαινόμενο της πλατινέ καπνίζουσας και καπνισμέ­νης υπάρξεως, μην τολμήσετε και διαμαρτυρηθεί­τε, όσο ευγενικά και αν το θέσετε το θέμα, γιατί το μπουλντόκ, ο μαλλιαρός κοντόκωλος τσαμπουκάς, ο σύζυγος της πλατινέ φαντασίας της παραλίας, θα παρεξηγηθεί. «Θα πεις, ρε μαλάκα, στη γυναί­κα μου εσύ πού θα σβήνει το τσιγάρο της; Και ποι­ος είσαι συ, ρε μαλάκα»; Ο σύζυγος, κλασική περί­πτωση επαρχιώτη φορολογούμενου, πολίτη ελευθερόφρονα και συνειδητοποιημένου στα κοινωνι­κά και πολιτικά ζητήματα, ανδρός σοφού που έχει

γνώμη επί παντός του επιστητού, με το δίκιο του ο άνθρωπος θα παρεξηγηθεί, καθότι η σύζυγός του αποτελεί υπόδειγμα, την έχει τιμή του και καμάρι του – οι άλλες όλες είναι – ας πούμε – επιλήψιμης φήμης, κι αυτό είναι γνωστό. Να πάει στη μάνα του να κάνει παρατηρήσεις ο κρυόκωλος σπαστικός που τον ενοχλούν δυο – τρεις γόπες στην άμμο. Και πού να τη βάλει τη γόπα η κυρία του; Μου λέ­τε; Και στο κάτω – κάτω, δική του είναι η παραλία; Ο σοβαρός Έλλην και αρρενωπός άνδρας έχει τα ακαταμάχητα επιχειρήματά του. Είναι πλασμένος από δικαιώματα και δημοκρατία· δεν δέχεται να θέτει υπό αμφισβήτηση τον πολιτισμό του ο κάθε χλιμίτζουρας με τις παραξενιές του.

Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες παραλί­ες υπάρχουν κάδοι για τα απορρίμματα σε λογι­κές αποστάσεις, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να εξυπηρετείται, και το σημαντικότερο να αποφεύ­γεται η ρύπανση των τόσο πολύτιμων – αν μας μεί­νουν τελικά – παραλιών της χώρας. Θα ήταν χρή­σιμο φέτος στις παραλίες να αναπτυχθεί ένα νέο υπερκομματικό κίνημα αγανακτισμένων λουομέ­νων ενάντια σε όποιον ρυπαίνει τις ακτές. Ας ξεκι­νήσουμε την επανάσταση, που είναι και της μόδας στις μέρες μας, πετώντας τα αποτσίγαρα στους κά­δους σβηστά και με προσοχή. Θα είναι ένα θετι­κό βήμα, που θα μας βοηθήσει καθοριστικά στο να πάρουμε την επόμενη δόση δανεικών που μας περιμένει τον Σεπτέμβριο.

 

[email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:36