23/07/2019 15:43:07
10.12.2009

«Όχι» στη χρήση κυανίου

Τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία της χώρας απαγόρευσε με σχεδόν απόλυτη πλει οψηφία (παρά μία ψήφο) το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας την περασμένη Δευτέρα. Η σχετική πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τη συμμαχία «Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο», η οποία αποτελείται από 50 ουγγρικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και 13 της Ε.Ε. Η πρόταση νόμου προωθήθηκε από 5 βουλευτές διαφορετικών κομμάτων και όπως αποδεί χτηκε από την ψηφοφορία η στήριξη ήταν διακομματική.

Το κυάνιο, ως γνωστόν, χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των μετάλλων, όπως χρυ σού, αργύρου και χαλκού, από τα πετρώματα. Πλην όμως ευθύνεται για σοβαρή ρύπανση των υδάτων και τεράστιων περιβαλλοντικών εκτάσεων.

Την είδηση μεταφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων σημειώνο ντας ότι «η απόφαση αυτή μιας χώραςμέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαιρετική σημασία και για τη δική μας χώρα, όπου όχι μόνο χρησιμοποιείται κυάνιο εδώ και μισό αι ώνα, αλλά επιπλέον προωθείται η υλοποίηση μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικών έργων που θα στηρίζονται στην τοξικότατη αυτή ουσία».

Το Παρατηρητήριο θυμίζει «παρόμοιες πρωτοβουλίες για τη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς και την πρόσφατη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμό πουλο. Στη Χαλκιδική άλλωστε οι κάτοικοι υφίστανται πολύ έντονα το πρόβλημα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της χρήσης του κυανίου στην εξορυκτική βιομηχανία λόγω των δραστηριοτήτων των μεταλλείων .

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.