search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:55
MENU CLOSE

Πώς θα «καταπολεμήσετε» τις ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook

10.12.2016 11:26
FT: Μερίδιο από τα έσοδα του Facebook ζητούν οι δισκογραφικές - Media
 
Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στις ΗΠΑ, για το ρόλο που έπαιξε στο τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών το Facebook, μέσω της «ελεύθερης» διασποράς ψευδών ειδήσεων από αμφιβόλου κύρους «ειδησεογραφικούς» ιστοχώρους.
 
Επειδή παρόμοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα και σε άλλα σημεία του κόσμου -και στην Ελλάδα- ειδικοί του Διαδικτύου δίνουν έναν απλό οδηγό επιβίωσης για την ενημέρωση μέσω Facebook, το οποίο είναι πλέον το κυρίαρχο μέσο διάδοσης ειδήσεων και στη χώρα.
 
-Μη διαβάζετε είδηση που κατ’ αρχάς σας ζητά να κάνετε share: οι αληθινοί ιστοχώροι θέλουν να διαβάσετε τις ειδήσεις τους, οι ψεύτικοι, απλώς να κάνετε share.
 
-Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει: αν σας φαίνεται ψεύτικη μια είδηση, τότε πιθανότατα είναι. Ιδίως αν είναι τελείως εξωφρενική.
 
-Αν προωθείται η βία, τότε το site είναι ψεύτικο: αν η προβολή βίαιων βίντεο δεν συνοδεύεται από προειδοποίηση για το περιεχόμενο, τότε το website απλώς επιδιώκει να «κλέψει» το κλικ σας.
 
-Μην ασχολείστε με «ειδήσεις» για το Facebook: όπου διαβάσετε ότι το Facebook θα αρχίσει να σας χρεώνει, ότι θα πάψει να είναι δωρεάν και τα συναφή, να ξέρετε ότι διαβάζετε ψεύτικη είδηση.
 
-Μην κλικάρετε σε ειδήσεις που «σώζουν μια ζωή»: απλώς χρηματοδοτείτε απατεώνες.
 
-Βρείτε επίσημες πηγές: όταν δεν υπάρχει αναφορά σε επίσημη πηγή ή έστω σε off the record συνομιλία, η είδηση είναι ψεύτικη.
 
-Προσέξτε το site: αν το URL τελειώνει σε… περίεργη κατάληξη και αν το ίδιο το σάιτ μοιάζει προχειροφτιαγμένο… μακριά! Το ίδιο ισχύει για πολλά κεφαλαία και άχρηστα σημεία στίξης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24