search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:48
MENU CLOSE

Μακελειό στην Τουρκία: Τουλάχιστον 38 νεκροί και 155 τραυματίες από τη διπλή βομβιστική επίθεση (Photos- Video)

11.12.2016 06:06
Τουρκία: Οι αρχές έχουν συλλάβει 18 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για τη τρομοκρατική επίθεση στη Σμύρνη - Media

 

Δύο εκρήξεις σκότωσαν τουλάχιστον 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 155 έξω από το στάδιο Vodafone Arena της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τον απολογισμό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε μια επίθεση που φέρεται να είχε ως στόχο αστυνομικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Οπως δήλωσε η περιφέρεια Κωνσταντινούπολης 155 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με αρκετούς από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο φερόμενος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο στάδιο, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.

 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανακοίνωση του χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση που στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με την βούληση του Θεού, εμείς, ως χώρα και ως έθνος, θα νικήσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές», τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής.

 

Μαρτυρία: Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Έπινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

«Οι άνθρωποι έσκυψαν κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες έκλαιγαν. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters .

Ένας φωτογράφος του Reuters αντίκρισε πολλούς αστυνομικούς σοβαρά τραυματίες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων.

Λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν την αναμετάδοση εικόνων από την επίθεση, ένα μέτρο που λαμβάνουν έπειτα από κάθε αντίστοιχο γεγονός, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα για τις εκρήξεις.

Η στιγμή των εκρήξεων 

Δύο βίντεο από την στιγμή εκρήξεων έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Στο πρώτο φαίνονται για νεαρά παιδιά να παίζουν μουσική σε κάποιο πάρκο της περιοχής, με το στάδιο της Μπεσίκτας στο βάθος.  Κάποια στιγμή όσο παίζουν μουσική διακρίνεται στο βάθος η έκρηξη και μάλιστα εκείνος που καταγράφει το βίντεο τους λέει πως έγινε έκρηξη.

Το δεύτερο βίντεο πιστεύεται πως παρουσιάζει την στιγμή από τη δεύτερη έκρηξη 

Διεθνείς αντιδράσεις

Την καταδίκη του για τις εκρήξεις που συνέβησαν το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο twitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους Τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα πρόσφατα χρόνια έχουν πλήξει την Τουρκία, με κάποιες από τις επιθέσεις να επιρρίπτονται σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλες σε κούρδους αντάρτες.

Τον Ιούνιο, περίπου 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν από ένοπλη και βομβιστική επίθεση τριών φερόμενων τζιχαντιστών του ΙΚ στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ

 

Εκδίκηση ορκίζεται ο υπουργός Εσωτερικών

“Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος”, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία ανέφερε πως κούρδοι μαχητές μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 155 τραυματίστηκαν σε μια συντονισμένη, κατά τα φαινόμενα, επίθεση στην αστυνομία έπειτα από έναν αγώνα μεταξύ δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47