search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:43
MENU CLOSE

Επιχείρηση «σκούπα» κατά των Κούρδων από τον Ερντογάν – Συνέλαβε περισσότερα από 230 μέλη του HDP

12.12.2016 06:32
Τουρκία: Την απόσυρση των βουλευτών του από το Κοινοβούλιο εξετάζει το φιλοκουρδικό HDP - Media

 

Επιχείρηση «σκούπα» κατά των μελών και των αξιωματούχων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών πραγματοποιεί από τις πρώτες πρωινές ώρες η τουρκική αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια εφόδων σε ολόκληρη την Τουρκία  συνελήφθησαν άτομα για τις διασυνδέσεις τους με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), καθώς και με την κατηγορία πως ασκούν τρομοκρατική προπαγάνδα μέσα από τα social media.

Ο εκπρόσωπος του HDP, Αϊχάν Μπιλγκεν, δήλωσε πως από το πρωί που διεξάγονται οι επιχειρήσεισ μέχρι αυτή τη στιγμή οι τουρκικές Αρχές έχουν πιάσει 237 άτομα τα οποία ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή και τη διοίκηση του κόμματος.

Τα ξημερώματα, περίπου 500 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας και συνέλαβαν 25 αξιωματούχους του HDP, μετέδωσε το Anadolu.

Ανάμεσα στα 17 στελέχη του κόμματος που συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στην πρωτεύουσα είναι και ο ανώτερος αξιωματούχος του HDP στην Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.

Οι ηγέτες του φιλοκουρδικού HDP, Φιγκέν Γιουκσεντάγ και Σαλαχατιν Ντερμιτας,  είναι ήδη προφυλακισμένοι από τον Νοέμβριο αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK, με την Άγκυρα να κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την ανάληψη της ευθύνης, για τη διπλή βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, από την κουρδική  οργάνωση «Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) η οποία προέρχεται από το ΡKK.  

 

Από τις επιθέσεις μέχρις στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 120 είναι τραυματίες.

 

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση χθες Κυριακή και λίγες ώρες αργότερα τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο των ενόπλων καθώς και άλλες θέσεις της οργάνωσης, αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:43