search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:04
MENU CLOSE

Τριχόπτωση: Πώς να σώσετε τα μαλλιά σας

12.12.2016 07:56
Τρίχρονη ξεμάλλιασε τη διπλανή της επειδή της έσβησε το κεράκι στην τούρτα γενεθλίων της (Video) - Media

 

Οι ορμόνες τα έφεραν έτσι και ξαφνικά ήρθε η (τριχο)πτώση. 

Γιατί σου πέφτουν;

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι – εκτός από την κληρονομικότητα – που σου πέφτουν τα μαλλιά.

Η ανεπάρκεια σιδήρου: Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία. Αν χάνεις 40-120 τρίχες την ημέρα, είναι φυσιολογικό. Εάν πιάνεις τούφες έλεγξε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σου.

Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα: Προκαλούν έντονη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση, η οποία αποκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Οι γρήγορες δίαιτες: Τα προγράμματα express που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεϊνών, πυροδοτούν την τριχόπτωση.

Ο υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός: Προκαλούν λέπτυνση των μαλλιών και οδηγούν σε τριχόπτωση. Όταν ο θυρεοειδής ρυθμιστεί η τριχόπτωση αντιστρέφεται.

Το έντονο στρες: Μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μια ειδική μορφή τριχόπτωσης που λέγεται γυροειδής αλωπεκία.

Κάποιες δερματολογικές παθήσεις: Βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα κ.λ.π. μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση ή απώλεια των μαλλιών και αραίωσή τους. Με την αντιμετώπισή τους το πρόβλημα διορθώνεται.

Πώς να τα σώσεις

1 Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη

Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό χρειάζεται να καταναλώσεις περισσότερη πρωτεϊνη όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και όσπρια. Άσε που θα χτίσεις και μυς και θα κάνεις καλή αποκατάσταση μετά την προπόνηση. 

2 Πάρε κάποιες βιταμίνες

Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα ψάρια, συμβάλλει στην καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ η έλλειψή της έχει συνδεθεί με εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Οι βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε προλαμβάνουν τη γήρανση της τρίχας, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, ιδίως τα εσπεριδοειδή, και τα λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Ε περιέχεται σε ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, αυγά και δημητριακά.

3 Δώσε σημασία και στα ιχνοστοιχεία

Σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος επίσης μπορούν να σε σώσουν από την τριχόπτωση. Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό έχουν το συκώτι, το κόκκινο κρέας, οι φακές και το σπανάκι, σε χαλκό οι ξηροί καρποί και τα όσπρια και σε ψευδάργυρο τα θαλασσινά και τα μανιτάρια.

4 Κάνε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

 Ενώ λούζεσαι κάνε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων σου στο τριχωτό του κεφαλιού, για περίπου 5 λεπτά. Τονώνεις την κυκλοφορία του αίματος και την «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες.

 5 Ακολούθησε κάποια αγωγή τριχόπτωσης

Στην αγορά θα βρεις συμπληρώματα διατροφής και αγωγές κατά της τριχόπτωσης όπως ειδικά σαμπουάν και τονωτικές λοσιόν, που δυναμώνουν την τρίχα και ενεργοποιούν την τριχοφυΐα. Αν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια καλό είναι να δοκιμάσεις εξειδικευμένα προιόντα που θα σου προτείνει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός σου. 

 6 Μείωσε το στρες

Δεν είναι ότι το άγχος προκαλεί τριχόπτωση αλλά το έντονο στρες έχει συνδεθεί με αραίωμα των μαλλιών. Λίγη yoga, λίγη μουσική και τεχνικές διαχείρισης του άγχους και θα νιώθεις ζεν όταν όλα γύρω σου γυρίζουν… Διαφορετικά αποδέξου το και μην άγχεσαι.

Πηγή: Wefit

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:58