search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:28
MENU CLOSE

Απόλυτη αβεβαιότητα στα Σκόπια μετά το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα

12.12.2016 10:36
Βόρεια Μακεδονία: Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές - Χαμηλή η συμμετοχή - Media

 

 

Η αβεβαιότητα είναι απόλυτη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), όπου η δεξιά πλειοψηφία και η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση διεκδικούν κάθε μία τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ένα σενάριο που πολύ δύσκολα θα φέρει τη σταθερότητα σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση εδώ και δύο χρόνια.

«Το VMRO-DPMNE είναι ο νικητής των εκλογών αυτών», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος και ισχυρός άνδρας της χώρας από το 2006 Νίκολα Γκρούεφσκι. «Είμαστε νικητές», δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Ζόραν Ζάεφ σε εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, μετά την καταμέτρηση του συνόλου σχεδόν των ψηφοδελτίων (άνω του 96%), το VMRO-DPMNE, στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια,  εξασφαλίζει ελάχιστο προβάδισμα του SDSM με 37,46% των ψήφων έναντι 36,01%.

Με τα ποσοστά αυτά μεταφραζόμενα σε έδρες, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει την πολειοψηφία, αφού κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορούν να ισχυρισθούν ότι επικρατούν με 51 ή 52 βουλευτές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι Αλβανοί στο κέντρο του παιγνιδιού

Σε κάθε περίπτωση, για να κυβερνήσει οποιοσδήποτε από τους δύο θα χρειαστεί να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι βρίσκεται σε θέση ρυθμιστή. Σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόμμα κυβερνούσε από το 2006 συνεργαζόμενο με το VMRO-DPMNE έχοντας κάνει πολιτική στροφή.

Έπειτα από σειρά εκλογικές ήττες εδώ και δέκα χρόνια, οι υποστηρικτές του SDSM έδειχναν χθες το βράδυ στους δρόμους των Σκοπίων ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή φρουράς.

Άλλοι πανηγύριζαν με τις κόρνες, άλλοι έκαναν το σήμα της νίκης. «Νίκολα θα πας φυλακή» , έλεγαν ορισμένοι αναφερόμενοι στις κατηγορίες για διαφθορά κατά του ισχυρού άνδρα της χώρας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21