search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:18
MENU CLOSE

Οι σταρ

14.07.2011 21:47
Οι σταρ - Media

Ο σημαντικός και γνωστός στο ελληνικό κοινό Γάλλος διανοητής καταπιάνεται με ένα δημοφιλές αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα, όπως αυτό προέκυψε από την εμφάνιση της κινηματογραφικής γραφής, η οποία στην πρακτική της εφαρμογή εξελίχτηκε στη μεγαλύτερη βιομηχανία ονείρων. Με δυο λόγια, ο κινηματογράφος έβαλε χέρι στα όνειρα. Στο φανταχτερό περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας γράφτηκε η νέα μυθολογία της ανθρωπότητας, όπου προέκυψαν σα συνέχεια των ηρώων της εποχής των μύθων οι κινηματογραφικοί αστέρες – οι μυθικοί ήρωες του σύγχρονου κόσμου.

Εντγκάρ Μορέν
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις: Κίχλη
Σελ.: 268

Ο σημαντικός και γνωστός στο ελληνικό κοινό Γάλλος διανοητής καταπιάνεται με ένα δημοφιλές αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα, όπως αυτό προέκυψε από την εμφάνιση της κινηματογραφικής γραφής, η οποία στην πρακτική της εφαρμογή εξελίχτηκε στη μεγαλύτερη βιομηχανία ονείρων. Με δυο λόγια, ο κινηματογράφος έβαλε χέρι στα όνειρα. Στο φανταχτερό περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας γράφτηκε η νέα μυθολογία της ανθρωπότητας, όπου προέκυψαν σα συνέχεια των ηρώων της εποχής των μύθων οι κινηματογραφικοί αστέρες – οι μυθικοί ήρωες του σύγχρονου κόσμου. Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες ενός παράδοξου του σύγχρο­νου κόσμου: να έχουμε τα θεαματικά αποτελέσματα των ορθολογικών κοινωνιών μαζί με την εντυπωσιακή αποδοχή της μυθολογίας και τις μαγικές της παραφυ­άδες. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο εμβαθύνει στη σύγχρονη μυθολογία των κινηματογραφικών ηρώων, δίνοντας ουσιώδεις απαντήσεις σχετικά με τις αστρα­φτερές αυτές εκδοχές της πραγματικότητας των νεό­τερων χρόνων. Η ιστορία των σταρ έχει διαγράψει ήδη έναν ολόκληρο κύκλο ζωής. Ο σταρ – θεός αναδεικνύε­ται βασικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Έτσι οι σταρ βρίσκονται, όπως και οι αρχαίοι ήρωες, σ’ ένα απογειωτικό ενδιάμεσο, όντες ανθρώπινα πλάσματα προικισμένα με θεϊκές ιδιότητες, έχοντας σαν βασική τους αποστολή να επενδύουν τη ζωή με θέαμα. Έχουμε να κάνουμε με ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ουσιαστικό ανάγνωσμα που αναλύει ολοκληρωμένα τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορ­φώθηκε το σταρ σύστεμ, αναδεικνύει τον κοινωνικό του ρόλο και τις ανάγκες στις οποίες ανταποκρίνεται. Πρό­κειται για μια θεμελιώδη μελέτη της κοινωνιολογίας του κινηματογράφου, η οποία μέσα από τη γοητευτική γρα­φή του Μορέν γίνεται ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:17